Kazlıçeşme'den başlayıp Rumeli Hisarı'ndan tüp geçitle Rasathane'ye, oradan Söğütlüçeşme'ye uzanacak metro, İstanbul'un çevre yolu metrosu olacak. 40 kilometre uzunluğundaki metro; Marmaray, Metrobüs ve metroları birbirine bağlayacak.
İstanbul Boğazı'nın altından Marmaray'a benzer ikinci metro hattı inşa edilecek. 2 ayrı etap halinde yapılacak metro toplam 40 kilometre uzunluğu ile adeta İstanbul metrosunun ana omurgası olacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) tarafından yapılacak Söğütlüçeşme-Kazlıçeşme arası metro hattının ilk etap çalışması için 26 Ekim'de ihaleye çıkılıyor.
Denizin 30 metre altından tüp geçit
Yeni Şafak'ın ulaştığı bilgilere göre Kazlıçeşme-Söğütlüçeşme metrosunun ilk etabı Kazlıçeşme'den başlayıp Kağıthane istikametinden 4. levent'e bağlanacak. 20 kilometreden oluşan bu hatta 13 durak yer alacak. 2. etap çalışması ise 4. Levent'ten Rumeli Hisarı'na bağlanıp deniz altından Rasathane'ye Ümraniye, Ataşehir üzerinden Söğütlüçeşme'ye bağlanacak. Metro için deniz zeminin 30 metre altına tüp geçit inşa edilecek. Bu hatta 20 kilometreden oluşacak ve 10 durak yer alacak.
12 ilçeden geçiyor
Toplam 40 kilometrelik hat, Zeytinburnu, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Eyüp, Kağıthane, Beşiktaş, Sarıyer, Beykoz, Üsküdar, Ümraniye, Ataşehir ve Kadıköy'den geçecek. Kazlıçeşme'den Marmaray'a, Silahtarhane durağından Kabataş-Mahmutbey metrosuna, Ümraniye Çarşı durağından Üsküdar-Ümraniye metrosuna, Söğütlüçeşme'den de Metrobüs'e entegre edilecek. İstanbul'un ana ulaşım arterlerini yer altından birbirine bağlayacak hattın tamamının 2023'e kadar hizmete alınması hedefleniyor.
Avrupa tarzı metro
İstanbul trafiğini rahatlatacak metro hattı projesi hazırlanırken Avrupa'daki metro sistemleri de örnek alındı. Örneğin Paris, Münih, Berlin'de ayrı ayrı ulaşım arterlerini tek bir hat ile birbirine bağlayan metro hatları bulunuyor. İstanbul'a da uygulanacak bu sistem ile toplu ulaşıma erişim kolaylaşırken trafikte de önemli rahatlama sağlayacak.