SAHRAYICEDİT MAHALLESİNİN TARİHÇESİ

Kadıköy ilçesine bağlı bir mahalledir. Güney ve Güneydoğusunda 19 Mayıs, Güneybatısında Erenköy, Batı ve Güneybatısında Merdivenköy, Kuzeyinde ise Yenisahra ve Barbaros mahalleleri vardır. E-5 Karayolu mahallenin kuzeyinden geçer.

SAHRAYICEDİT MAHALLESİNİN TARİHÇESİ
Daha önceleri kireç ocakları ile kaplı olan kırsal alanın komşu Merdivenköy’deki yoğunlaşmayı takiben 19.yy’ın ilk yarısında iskan edilmeye başladığı sanılmaktadır. 1877’de İstanbul belediye sınırları içinde yeni muhtarlıklar kurulurken, Erenköy ve Sahrayıcedit semtlerinin birleştirilmesiyle oluşturulan yeni mahallenin adı Sahrayıcedit olmuş, daha sonra 1930’da Kadıköy ilçesinin kurulması sırasında Sahrayıcedit mahallesi yeni oluşturulan Erenköy Bucağına bağlanmıştır. 1934 tarihli şehir rehberinde Yelkenli Değirmen Sokağı ile İçerenköy–Üsküdar yolu arasında uzanan dar üçgeni kapsayan Sahrayıcedit mahallesi, yer isimlerinin Türkçeleşmesi ile birlikte Yenisahra adını aldı.

1950’lerde E-5 karayolunun geçmesi ile yol çevresinde başlayan yoğunlaşmadan Sahrayıcedit Mahallesi de etkilendi; ancak mahalle o dönemlerde hala Kadıköy yakasının az nüfuslu yerleri arasındaydı. 1965 Erenköy ve Kızıltoprak bucaklarının ayrılarak ayrı ayrı mahalleler kurulması sırasında Sahrayıcedit tekrar Erenköy Mahallesi’ne 1974’te doğrudan Kadıköy ilçesine bağlandı. Genişleyen mahalle 1984’te iki ayrı mahalleye ayrıldı. Mahalle, 1972’de Kızıltoprak-Bostancı Bölgeleme imar Planı’nın onaylaması ve 1973’te Boğaziçi Köprüsü’nün açılmasını takiben Büyük bir gelişme gösterdi. Burada büyük bloklar halinde modern konut siteleri oluşmaya başladı.

Bugün Sahrayıcedit Mahallesi gecekondulaşmanın az olduğu, buna karşılık çok katlı binaların, sitelerin, oldukça lüks konutların oluşturduğu modern bir yerleşim bölgesidir. E-5 Karayolu boyunca gelişen ticaret merkezleri, Metro, Carrefour gibi büyük alışveriş merkezlerinin yakınlığı, bölgeyi daha da canlı hale getirmiştir. Atatürk Caddesi, Bayar Caddesi, İnönü Caddesi gibi 3 ana caddeye sahiptir. Bu caddeler kısa sürede bankaların, döviz şirketlerinin, restoranların, mobilya firmalarının ve seçkin firmaların gözdesi olmuştur.

Sahrayıcedit mahallesinde emniyet müdürlüğünün olması sebebi ile güvenlik açısından, E-5, TEM karayolu ve minibüs yolunun buraya bağlantılı olması sebebiyle ulaşım açısından, birçok işyerinin, seçkin mağazaların burada olması daha çok konut anlamında ailelerin tercih ettiği 1980 Nüfus Sayımına göre 12.828 kişi günümüzde de yaklaşık 100.000 kişinin yaşadığı tahmin edilen bir semttir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER