Kadıköy’de karikatür sanatının gelişmesini sağlayacak ve karikatürü her yaştan Kadıköylü ile buluşturmanın noktası olacak Karikatür Evi kapılarını açtı.
Kadıköy Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl çalışmalarına başladığı Karikatür Evi projesi tamamlandı. 1906 yılında Hasanpaşa’da yapılan tarihi ahşap köşk aslına uygun restore edilen tarihi bina, 30 Eylül Cuma günü başlayan Karikatür Günleri ile kapılarını açtı.
Karikatürcüler Derneği arşivinde bulunan usta karikatüristlerin çizgilerinden örneklerin olduğu “Ustaların Çizgileri“ sergisinin açılışına Kadıköylüler büyük ilgi gösterdi. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, CHP İstanbul Kadın Kolları Başkanı Arzu Öner, CHP Parti Meclisi üyesi Kadir Gökmen Öğüt, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, sinema ve tiyatro oyuncusu Müjdat Gezen, Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, Karikatüristler Kamil Yavuz, Erhan Candan, Oğuz Gürel, Akdağ Saydut, Raşit Yakalıve çok sayıda Kadıköylü katıldı. ve çok sayıda Kadıköylü katıldı.
“SANAT TARİH VE MİZAHI BULUŞTURDUK”
Sergi açılışında konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Karikatür Evi ile birlikte Kadıköy’deki 4 tarihi binayı restore ederek kamuya kazandırdıklarını belirterek “Sanat, tarih ve mizah bu yapıda üçünü bir araya getirdik” dedi.
Türkiye’nin yaşadığı gergin günlerde mizahın daha da önem kazandığını ifade eden Nuhoğlu şöyle konuştu: “ Mizah insanların çok gergin olduğu Türkiye toplumunda asık suratlı kamu yöneticilerini güldürebilmek, eleştirebilmek için var olması gereken bir sanat. Toplumun gelişebilmesi için ilerleyebilmesi için eleştirel düşünceye, farklı görüşlere ihtiyacı var. Mizahı bu anlamda toplumdaki bazı sertlikleri yumuşatan çok önemli bir sanat dalı olarak görüyorum.”
Karikatür Evi’nin sadece Kadıköylülere değil her yaştan İstanbullulara açık ve sürekli yaşayan bir mekan olacağını vurgulayan Nuhoğlu katılan herkese teşekkür etti.
Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker ise belediyelerin sosyal ve sanatsal çalışmaları desteklemesinin önemine vurgu yaparak şöyle konuştu: “Karikatür Evi Türk mizahı ve karikatür sanatı açısından çok değerli ve keyifli bir ortam. Ben böylesi bir binayı karikatür sanatına armağan ettiği için belediye başkanımıza teşekkür ediyorum.”
Peker’in ardından konuşan Sinema ve tiyatro oyuncusu Müjdat Gezen “ Buradaki karikatürler sanat şaheseridir. Bizim Kadıköylüler mutlaka gelir ama İstanbul’dan ve Türkiye'nin diğer illerinden insanlarında burayı mutlaka görmesi gerekiyor. Burası çok değerli bir yer” dedi.
Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu ise Karikatür Evi’nin hem sanatsal hem de kültürel mirasın korunması açısından önemine vurgu yaparak şunları söyledi: Sanatın sanatçının dışlandığı özgür düşüncenin hapse tıkıldığı bir dönemde Kadıköy Belediyemizin kültüre sanata sanatçıya sahip çıkması son derece önemli. Burada sadece bir sanat işlevi söz konusu değil aynı zamanda bir kültürel mirasın korunarak yaşatılması söz konusu. İstanbul bir kültürel envanter kazanmıştır. Bir koruma bilincinin geliştirilmesi desteklenmesi açısından da buradaki restorasyon uygulamasının bir önemli bir örnek olduğunu düşünüyoruz. Ve bu örneğin Hasanpaşa çevresindeki sosyal yaşama, kentleşmeye olumlu katkılar sağlayacağını düşünüyoruz” diyerek Kadıköy Belediye Başkanı ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
KARİKATÜR GÜNLERİ 2 EKİM’E KADAR SÜRECEK
Karikatür Evi’nin ilk etkinliği olan Karikatür Günleri 2 Ekim’e kadar sürecek. Tan Oral, Tuncay Akgün, Kamil Yavuz gibi usta çizerler ile sohbetler gerçekleşeceği etkinlikte Gırgır, Penguen, Leman mizah dergilerinin çizerleri atölyeler yapacak. Karikatür Günleri’nde Kısa Animasyon Film gösterimleri de izleyici ile buluşacak.
Programla ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
KARİKATÜR EVİ’NDE NELER OLACAK?
Karikatür Evi’nde yürütülecek çalışmalarla Kadıköy’de karikatür sanatının gelişmesi, karikatürü her yaştan Kadıköylü ile buluşturmak hedefleniyor.
Her yaştan Kadıköylünün karikatür sanatı ile tanışmasına olanak sağlayacak Karikatür Evi’nde usta çizerler karikatür severlerle buluşacak. Karikatür Evi aynı zamanda Türkiye karikatürünün belleğini de barındıracak bir arşiv ve kütüphaneye sahip olacak.
Karikatür Evi; gazete, dergi, kitap ve dijital mecralar başta olmak üzere birçok alanda çizgilerle karikatür sanatını sevenlerin buluşma noktası olacak. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin, bağımsız araştırmacıların ve konuya meraklı yurttaşların faydalanacağı arşiv, karikatürle buluşmak isteyen herkese açık olacak. Karikatür Evi’nde karikatürün ifade ettiği değerlerin yaşatılması ve geniş kesimlere ulaştırılması için yarışma, panel, konferans ve sergiler düzenlenecek.