İstanbul Büyükşehir Belediyesi kurban kesmek isteyen vatandaşların sağlıklı ve hijyenik koşullarda kurbanlarını kestirebilmeleri için hazırlıklarını tamamlandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü; Ataşehir, Başakşehir ve Eyüp ilçelerinde hizmet veren modern Kurban Satış ve Kesim Alanlarına Pendik, Avcılar ve Sancaktepe’de 3 yeni tesisi daha ekledi. İlçe Belediyeleri kendi sorumluluk alanlarında bulunan satış ve kesim yerlerini denetleyecek.
Kapasite iki kat arttırıldı
2015 yılında 4 bin 836’ı büyükbaş ve bin 400’ü küçükbaş olmak üzere 6 bin 236 olan toplam kesim kapasitesi ile hizmet verilirken, yeni hizmete alınan tesislerle 10 bin 696’sı büyükbaş ve bin 700’ü küçükbaş olmak üzere toplam 12 bin 396 kesim kapasitesine ulaşılacak.
Kurban kesim elemanlarına uygulamalı eğitim
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bayram süresince Kurban Kesim ve Satış Yerlerinde kurbanların kesim işlemlerinden dolayı yaralanmaları önlemek ve kesim işleminin sağlıklı yapılabilmesi için görev yapacak olan yaklaşık bin kişiyi Kurban Kesimi Eğitimi verdi. Milli Eğitim Bakanlığı sertifikalı Kurban Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Eğitiminde, 20 saatlik teorik, 20 saatlik de mezbahada kesim sırasında pratik olmak üzere toplam 40 saatlik eğitim gerçekleştirildi.
Kesim yerlerine sıkı denetim
209’u satış yeri ve 583’ü kesim yeri olmak üzere toplam 792 adet Kurban Hizmetleri Komisyonu onaylı kurban satış ve kesim yerlerinin denetlenmesi amacıyla, Veteriner Hekim, Veteriner Teknisyen ve Zabıtadan oluşan 12 denetim ekibi oluşturuldu. Bu çalışmalar kapsamında gerekli standartlar, hijyen koşulları ve yasal yükümlülükler denetlenecek.
Kurbanlıklar kontrolden geçiriliyor
2016 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ gereği 28 Ağustos Pazar günü itibariyle kurbanlık hayvanlar şehrimize giriş yapmaya başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Veteriner Hekimler, alanlara girişte tüm kurbanlık hayvanların gerekli kontrollerini gerçekleştiriyor.
Boğa Yakalama Timi oluşturuldu
Yaşanan sıkıntıları önlemek ve bayram sürecince kaçabilecek kurbanlıkların yakalanması için 6 adet Boğa Yakalama Timi oluşturuldu. 24 saat esaslı olarak hizmet verecek olan ekipten yardım almak isteyen vatandaşlar, ALO 153 hattından talepte bulunabilir.
Vatandaşlarımız dikkatli olmalı!
Kurban satış ve kesimiyle ilgili olarak vatandaşlarımıza 50 bin adet Kurban Broşürü dağıtımı gerçekleştirildi. Ayrıca bayram süresince vatandaşlarımıza 600 bin adet hijyenik kurban eti poşeti dağıtımı yapılacak.
Ayrıca vatandaşlarımız, kurban satış ve kesim yerlerinde hizmet alırken, şu noktalara dikkat etmeleri gerekmektedir;
• İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü Denetim Ekipleri tarafından gerçekleştirilen denetimlerde, 60 puan altında kalan satış ve kesim yerleri için ‘Uygunsuzluk Belgesi’ düzenlenecek. Bu durum ayrıca satış ve kesim yerlerinin girişlerine ‘Standartlara Uygun Değildir’ yazısı asılarak ilan edilecek.
• Kurban vasfını taşımayan hayvanların işaretlenmesi hususunda vatandaşlarımızın dikkatli olması gerekmektedir. Denetimler sonucu satış ve kesim yerlerinde bulunan ve kurban için uygun olmayan hayvanlar (X) işareti ile işaretlenecektir. Ayrıca bu durum alanlarda (X) işaretli hayvanların kurban olmaya uygun olmadığına dair bilgilendirme afişleri ile ilan edilecektir.
• Avrupa yakasında bulunan vatandaşlarımızın Anadolu yakasından gelecek hayvanlar için şap hastalığına karşı dikkatli olmaları gerekmektedir. Hayvanların kulaklarında bulunan küpe numaraları ile hayvan pasaportları üzerindeki numaraların uyuşması şarttır. Ayrıca Anadolu yakasından, Avrupa yakasına geçirilecek hayvanlar için ‘Şap Titre Testi’ sonucunun negatif olması gerekmektedir.
UYGUNSUZ YERDE KURBAN KESMENİN CEZASI 186 TL
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, umuma açık yerlerde kurban kesmenin cezasını belirledi.
2872 sayılı Çevre Kanunu 20. maddesi gereğince yasak olan yerlerde kurban kesimi yapacak olanlara uygulanacak cezalar şöyle:
"Park, bahçe, cadde, sokak ile bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ve kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlara 186 TL. Konutlarda atıkları toprağa veren her konut ve bağımsız bölüm için bin 157 TL. Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren işletmelere ise 46 bin 501 TL idari para cezası uygulanacak."
Vatandaşlar uygunsuz yerde ve hijyenik olmayan koşullardaki kurban kesimlerini 181 hatlı telefona ihbar edebilecek.
KIZILAY İLETİŞİM İÇİN TIKLA
ATAŞEHİR KASAPLAR İLETİŞİM
ET VE SÜT KURUMU ŞUBELERİ ADRES VE TELEFONLARI
Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2016, 11:18