İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Türkiye'de çarpık yapılaşma oranının yüzde 75 dolayında olduğunu söyledi.
Bornova Belediyesince hayata geçirilen Deprem Etüt ve Yapı Kontrol Merkezinin açılış töreninde konuşan Ercan, 1999 depreminden sonra deprem uzmanlarının çeşitli uyarılarda bulunduğunu, uyarıları en çok dikkate alan illerden birinin de İzmir olduğunu söyledi.
Türkiye'de kaçak yapı oranının yüzde 75 dolayında olduğunu ifade eden Ercan, ''Türkiye geneline baktığımızda belediyeye sunulan bina projeleriyle inşa edilen binalar arasındaki uyumun yüzde 60'ın altında olduğunu görüyoruz'' dedi.
Ülkede 1970 yılından önce yapılan çok sayıda bina bulunduğuna dikkati çeken Ahmet Ercan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''1970 yılından önce yapılan binaların yıkılması ve yeniden yapılması lazım. İzmir'de iki ana kırık var. Bornova kırığı ve güneyden geçen İzmir kırığı. Bir kırık Ege Üniversitesi Hastanesinin altından geçiyor, hastane yapısının hiç sağlam olmadığını gördüm. Tahmin ediyorum merkezin ilk çalışması burada başlar.''
İzmir'in deprem kuşağında yer aldığını ancak her gün deprem olacak kaygısıyla yaşamamak gerektiğini de söyleyen Ercan, ''İzmir'de tabii ki deprem olacak, tsunami olmayacak. İzmir'in içinde olduğu çok büyük bir deprem yok'' dedi.
Bornova çukurunda çok yoğun yapılaşmanın olduğuna işaret eden Ahmet Ercan, ovaya çok katlı bina yapmamak gerektiğini ifade etti.
Karşıyaka, Alaybey ve Mavişehir'de de çok katlı binalar yapılmaması gerektiğini dile getiren Ercan, ''Jöle gibi olan ovalık kesimlere çok katlı bina yapmak bana göre katliamdır. İnsanların nefes alacağı alanlara ihtiyaçları var'' dedi.
İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Aydın da güvenli yapılarda yaşama bilincinin geliştirilmesi, temel afet eğitimi verilmesi ve toplum afet gönüllülerinin oluşturulması gerektiğini belirtti.
Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Bornova Ovası'nın alüvyon zemine sahip olduğunu, bu tür zeminin tarımsal açıdan verimli olduğunu ancak deprem riski taşıdığını söyledi.
Belediye olarak yeni binaların ruhsatını verirken denetim mekanizmasını çalıştırdıklarını anlatan Sındır, ilçede yorgun binaların da olduğunu, bu binaların deprem riski açısından test edilmesi gerektiğini ifade etti. Deprem Etüt ve Yapı Kontrol Merkezine, binalarının ya da evlerinin olası bir depreme karşı dayanıklılık durumunu öğrenmek isteyen herkesin başvurabileceğini vurgulayan Sındır, merkezdeki cihazlarla deprem raporları hazırlayacaklarını ve raporları tavsiye niteliğinde vatandaşa sunacaklarını bildirdi.
KANDİLLİ RASATANESİ ADRES VE TELEFONLARI İÇİN TIKLA
TÜRKİYE VE DÜNYADAKİ SON DEPREMLERİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLA
DEPREM MÜHENDİSLİĞİ İÇİN TIKLA
ASTRONOMİ İÇİN TIKLA
METOROLOJİ İÇİN TIKLA
JOOFİZİK İÇİN TIKLA
AFET HAZIRLIK EĞİTİM BİRİMİ İÇİN TIKLA
Bornova'da deprem etüd merkezi açıldı
Bornova'da deprem etüd merkezi açıldı
YORUM EKLE
1
Tekin: Haklı davamızda ısrar edeceğiz
2
Süper lotoda 9 haftalık devir bu hafta 22 milyon...
3
AYEDAŞ TOPLU TAHSİLAT VE KAÇAK ELEKTRİK ÇALIŞMASI...
4
Beşiktaş'a dev sponsor! Otomobil devi Toyota
5
Adana'nın Kozan İlçesi'nde 4.4 olan deprem meydana...
6
Galatasaray'da kombine bilet satışları 1 Temmuz'da...
7
Her 10 kişiden 2'sinin şişman olduğu il Konya
8
Kuzgunlar Kötülük yapan yüzü asla unutmuyor
9
Kıbrısta Otellerde çalışanların yüzde 70’i...
10
SGK Usulsüzlüğe 'avuç içi' çözüm!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler