Toplantıda, yeni Anayasa'nın uzlaşma ve diyalogla hazırlanması gerektiği vurgulanarak, bu Anayasa'da yerel yönetimlere daha çok yetki ve mali kaynak verilmesi gerektiği vurgulandı.
Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin de tartışıldığı toplantıda, Bölgeler Komitesi Türkiye ile Çalışmalar Grubu Başkanı Fransız Bernard SOULAGE, Türkiye'nin AB'ye katılmasını istediğini net bir şekilde ifade etti. Soulage, '' 'Türkiye'nin Avrupa'ya ihtiyacı var' diye düşünenlerden değilim. Oysa Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı var. AB, bir Hıristiyan kulübü olamaz. Ama neticede karar verecek olan sizsiniz...'' dedi.
Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi Sosyalist Grubu üyeleri, “Türkiye'de Yeni Anayasa Yapımı Süreci ve Adem-i Merkeziyetçilik” Konulu konferansa katılmak için Kadıköy’e geldi. Kadıköy Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve Türkiye genelinde 57 belediyenin üye olduğu Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği’nin (SODEM) işbirliği ile düzenlenen konferans, 12 Nisan Perşembe günü Moda'daki Double Tree by Hilton otelinde gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını ev sahibi ve SODEM Başkanı sıfatıyla yapan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, yeni Anayasa'nın uzlaşma ve toplumsal bir mutabakat sonucunda oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. İktidarda bu uzlaşma kültürünün olmadığını söyleyen Öztürk, ''Yeni Anayasa'da hukuk devleri ilkesinin güçlendirilmesini ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin işler hale getirilmesini istiyoruz'' dedi. Türkiye'deki idari yapılanmaya merkeziyetçiliğin hakim olmasının, hem halkın yönetime katılımını kısıtladığını ve hem de verimli hizmet verilmesini engellediğini anlatan Öztürk, yeni Anayasa'da mahalli idarelerin yetkilerinin arttırılmasını istedi.
Toplantının diğer açılış konuşmasını yapan AB Bölgeler Komitesi Sosyalist Grup Başkanı, Belçika Alman Komünitesi Hükümet Başkanı Karl-Heinz LAMBERTZ, Türkiye'nin yeni Anayasa yapmak için diyalog ve demokrasiye ihtiyaç duyduğunu söyledi. AB’nin etkili bir demokrasi için adem-i merkeziyetciliği öncelikli koşul olarak sunduğunu kaydeden Lambertz “Eğer yerel ve bölgesel karar alıcılar, politik gelişimin gereklilikleri içinde, kendi yöre hakları için neyin ihtiyaç olduğunu belirtmekte özgür iseler ve kendi deneyimlerini yansıtabiliyorlarsa ancak o zaman politika ve programlarının başarılı bir şekilde uygulanmasına olanak sağlanmış olur. Tabii ki adem-i merkeziyetcilik dışarıdan, yukarıdan ya da AB tarafından ya da hiç kimse tarafından empoze edilmemelidir. Bu tabandan tepeye olan bir modeldir. Demokratik devletlerde, adem-i merkeziyetciliğin uygun şekilde gelişmesi zaman, sabır, demokrasi bazen de şans gerektirir” dedi.
CHP Milletvekili, Türkiye-AB Karma Parlamento Komitesi Üyesi Umut ORAN ise Anayasa yapım sürecinde samimiyet gerektiğini oysa iktidarın samimi olmadığını vurgulayarak, ''Türkiye'de 'Ya bendensin ya yok ol, ya tarafsın ya bertaraf, Ya sev ya terket' zihniyeti var. Bu zihniyet değişmediği sürece ne Adem-i Merkeziyetçilik olur ne de yeni Anayasa. Avrupa da Türkiye'nin gerçek yüzünü ve gücünü CHP temsil ediyor'' dedi.
Açılış konuşmalarının ardından toplantı 2 oturum halinde gerçekleştirildi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın'ın moderatörlüğünü yaptığı ilk oturumda AB üye ülkelerinde adem-i merkeziyetçilik süreçleri ve Türkiye'de adem-i merkeziyetçileşme önündeki zorluklar ele alındı. Oturuma, Bölgeler Komitesi Türkiye ile Çalışmalar Grubu Başkanı Rhone-Alpes Bölge Meclisi Başkan Yardımcısı Fransız Bernard SOULAGE (Fransa), Bölgeler Komitesi Üyesi, Flaman Parlamentosu Milletvekili (Belçika) Mia DE VİTS, Katalonya Bölge Başkanlığı Avrupa İşlerinden Sorumlu Eski Sekreteri Avrupa Parlamentosu Eski Milletvekili (İspanya) Anna TERRON I CUSİ, Bölgeler Komitesi üyesi, Ovanaker Belediye Meclis Üyesi (İsveç) Yoomi RENSTROM ve CHP Milletvekili, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan GÜNAYDIN katıldı.
Moderatörlüğünü Belçikalı parlamenter Karl Heinz Lambertz'in yaptığı 2. oturumda ise “Türkiye'de yeni anayasa yapım süreci ve Adem-i Merkeziyetçiliği güçlendirmenin yolları” tartışıldı.
Bu oturumda da CHP Milletvekili TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Rıza TÜRMEN, Avrupa Sosyalist Partisi Başkanlık Divanı Üyesi, İsveç Parlamentosu üyesi, Uluslar arası İlişkiler Komitesi Üyesi ve İsveç Sosyal Demokrat Parti Üyesi Tommy WAİDELİCH ve Kırklareli Belediye Başkanı Cavit ÇAĞLAYAN görüşlerini anlattı.
Toplantının kapanış konuşmasını ise Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk yaptı. Başkan Öztürk şunları söyledi.
''AB, dünyanın en büyük barış projelerinden biri. Bir parçası olmak istiyoruz. Sayın Solange bize Avrupalıların bizi tanımadıklarını, hükümet yetkilileri ve hükümet yanlısı sivil toplum örgütlerinin bizi
tanıttıklarını söylediler. Avrupalı sosyalistler, siyasi parti temsilcilerinden ziyade o ülkedeki STÖ'lerle temas kurmak istiyorlar. Bu yüzden SODEM'i kurduk, CHP Brüksel'de büro açtı. Biz kendimizi Avrupalılara iyi ifade etmezsek küsme hakkımız da olmaz. Anayasaya konusuna gelince; Anayasa, uzlaşma ve katılımcılığa dayanarak yapılmalı. Uzlaşmak, her şey benim dediğim gibi olsun demek değildir, karşılıklı olarak
fedakarlık yapmalıyız. CHP'nin anayasa yapma sürecine katılması da doğal ve demokratik bir haktır. Halkın isteklerini görmezden gelemeyiz. Üniter yapıda adem-i merkeziyetçiliği güçlendirmeliyiz, yetki yerel
idarelere bölünmeli, barışı ve sevgiyi, sosyal-kültür yaşam zenginliğimiz bu yolla geliştirebiliriz.
Bu arada AB'li dostlarımıza bir şey söylemek istiyorum. Türkiye'nin sorunlarını size anlatmak, paylaşmak zorundayız, aksi halde bizi yanlış tanırsınız, bizi de onları da dinlemelisiniz. Anlattıklarımızı bir şikayet olarak düşünmeyin.” Dedi.
Toplantıya katılan parlamenter ve yöneticilerin konuşmalarından satır başları şöyle:
Bölgeler Komitesi Türkiye ile Çalışmalar Grubu Başkanı Rhone-Alpes Bölge Meclisi Başkan Yardımcısı Fransız Bernard SOULAGE: Ben de Türkiyenin AB'ye katılmasını istiyorum. Bazı Avruplalılar, 'TC artık Avrupa'yı istemiyor' diyor. Bu düşünceye karşı mücadele etmeliyiz. Türkiye'deki sosyal demokratlar biraraya gelerek, Avrupa'ya kendinizi ifade etmeniz gerek. Özgürlük sorunlarına rağmen gelişen bir Türkiye var. Ben, ''Türkiye'nin Avrupa’ya ihtiyacı var'' diye düşünenlerden değilim. Oysa Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı var. AB, bir Hristiyan kulübü olamaz. Ama neticede karar verecek olan sizsiniz. Özellikle siz sosyal demokratlara ihtiyacımız var.
CHP Milletvekili, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan GÜNAYDIN: Türkiye'de 2 bin 950 belediye var. Bunun 550'si CHP'li. Bu belediyelere yönelik baskılar var.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın: Türkiye'de adem-i merkeziyetçilik yok. Bir belediye başkanı olarak netinizi planlama hakkınız yok, bütçeniz az... Biz sosyal demokratlar özgürlük, demokrasi, eşitlik ve adalet içim mücadele edeceğiz. Yerel yönetimlere ekonomik ve idari anlamda özerklik verilmeli.
Bölgeler Komitesi Üyesi, Flaman Parlamentosu Milletvekili (Belçika) Mia DE VİTS: Türkiye'de yeni Anayasa ile insan hakları konusunu teminat altına alınacağını umuyorum.
CHP Milletvekili TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Rıza TÜRMEN: Yeni Anayasa için uzlaşıya ihtiyaç var. Ama TBMM'de çatışma var. Kendi çoğunluğun dayatan bir iktidar varken Anayasa nasıl uzlaşma ile hazırlanacak? AKP uzlaşmaya yanaşmalı. CHP de yürüye Anayasa sürecine katılmalı. Yeni bir anayasa 2 şarta bağlı; birincisi iktidar güç yoğunlaşmasından güç paylaşımına geçmeli. 2.si de Türkiye'deki farklı kültür ve kimlikler korunmalı.
Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2012, 11:30
AVRUPALI SOSYALİSTLERİN KADIKÖY BULUŞMASI
AB Sosyalist Çalışma Grubu üyeleri, ile İstanbul'daki sosyal demokrat belediyeler, Kadıköy'ün ev sahipliğinde bir araya geldi.
YORUM EKLE
1
Edirne'den Kars'a tek bir hızlı tren
2
Giresunlular'dan Tuzla Belediye Başkanı Yazıcı’ya...
3
Polis Teşkilatının 167. yılı Tuzla'da kutlandı
4
Ataşehir’de Derelerdeki Köprüler Yenileniyor
5
Bilimadamlarından Mars hakkında önemli açıklama
6
Bahreyn'de muhaliflerin Formular 1 öfkesi
7
ABD'de Belediye Başkanı komşularını kurtarırken...
8
ÇİĞDEM YORGANCIOĞLUN‘DAN YENİ SERGİ
9
Şırnak'ta şehit olan iki askere veda
10
Kahramanmaraş'taki patlamada ölü sayısı artıyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler