İstanbul'un su kaynakları iki katına çıkıyor

İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Altay, “2016’da İstanbul'un su kaynaklarını iki katına çıkarmış olacağız" dedi.

İstanbul'un su kaynakları iki katına çıkıyor
İstanbul'un su kaynakları iki katına çıkıyor

İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Altay, “2016’da İstanbul'un su kaynaklarını iki katına çıkarmış olacağız" dedi.

İSKİ 2014 Mali Yılı Bilanço ve Faaliyet Raporu, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edildi.
 
İSKİ Genel Kurul Toplantısı'nın ilk birleşimi Saraçhane'deki belediye binasında yapıldı. Toplantıda, İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Altay, 2014 Mali Yılı Bilanço ve Faaliyet Raporu'nu İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne sundu.
 
"2014’te İstanbul’a 924 milyon metreküp su ulaştırdık"
 
Altay, 14 milyonu aşan nüfusuyla günlük ortalama 2,5 milyon metreküpün üzerinde su tüketiminin gerçekleştiği İstanbul'a, 2014'te 924 milyon metreküp su ulaştırdıklarını anlattı. Bunun önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 2'lik artışa tekabül ettiğini aktaran Altay, "Şehrimizin en uzak noktasına kadar ulaştırdığımız su, TSE, Dünya Sağlık Teşkilatı, ABD Çevre Koruma Ajansı ve AB'nin öngördüğü standartların üzerinde bir kaliteye sahiptir. Bu kalitemizi muhafaza etmek için barajdan musluğa kadar içme suyumuzu her aşamada takip ediyoruz" dedi.
 
İstanbul’un su kaynaklarını iki katına çıkaracağız
 
Projelerini uzun vadeli planladıklarına dikkati çeken Altay, şunları kaydetti:
 
"İstanbulluların 2014'te yaşadığımız kuraklıktan etkilenmemesi için 2015'te bitirilmesi hedeflenen 137 kilometrelik Melen 2. Aşama İsale Hattı'nın yapımını hızlandırarak Eylül 2014'te tamamladık. Sakarya Nehri üzerine yapılan terfi merkezi vasıtasıyla 72 milyon metreküp suyu İstanbullulara ulaştırdık ve kuraklık etkisini şehrimizde hissettirmedik. DSİ tarafından yapımına başlanan ve İstanbul'un uzun vadeli su ihtiyacını karşılayacak Melen Barajı’nın inşası hızla sürdürülmektedir. Barajın 2016'da tamamlanmasıyla İstanbul'a yıllık 1 milyar 77 milyon metreküp su temin edeceğiz. Diğer bir ifadeyle İstanbul'un su kaynaklarını iki katına çıkarmış olacağız."

Altay, Melen 3. Aşama Projesi'ne bu yıl başlamayı planladıklarını dile getirerek, Melen'den Kağıthane'ye gelen suyun Avrupa bölgesinin iç kısımlarına kadar iletilmesini hedeflediklerini vurguladı.
 
Asya yakasında İsaköy (Osmangazi) ve Sungurlu barajlarını, Avrupa yakasında ise Istrancalar'da yeni su kaynaklarını hizmete almak için çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Altay, 4 metre çapında ve 41 kilometre uzunluğunda bir tünel ile doğal yaşama ve çevreye zarar vermeden Rezve Deresi'nden (Mutlu Dere) yıllık 235 milyon metreküp su almayı planladıklarını kaydetti.
 
"Su yönetiminde verimliliğin artırılmasına yönelik olarak ise süperpoze projelerini başlatmış bulunmaktayız" diyen Altay, bu projeyle yüzde 24 civarındaki kayıp-kaçak oranını daha da düşürmeyi hedeflediklerini vurguladı.
 
Su havzaları kamulaştırılıyor
 
Su havzalarını korumaya yönelik faaliyetleri çerçevesinde mutlak koruma alanlarını kamulaştırdıklarını dile getiren Altay, "2014'te 3 milyon 900 bin metrekare alanı kamulaştırdık. Böylece kamulaştırma miktarında 26 milyon metrekareye ulaştık. 2014 yılı kamulaştırma faaliyetlerimizde hak sahiplerine 468 milyon TL ödeme yaptık. Kamulaştırma oranımız su havzalarında 2014 sonu itibarıyla yüzde 61 seviyesindedir" dedi.
 
Altay, asli görevlerinden biri olan atık su alanında da yatırımlarına devam ettiklerini, topladıkları atık suların çevreye zarar vermeden uzaklaştırılmasını sağlamak amacıyla 5’i ileri biyolojik olmak üzere 67 atık su arıtma tesisi ile hizmet verdiklerini söyledi. 
 
İSKİ olarak mevcut ön arıtma tesislerini ileri biyolojik atık su arıtma tesislerine dönüştürme çalışmalarına büyük önem verdiklerini dile getiren Altay, sürdürülen projelere ilişkin bilgileri paylaştı. 
 
Dere ıslahı çalışmaları devam ediyor

 
Altay, taşkınların sebep olduğu kayıp ve zararların önlenmesi amacıyla öncelikli olarak yerleşim alanları içinden geçen derelerde taşkın risk haritalarının çıkarıldığını ve taşkına sebep olan noktalar belirlenerek dere ıslah çalışmaları yapıldığını aktardı.
 
İSKİ Genel Müdürü Altay, 2014'te 16 kilometre dere ıslahı yaptıklarını, bugüne kadar Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul'da 444 kilometre dere ıslahı gerçekleştirdiklerini belirtti.
 
Kurumun, İstanbul halkından aldığı su bedellerini, yine halka su ve atık su yatırımları olarak geri kazandırdığına işaret eden Altay, "2014'te 4 milyar 44 milyon TL'lik bütçe giderlerimizin 1 milyar 884 milyon TL'lik kısmını yatırımlar oluşturmaktadır. Diğer bir ifadeyle bütçemizin yüzde 47'sini yatırımlar için kullandık" dedi.
 
Konuşmanın ardından faaliyet raporu oylamaya sunuldu. Rapor, 73 ret oyuna karşı 141 oyla kabul edildi.



İSKİ, İSTANBUL SULAR İDARESİ, SU ARIZA,


İSKİ SU ARIZA : 185



ONLİNE ARIZA KAYDI,

ONLİNE SU ARIZA TAKİBİ,


ONLİNE SU ARIZA TAKİBİ İÇİN TIKLA

BARAJLARIN DOLULUK ORANLARI İÇİN TIKLA

İSKİ, SU BİRİM FİYATLARI  İÇİN TIKLA


İSKİ, SU ABONELİK İŞLEMLERİ İÇİN TIKLA


İSKİ, SU ÖDEME NOKTALARI İÇİN TIKLA

Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2015, 22:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER