Kayak Tarihi

Kayağın en ilkel şekli, tarih öncesi çağlarda insanların karda batmamak için ve bağladıkları ağaç parçaları olarak bilinmektedir.

Kayak Tarihi
Kayak Tarihi



Kayak insanlık tarihi kadar eski bir tarihi geçmişe sahiptir. Kayağın en ilkel şekli, tarih öncesi çağlarda insanların karda batmamak için ve bağladıkları ağaç parçaları olarak bilinmektedir. Sonraları bu bağladıkları ağaç parçaların kayganlığını azaltmak için, tabanlar katran veya deri ile kaplanmaya başlamış. İlk kayaklar dişbudak, betudaladan ve çam ağaçlarından yapılmış olup tarihçesi 5 bin yıl öncesine dayanmaktadır.

Tarih araştırmalarına göre, kayağın ilk olarak ortaya çıktığı bölgeler Altaylar/ Sibirya ve Moğolistan’dır. Kayak, spor olarak hayatımıza girmeden önce, 15. yy ‘da Orta Asya’da ve İskandinavya’da düşmanlara karşı askeri amaçla kullanılmıştır. Aynı bölgelerde kış şartları nedeniyle ulaşım amaçlı da kullanılmıştır. Spor dalı olarak uygulanması 19. yy ortalarındadır.

1879’da Oslo’da düzenlenen organizasyon ile kayak yarışmaları yapılmıştır. Fridtjof Nansen’in “Grönland’da Kayakla Gezi” kitabını yayımlaması ile kayağa gösterilen ilgi artmıştır. Gelişen yeni tekniklerle çeşitli stillere ayrılmış ve kayak kulüplerinin kurulması ile yetenekli sporcuların yetiştirilmesi için ilk adımlar atılmıştır.

1924’te Uluslararası Kayak Federasyonu’nun kurulması ile olimpiyatlara dahil edilen kayak günümüzde bir çok dallarda düzenlenen yarışmalarla sporun aynı zamanda yetenek işi olduğunu da gösteriyor.

Türkiye’de Kayak
İlk olarak askeri amaçlı üretilen kayak araçları Kafkas cephesinde kayakçı asker yetiştirilmesi için Erzurum’a gönderilmiştir. Sonraları yurtdışında böyle bir spor olduğunu keşfeden Galatasaray Lisesi’nden öğretmenler kayak sporunun önünü açmışlardır.

1939
yılında Dağcılık ve Kış Sporları Federasyonu kurulmuştur. Sonrasında bu alanda sporcu yetiştirilmesine katkıda bulunmak için 1944’te Ankara Dağcılık Kayak ve Kış Sporları İhtisas Kulübü Derneği kurulmuştur. Bu zamandan sonra en iyi derece 1968’de Balkan Şampiyonası’nda Burhan Alankuş’un 8.liği olmuştur.

1970’de Rıdvan Özbek’in Balkan Şampiyonluğu, 1981’de yine aynı organizasyondaki bayrak yarışında kazanılan bronz madalya önemli başarılardandır. Her yıl Uludağ’da yapılan yarışlar da sporcuların kendilerini test etmeleri ve yetiştirmeleri için önemlidir.


KAYAK MERKEZLERİ
ADRES VE TELEFONLARI



YOLAÇTI KAYAK MERKEZİ
ULUDAĞ KAYAK MERKEZİ
SARIKAMIŞ KAYAK MERKEZİ
SAKLIKENT KAYAK MERKEZİ
SAKALTUTAN KAYAK MERKEZİ
PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ
KARTEPE KAYAK MERKEZİ
KARTALKAYA KAYAK MERKEZİ
ILGAZ KAYAK MERKEZİ
HAZARBABA KAYAK MERKEZİ
ESENTEPE KAYAK MERKEZİ
ERCİYES KAYAK MERKEZİ
ELMADAĞ KAYAK MERKEZİ
ELEŞGİRT GÜNEYKAYA KAYAK MERKEZİ
BOZDAĞ KAYAK MERKEZİ
Erzincan Bolkar Kayak Merkezi
ERZURUM PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ
BİTLİS KAYAK MERKEZİ
ULUDAĞ KAYAK MERKEZİ
Kayak Merkezleri
DAVRAZ KAYAK MERKEZİ
ZİGANA KAYAK MERKEZİ

Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2016, 17:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER