İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu' nun Mesajı

Sevgili İstanbullular, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde yaşadığımız yıkıcı depremler hepimizin hayatında derin izler bıraktı.

 İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu' nun Mesajı

Marmara depremleri ile edindiğimiz tecrübeler doğrultusunda afetten sonra yapılan ve çok daha büyük harcama gerektiren iyileştirme ve yeniden yapım çalışmaları yerine afet gerçekleşmeden önce muhtemel can ve mal kayıplarını en aza indirgeyecek proaktif bir yaklaşım benimsedik.

Bugün ülkemizde ve İstanbul’umuzda afetler yaşanmadan önce önlem alma konusunda uluslararası afet politikaları doğrultusunda hayata geçirilen uygulamalarda önemli mesafeler katettik. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüzü hayata geçirerek afete yönelik çalışmalarda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon ve işbirliğini sağladık. Ayrıca, Dünya Bankası ve daha sonra Avrupa Yatırım Bankası ile imzaladığımız kredi anlaşmaları çerçevesinde İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi’ni (İSMEP), Şubat 2006’da hayata geçirdik. Bu proje, İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Valilik İl Özel İdaresi İstanbul Proje Koordinasyon Birimi tarafından yürütülmektedir.

 İSMEP
kapsamında, başta okullarımız ve hastanelerimiz olmak üzere kamu binalarının, tarihi eserlerin korunmasını; ulaşım, haberleşme ve afet bilgi sistemi dâhil olmak üzere kentimizdeki tüm altyapı sistemlerinin güçlendirilmesini hedefleyen çalışmalarımız çok yönlü olarak hızla devam etmektedir. Şimdiye kadar okullarımızı, hastanelerimizi ve sağlık kuruluşlarımızı depreme karşı güçlendirdik.
 
Valiliğimiz çatısı altında yürütülen ve ülkemizde uygulanan ilk risk azaltma projesi olan İSMEP dünya ölçeğinde de örnek gösterilen bir çalışmadır. Afet hazırlıklarının organize bir yapı içinde sürdürülmesi, İstanbul için işbirliği ve eşgüdüm ortamının geliştirilmesi ve yürütülen çalışmalara toplumsal katılımın sağlanması bu projenin en önemli hedeflerini oluşturmaktadır.
 
Afetlerin ne zaman ve nerede gerçekleşeceğini bilemeyiz. Ancak afetler yaşanmadan önce toplum düzeyinde alacağımız önlemler ile; bilgili, bilinçli, sorumluluk ve duyarlılık sahibi bir toplum oluşturarak, afet yönetim ve müdahale kapasitemizi geliştirerek, afetlere karşı alınabilecek en etkili risk azaltma yöntemini uygulamış oluruz.

 İstanbul’da yaşayan 13 milyon vatandaşımız ile biz büyük bir aileyiz. Kentimiz için yürütülen afetlere karşı etkili hazırlık çalışmalarında bu büyük ailenin her bireyine düşen roller bulunuyor. İşte bu nedenle, toplumsal bilinç ve farkındalığın artırılması için Güvenli Yaşam Eğitim programları hazırladık ve uygulamaya başladık. Toplumun tüm kesimlerine yönelik olarak hazırladığımız eğitim programları ve materyaller ile birey, aile ve kurumlar düzeyinde, deprem başta olmak üzere afetlere hazırlık konusunda farkındalık ve bilinç oluşturulmasını ve güvenli yaşam kültürünün yaygınlaştırılmasını amaçladık. Yaklaşık 4 milyon bilgilendirme ve bilinçlendirme materyalini sizlerle paylaştık; okullarımızda çocuklarımız için eğitimler, tiyatro oyunları düzenledik. Bugün, İstanbul genelinde temel afet bilinci almış 40 bin Güvenli Yaşam Gönüllümüz var ve bu sayı her geçen gün artıyor.

Bu şehri seven, İstanbul’u önemseyen halkımızı, kendisi, ailesi ve yakın çevresi için afetlere hazırlık eğitimleri alarak Güvenli Yaşam Gönüllüleri arasına katılmaya davet ediyorum.

Tüm çalışmalarımız daha güvenli bir gelecek için...
 

Hüseyin Avni Mutlu
İstanbul Valisi

Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2012, 15:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER