AVRASYA TÜNELİ’NİN İSMİNİ SEN BELİRLE

Avrasya Tüneli'nin ismi için kıyasıya yarış! Avrasya Tüneli'nin ismi ne olacak?Ulaştırma Bakanlığı'nın Avrasya Tüneli'nin ismi için kamuoyuna açtığı anket büyük ilgi görüyor.

AVRASYA TÜNELİ’NİN İSMİNİ SEN BELİRLE
 AVRASYA TÜNELİ’NİN İSMİNİ SEN BELİRLE
Avrasya Tüneli'nin ismi için kıyasıya yarış! Avrasya Tüneli'nin ismi ne olacak?Ulaştırma Bakanlığı'nın Avrasya Tüneli'nin ismi için kamuoyuna açtığı anket büyük ilgi görüyor.

Sosyal medyada tünelin isminin Mustafa Kemal Atatürk ve Abdülhamid Han olması için ayrı ayrı kampanyalar yürütülüyor.
Asya ve Avrupa yakasını denizin altından karayolu trafiğine bağlayacak olan Avrasya Tüneli Projesi, açıklanan açılış tarihine az bir süre kala isminin ne olacağı şu sıralar oldukça merak konusu. Ulaştırma Bakanlığı'nın Avrasya Tüneli'nin ismi için kamuoyuna açtığı anket büyük ilgi görmesinin ardından  sosyal medyada tünelin isminin Mustafa Kemal Atatürk, Abdülhamid Han ve Alparslan Türkeş olması için adeta kıyasıya yarış var. 
İstanbul Boğazı’nın altına inşa edilen, hem tekerlekli araçların hem de metronun geçişine olanak sağlayan ‘Tüp Geçiş Projesi’ 20 Aralık’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak. ‘Avrasya Tüneli’ olarak bilinen projeye verilecek isim için Ulaştırma Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde anket başlatıldı.
İKİ BÜYÜK İSİM ÇEKİŞİYOR
Ekşisözlük, Facebook ve Twitter üzerinden örgütlenen sosyal medya kullanıcıları, Avrasya Tüneli'nin adının "Atatürk" olması için kampanya başlattı. Twitter'da bu konu bu sabah erken saatlerde #Tunelisimönerim etiketiyle Türkiye gündeminde 1 numaraya yükseldi. Oylamada iki isim çekişiyor. Biri Atatürk diğeri ise Abdülhamid Han
TÜNELDEKİ SON DURUM
Başbakan Binali Yıldırım’ın 20 Aralık’ta hizmete sunulacağını açıkladığı denizin altından iki yakayı bağlayacak olan Avrasya Tüneli Projesi’nin ve genişletilmiş sahil yollarının son durumu havadan görüntülendi. Avrasya Tüneli Projesi’nin açılmasına günler kala çalışmalarda gelinen son aşama  (İHA) tarafından havadan görüntülendi. Tünele gidecek sahil yolundaki çalışmaların sona gelindiği gözlenirken, ayrıca tüneli gösteren tabelalar da yol boyunca yerleştirildi. Avrasya Tüneline girişindeki çelik konstrüksiyonun bitmesine kısa bir zaman kaldı. Sahil boyunca Avrasya Tüneli’ni birleştirecek olan bağlantı yolları genişletilerek kavşak, araç alt geçitleri ve yaya üst geçitleri oluşturma çalışmalarının da devam ettiği görüntülendi.


Avrasya Tüneli Projesi'nin Güzergahı
Kazlıçeşme ile Göztepe arasındaki seyahat süresini önemli ölçüde azaltacak olan Avrasya Tüneli Projesi, Boğaz’ı geçen mevcut iki köprüyle bağlantılı olarak planlandı. Proje üç bölümden oluşuyor:
Avrupa yakası
Kazlıçeşme’den Sarayburnu’na devam eden Kennedy Caddesi üzerindeki U-dönüşü, alt geçit olarak ve engellilerin erişimine uygun hemzemin geçit olarak inşa edilecek. Toplam uzunluğu yaklaşık 5.4 km olan mevcut yolun tamamı genişletilerek 2x3 ve 3x2 şeritten 2x4 şeride çıkarılacak.
Boğaz geçişi
İstanbul Boğazı'nda deniz tabanının altından geçen 5.4 kilometre uzunluğunda iki katlı tünel inşa edilecek. Her katta çift şerit yer alacak. Batı girişinde bir paralı geçiş gişesi ve işletme binası, tünelin her iki ucunda havalandırma bacaları yer alacak. 


Anadolu yakası
Göztepe'ye ulaşan D100 yolu üzerinde, 2 adet köprülü kavşak ve engellilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde modernizasyonları da dâhil olmak üzere yaya üst geçidi inşa edilecek. Yaklaşık 3.8 kilometre uzunluğundaki yol genişletilerek 2x3 ve 2x4 şeritten 2x4 ve 2x5 şeride çıkarılacak.

GEÇİŞ ÜCRETİ 4 DOLAR+KDV

Avrasya Tüneli, biri gidiş biri geliş olmak üzere iki katlı olarak inşa edildi. Yalnızca hafif araçların geçişi için tasarlanan tünelden, Otomobil ve minibüsler geçebilirken en fazla 2.80 m yükseklikteki araçlar yararlanabilecek. Ağır taşıtlar, motosiklet ve yayalar geçemeyecek.


Tünelde maksimum hız saatte 70 km olarak belirlenirken, geçiş ücretleri otomobil için 4 dolar+kdv, minibüsler için 6 dolar+kdv karşılığı Türk Lirası olacak. Tünelde her iki yönde de geçişler ücretli olacak, sürücüler tünel geçiş ücretini HGS ve OGS aracılığıyla ödeyebilecek. Ayrıca bir nakit gişesi bulunmayacak, araçtaki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.

Avrasya Tüneli Projesi'nin Teknik Özellkleri
Tünelde arıza yapan araçlar için her 600 metrede bir cep şeritleri bulunuyor. 7/24 kapalı devre kamera ve olay algılama sistemleriyle izlenecek tünelde, acil bir durumda hızla müdahale edilebilecek.

Türkiye'de ilk kez bir tünelde tam LED aydınlatma kullanılacak. Tünelde kademeli aydınlatma sistemi de uygulanacak. Böylece tünel giriş ve çıkışlarında sürücülerin tünele ve gün ışığına kolayca adapte olmaları sağlanacak. Radyo frekanslarından sürücüler bilgilendirilecek. Diğer tünellerden farkı ise alt ve üst bölümlerdeki araçlara farklı frekanslardan bilgilendirilme yapılacak olması.

Tünel uzunluğu (deniz altından): 3.34 km

Toplam tünel uzunluğu: 5.4 km

Güzergah uzunluğu: 14.6 km

Yolculuk süresi: 15 dk

Maliyeti: 1.3 milyar $

Tüneldeki şerit sayısı: 2x2

Günlük araç geçiş sayısı: 120 bin

Tüneldeki en derin nokta: -106.4 m

Tüneldeki hız sınırı (Saatte): 70 km

Tünelin iç çapı: 12.5 m

Tüneldeki eğim: % 5

YORUM EKLE
YORUMLAR
kamil tas
kamil tas - 8 yıl Önce

Ist için şahane bir eserdaha yapan eller vesile olanlardan Allah ragzi olsun vatana millete. Hayirlisi. Olsun

SIRADAKİ HABER