“ARAP BAHARI VE TÜRKİYE” KONFERANSI

Çankırı Karatekin Üniversitesi Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (Çavsam) tarafından organize edilen Avrasya Akademisi Konuşmaları kapsamında düzenlenen ve konuşmacı olarak Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Altan Çetin’in katıldığı Arap Baharı ve Türkiye” Konferansı Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı.

“ARAP BAHARI VE TÜRKİYE” KONFERANSI

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Beşirli ve Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yartaşı’nın da katıldığı konferansın açılış konuşmasını Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Reha Yılmaz yaptı.
 
Avrasya coğrafyasının kalbini Türkiye’nin oluşturduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Reha Yılmaz, “Bu bölgede etkin olmak isteyen önce Türkiye’yi dikkate almak zorundadır” dedi. Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (Çavsam) hakkında da bilgi veren Yılmaz merkez olarak amaçlarının Avrasya’yı Çankırı’ya, Çankırı’yı da Avrasya’ya tanıtmak olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Altan Çetin Arap Baharı olarak ifade edilen hareketlerin bir halk hareketi olduğunu belirterek başladığı konuşmasında bu harekete dair var olan yaklaşımların üzerinde durdu. Arap Baharı’na iki temel yaklaşımın bulunduğunu ifade eden Çetin, “Birincisi bu hareketlerin yeni bir devrim stratejisi olduğu, ikincisi ise yoksulluktan bıkan halkların kendi iradeleri ile harekete geçmeleri şeklindedir” dedi. Bugün Ortadoğu’da olanları anlamak için tarihsel süreçlere dikkate edilmesi gerektiğinin altını çizen Çetin, batının Rönesans ile Ortaçağ’ı ve düşünsel yapısını ötekileştirdiğini ve aynı ötekileştirme politikasını da Ortadoğu üzerinde de işler kıldığını ve aynı süreç içerisinde batıda gelişen sosyal darwinizm gibi düşünce sistemleri ile Arap coğrafyasında bir hegemonya kurduğunu söyledi. 1945-1990 yılları arasına Arap coğrafyasına bakıldığında iki eğilimin; Arap milliyetçiliği ve sosyalizminin görülebileceğini ve de bu dönemin diktatörlerin ortaya çıktığı dönem olduğunu söyledi.

Arap Baharı hareketinin doğrudan doğruya Türkiye’yi etkilediği belirten Doç. Dr. Altan Çetin, “Türkiye’nin ve bölge ülkelerinin yapması gereken batı hegemonyasına karşı müdahalede bulunmak ve halklarda rıza tabanı oluşturmaktır” dedi.

Konferansın son bölümünde dinleyicilerin sorularını yanıtlayan Çetin’e Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş tarafından plaket verildi.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER