Son açılan Sheraton Grand İstanbul Ataşehir ile birlikte, İstanbul’da büyümeye devam edeceğimizi de göstermiş oluyoruz.
Dünyanın önde gelen otel zincirlerinden Starwood Hotels & Resorts Türkiye Bölge Müdürü ve Le Meridien İstanbul Etiler Genel Müdürü Sabine Dorn Ağlagül ile Starwood’un Türkiye planlarını, terör saldırılarının turizme ve yatımlarına etkilerini ve ülke turizminin gittiği yönü konuştuk…
İstanbul’un ilk Sheraton Grand oteli olan Sheraton Grand İstanbul Ataşehir’in açılışında bir araya geldiğimiz Starwood Hotels & Resorts - Türkiye Bölge Müdürü Sabine Dorn-Ağlagül ile, ülke turizmine ve Starwood’un Türkiye planlarına dair bir söyleşi gerçekleştirdik.
Her fırsatta grup olarak Türkiye’ye dair güvenlerini dile getiren Dorn-Ağlagül, İstanbul’un Starwood önemini ise şu şekilde açıklıyor:
‘’İstanbul’un Starwood için önemi en iyi özetleyen şey, Türkiye’deki 15 otelimizden 7’sine ev sahipliği yapıyor olması diyebilirim. Son açılan Sheraton Grand İstanbul Ataşehir ile birlikte, İstanbul’da büyümeye devam edeceğimizi de göstermiş oluyoruz. 2017 yılının sonunda İstanbul’da 2 otelimiz daha hizmete girecek. Otellerden biri Anadolu yakasında, diğeri ise Avrupa yakasında yer alacak. ‘’
‘’PROBLEMİN OLDUĞU YERDE ÇÖZÜM DE VARDIR’’
Türkiye turizminin içinde bulunduğu sıkıntılı sürece dair de değerlendirmelerde bulunan Dorn-Ağlagül, şunları söyledi:
‘’2014 yılında 38 milyon ziyaretçiye ulaşmışken, 2015’in 2’inci yarısında Avrupa ve Rusya pazarında büyük kayıp yaşadık ve düşüş hala devam ediyor. 2016’nın ilk çeyreğinde de büyük düşüşler var. İstanbul’daki doluluklar yüzde 50’lere düştü. Rusya en büyük pazarlarımızdan biri, ancak Türkiye krizlere alışık bir ülke. Türkler seyahat etmekten vazgeçmemeli. Problemin olduğu yerde çözüm de vardır. Bölgede büyük gelişmeler yaşanıyor. Avrupa’da İstanbul ile rekabet edebilecek bir başka şehir yok.
Avrupa ve Rusya pazarında toparlanma yaşanmasını beklemek durumundayız. Orta Doğulu turistlere ve yerli turiste güvenmek zorundayız. Bence endişe edecek bir şeyimiz yok.’’
‘’ANTALYA’DA YATIRIM YAPMAK İSTERİZ’’
Starwood’un Türkiye’deki yatırım planlarına dair de bilgiler veren Dorn-Ağlagül, grubun leisure segmentine odaklandığını ifade etti. Geçtiğimiz yaz Caresse a Luxury Collection Resort & Spa, Bodrum’u açtıklarını belirten Dorn-Ağlagül, ''Antalya ve Fethiye gibi Ege’nin müthiş destinasyonlarında karşımıza çıkacak yatırım fırsatlarına da hayır demeyiz. Business segmentinde ise Gaziantep gibi Anadolu kentlerini de değerlendiriyoruz.’’ şeklinde konuştu.
‘’TÜRKİYE’YE GÜVENİYORUZ, PLANLARIMIZI KISA VADELİ YAPMIYORUZ’’
Türkiye’deki terör saldırılarının ve komşu ülkelerdeki gerilimlerin Starwood’un gelecek planlarını etkileyip etkilemediğini sorduğumuz Dorn-Ağlagül, sorumuzu şu şekilde yanıtladı:
‘’Starwood Türkiye’ye inanıyor ve Türkiye, grubumuzun büyüme politikasında önemli bir yer tutuyor. Bu kararımızdan vazgeçmiş değiliz, yatırımlara devam edeceğiz. Türkiye çok güzel bir ülke ve büyüyen bir pazar.
Starwood Türkiye planlarını kısa vadeli yapmıyor. Starwood’un sadece son 3 yılda yaptığı yatırımlara bakarsanız, bu yatırımların 1-2 yıllık yatırımlar olmadığını, burada hedeflerimizin uzun vadeli olduğunu anlayabilirsiiz. 2017 yılında Türkiye’de 19 otele ulaşmış olacağız. Bu sayılar Starwood’un Türkiye’de büyümekte ne kadar kararlı olduğunu açık şekilde gösteriyor.’’
‘’YATAK ARZI ŞU ANLIK FAZLA, ANCAK TALEP GERİ DÖNÜĞÜNDE İHTİYAÇ DOĞACAK’’
İstanbul’daki yatak arzı fazlalığı hakkında da açıklamalarda bulunan Dorn-Ağlagül, yaklaşık 3 bin yeni yatağın devreye girdiği 2014 yılının kentteki tüm otelleri zora soktuğunu ifade etti. Kentte yatak arzı fazlalığı olmasına karşın aynı zamanda ihtiyaç da olduğunu belirten Dorn-Ağlagül, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
‘’Evet, şu anda yabancı turist sayısında bir düşüş var ancak bu durum değişecek. İstanbul yalnızca Avrupa’dan gelen ziyaretçiler için değil, Orta Doğu’dan gelecek ziyaretçiler için de gelişen bir bölge. Dolayısıyla İstanbul’un hiçbir zaman değerini kaybetmeyeceğini ve büyümeye devam edeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. ‘’
''FİYATLAR TEKRAR YÜKSELECEKTİR''
İstanbul’daki oda fiyatları ile Avrupa’daki rakip destinasyonların fiyatlarını da karşılaştıran Dorn-Ağlagül, ‘’3 yıl önce İstanbul çok güzel bir fiyat trendi yakalamıştı. Ancak az önce de bahsettiğimiz gibi artan yatak arzı ve son dönemde yaşanan gelişmeler pek çok oteli fiyatlarını düşürmeye itti. Ama bu durum başka Avrupa’daki şehirlerin de başına geldi. Bu şehirlere Berlin’i, bazı süreçlerde Paris’i, etkisi daha az olsa da Londra’yı örnek verebiliriz. Sonuç olarak, pazar olumsuz koşullardan etkilense de, talep geri geldiğinde, daha fazla toplantı ve kongre düzenlendiğinde fiyatlar tekrar yükselecektir.’’ ifadelerini kullandı.
‘’KONGRE ORGANİZATÖRLERİ TÜRKİYE’YE GERİ DÖNECEK’’
İptal olan toplantı ve kongrelere dair de görüşlerini aldığımız Dorn-Ağlagül, pozitif yaklaşımını burada da sürdürdü. Dorn-Ağlagül, ‘’Şu anda İstanbul’a dönük çok fazla seyahat uyarısı var ve bu iptal kararları tamamen güvenlik kaygısı sebebiyle alınıyor. Ancak bu tarz etkinlikler periyodik olarak düzenlenir. Bu yıl olmasa da durum düzeldiğinde mutlaka Türkiye'ye geri geleceklerdir.’’ şeklinde konuştu.
‘’TÜRKİYE’DE MARKA OTELLER BÜYÜK FARK YARATIYOR’’
Son olarak, ülke turizminin içinden geçtiği süreçte bağımsız otellerin daha fazla sıkıntı çektiğini ifade eden Dorn-Ağlagül, ‘’Zincir oteller süreci daha kolay atlatıyor çünkü Türkiye’de marka oteller büyük fark yaratıyor. Bu sadece satış kanallarıyla alakalı bir avantaj değil, markanın gücü. Şu anda olduğu gibi olumsuz dışsal faktörlerşn fazla olduğu dönemlerde, bağımsız oteller vermek istedikleri mesajı pazara veremiyorlar. Markanın gücü de buradan geliyor.’’ dedi.
Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2016, 13:08