KALAMIŞ VE FENERBAHÇE SAHİLİ KADIKÖYLÜLERDEN KOPARILMAK İSTENİYOR
Kadıköy Belediyesi, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nda rant amaçlı, yapılaşmaya izin veren Kadıköylülerin kullanımından uzaklaştıracak olan Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı’na yasal itirazda bulundu.
Özelleştirme Yüksek Kurulu 17 Mart 2015 tarihinde yeni İmar Plan teklifini onayladı. Onaylanan proje ile Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nda yapılaşmanın önünü açacak olan bir karar alındı. Bu karar doğrultusunda 115.469 metrekare büyüklüğü olan Yat Limanına otopark hariç 15 bin metrekare inşaat alanı yapılabilecek. Yeraltı otoparkı ile bu alan 35.795 metrekareye kadar yükseliyor.
Karara göre Limana 7.5 metre yüksekliğinde (iki kat) “turizm tesis alanı” kurulabilecek. Karar doğrultusunda, yat limanı içinde - istenirse - 750’şer metrekarelik 10 farklı ticaret alanı ve otel inşaatı yapılabilecek. Halen Kadıköylülerin liman içinde; spor, bisiklet ve yürüyüş için kullandığı alanlar imara açılacak ve kıyı alanı yapılaşmaya açılarak halkın kullanımı engellenecek.
SİT ALANINA OTEL İNŞAATI YAPILACAK
Kadıköylülere Kalamış ve Fenerbahçe sahilinin kullanımını kapatacak bu karara ilişkin Kadıköy Belediyesi yasal hakkını kullanarak itiraz etti. Kadıköy Belediyesi tarafından Özelleştirme Yüksek Kurulu’na yapılan itirazlar şu şekilde sıralandı:
a) Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı Alanı, II. derece Doğal Sit Alanı, III. derece Arkeolojik Sit Alanı kapsamında ayrıca I. Derece Doğal sit alanı olan Fenerbahçe Yarımadası komşuluğunda olması nedeni ile koruma kriterleri dikkate alınarak yapılaşmanın sınırlanması ve artırılmaması gereken bir konumdadır.
YÜRÜRLÜKTE OLAN PLANLARA AYKIRI
b) Yürürlükte bulunan 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni İmar Planı’nda iskele ve yat limanları alanına yapılacak yapılar arasında Turizm Tesis Alanı bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu plan 1/100.000 ölçekli plana da aykırıdır.
c) Söz konusu planda, 115.469,31 metrekare olan Yat Limanı Alanı’nda 0.13 emsal hesabı ile 15011 m2 inşaat alanı oluşmaktadır. Emsal hesabına katılan 115.469,31metrekarelik alanın 11.661 metrekaresi yüzen iskele 25.900,67 metrekare dalgakıranı kapsamaktadır. Kısaca zaten kendisi inşaat alanı olan yüzen iskele ve dalgakıran alanlarının emsal alınacak yüzeye dahil edilmesi İmar Kanunu ve yönetmeliklerine aykırıdır.
d) Bu bölgeye turizm tesis alanı yapılması, bölgede nüfus ve taşıt yoğunluğunu arttıracak ve bölgenin karakteristik dokusunu, siluetini olumsuz yönde etkileyecektir. Koruma Amaçlı İmar Planlarında, böylesi olumsuzluklara neden olacak yeni işlev dönüşümlerine Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nde izin verilmediğinden, söz konusu plan Yönetmeliğe de aykırıdır.
EKOLOJİK DENGE BOZULACAK
e) Mevcut Yat Limanı Alanının, Dalga Kıranlar ve Yüzen İskelelerle daha da büyütülmesi; Yelken sporunun yoğun olarak yapıldığı alanı küçültecek, hava koridorunu kesecektir.
f) Liman alanının büyütülmesi aynı zamanda ekolojik dengeyi bozacak, kıyı siluetini olumsuz etkileyecektir.
g) Mevcut Marina alanında insan kullanımlarından kaynaklı hem biyolojik hem kimyasal kirlilik neticesinde bakteriler oluşmakta, bu da yosunlaşmaya neden olmaktadır. Mevcut marina alanının kapasite olarak büyütülmesi bu yosunlaşmayı daha da artıracaktır.
SAHİL HALKIN KULLANIMINA KAPATILACAK
h) Ayrıca, artan dalga kıran ve yüzen iskelelerin oluşturduğu betonlaşma neticesinde denizdeki doğal su akımı ortadan kalkacak, denizdeki oksijen azalacak ve doğal yaşam tehlikeye girecektir.
i) Plana ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) da bulunmamaktadır.
j) Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı, eski planlarda kamu kullanımına açık kıyı düzenlemelerine sahip iken söz konusu imar plan kararları ile halkın kıyı kullanımını engellemektedir.
Kadıköy Belediyesi’nin görüşü dikkate alınmadan gerçekleştirilen bu tasarrufun yasalara ve Kadıköylülerin kent yaşamındaki haklarına aykırı olduğunu belirten Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Belediyemiz, yasaların defalarca ihlaline neden olan bu kararı tanımamaktadır. Kadıköylülerin Fenerbahçe sahilini kullanım hakkını engelleyen, yat limanı ve çevresini yapılaşmaya açan bu karar karşısında kamuoyunu harekete geçmeye çağırıyoruz” dedi.
ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ
Kalamış- Fenerbahçe Yat Limanı 2011’de Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile özelleştirme kapsamına alındı.
Yat Limanına ait 1/5000 Ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planları ise 2013’de hazırlandı ve onaylandı. Bu planlarda yeraltı otoparkı hariç olmak üzere toplan emsal 0.13, Hmax çatı dahil 7.50 m.inşaat alanı, yeraltında yapılacak olan ticari amaçlı otopark alanı emsale dahil edildiğinde emsal:0.31 inşaat alanı olarak planlandı. Özelleştirme Yüksek Kurulu tasdikli bu planlara, yapılaşma yoğunluğu getireceği için Kadıköy Belediye Başkanlığı tarafından itiraz edildi ve dava açıldı. Kadıköy Belediye başkanlığının açtığı davaya Danıştay Altıncı Dairesi 20.05.2014 gün ve Esas no:2013/6369 sayılı kararı ile 03.05.2013 tasdikli planlar hakkında yürütmenin durdurulması kararı verildi.
Yürütmenin durdurulması kararının gerekçesi; Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından onaylanan planlardaki emsal ile Koruma Bölge Kurulu'nun belirlediği emsal arasındaki farktır. 03.05.2013 tasdikli planlara ait görüş aşamasında İstanbul V Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 20.12.2012 tarih ve 852 sayılı kararı ile yeraltında yapılacak olan ticari amaçlı otopark alanı emsalini 0.27 olarak belirledi, ancak onaylanan 03.05.2013 t.t.li planlarda yeraltında yapılacak olan ticari amaçlı otopark alanı emsali 0.31’e çıkıldı. Bu emsalin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararına aykırılık göstermesi nedeni ile “Yürütmenin Durdurulması” kararı verildi.
Yürütmenin durdurma kararının ardından Özelleştirme İdaresi Başkanlığı aynı planı, sadece 590m2’lik alan sınır dışına çıkarılarak yeniden hazırladı ve Kadıköy Belediyesi’nin görüşü istenildi. Kadıköy Belediyesi, bölgenin karakteristik dokusunu bozan ve yapı yoğunluğu getiren bu plan teklifine yapı yoğunluğunun düşürülmesi ve otel yapımına olanak sağlayan “Turizm Tesisi Alanı” fonksiyonunun kaldırılmasını isteyen görüşünü iletti.
Kadıköy Belediyesi’nin olumsuz görüşüne rağmen, Fenerbahçe Kalamış Yat Limanına ait 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Plan Teklifleri, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nca 17.03.2015 tarihinde onaylandı.
Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2015, 21:40
KALAMIŞ VE FENERBAHÇE SAHİLİ KADIKÖYLÜLERDEN KOPARILMAK İSTENİYOR
Kadıköy Belediyesi, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nda rant amaçlı, yapılaşmaya izin veren Kadıköylülerin kullanımından uzaklaştıracak olan Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı’na yasal itirazda bulundu.
YORUM EKLE
1
İnşaat Mühendisi Adayları Yarışacak, Binası...
2
Kızılay Ataşehir'in "Sağlık ve Yardımda Kardeş...
3
23 Nisan'da Çifte Bayram!
4
23 NİSAN ÇANKIRI'DA COŞKUYLA KUTLANACAK
5
Ataşehir Kızılay'ın Sağlık Taraması Giresun'da
6
Çankırı Kent Konseyi Yeni Projelere “Merhaba”...
7
Maltepe’de basketbol şöleni
8
ÇankırıValisi Vahdettin Özcan Makamını Öğrencilere...
9
Kahve Vadisi Ataşehir'de Açılıyor
10
Başbakan'ın sözü, Ataşehir'deki Roman vatandaşları...
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler