Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık KAYHAN: 'İmar konusunda en şanslı bölge Yenisahra ve Barbaros Mahalleleri'
Ataşehirweb / Recep KENAN
[email protected]
Sadık KAYHAN: 'İmarda en şanslı bölge Yenisahra ve Barbaros'
Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık KAYHAN, İmar plan çalışmaları için alt yapısı en uygun mahallelerin Yenisahra ve Barbaros dedi.
Kendisinin de çalışmalarına katkıda bulunduğu Kadıköy zamanında düşükte olsa hazırlanan 1993 yılı 1/5000 imar planının yapılmış olması, Ataşehir'deki diğer mahallelere göre Yenisahra ve Barbaros Mahallelerini daha şanslı duruma getirdiğini söyledi.
Yapılan imar plana uygun yerinde dönüşümle, istedikleri müteahitle anlaşarak kentsel yenilenmenin gerçekleşmesi, deprem riski taşıyan yapı stokunun yenilenmesi, bölge insanlarının güvenli konutlarda yaşaması bizim de arzumuz.
İmar çalışmaları konusunda görüştüğümüz, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı (İmardan sorumlu) SADIK KAYHAN Ataşehirweb Haber takipçilerine imarla ilgili son gelişmelerle ilgili açıklamalar yaptı.
Başkanımızın sık kullandığı benim de beğendiğim bir sözü var. Ataşehir’in siyahı ve beyazı var grisi yok. İmar açısından baktığınız zamanda, depreme dayanıklılık açısından baktığımız zamanda, kent estetiği açısından baktığımızda bu doğru.
Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı olduğumda, bazı dostlarım şanslısın sorunsuz bir yere gittin dedi. Herkes Ataşehir’i Emlak Bankası ve TOKİ’nin uyguladığı yüksek binalardan, birçoğu ödülü projelerden oluşan kent olarak biliyor kabul ediyorlar. Oysa bu bölge Ataşehir’in yüzde 20’si.
Geri kalan yüzde 80’inin çok ciddi problemleri var. Ümraniye’den bize gelen mahallelerden Yenişehir’i çıkarırsak geri kalan mahallelerin tamamı bırakın imar sorunlarını tapu sorunlarının çözülmediğini görürsünüz.
Mevlana, Yeniçamlıca mahallelerinin ıslah planları mahkeme tarafından iptal edildiği için mülkiyet sorunları çözülmüş değil. Mustafakemal, Aşıkveysel mahallelerinde mülkiyet sorunları çözülmemiş yüzlerce vatandaş var.
İmar konusunda en şanslı bölge Yenisahra ve Barbaros Mahalleleridir.'
Bunların iyi derecesi Yenisahra, Barbaros mahalleleri. Yenisahra, Barbaros niye bunlardan iyi?
Bir kere tapu sorunu çözüldü, mülkiyet sorunu yok. Benimde içinde bulunduğum KADIKÖY belediyesinin uzun yıllar önce yatığı çalışmalarla bu sorunu çözüldü. Şu anda mülkiyet ile ilgili bir sorun yok. Yine eğer vatandaş mecbur kalırsa yetersiz olmasına rağmen, mevcut imarla 3 kat yani 9,50 yapılaşmasını yapıp kafasını sokabileceği yasal bir yere sahip olabiliyor. Binasını güçlendirmesi gerekirse yasal sınırla içerisinde güçlendirme yapabiliyor.
Diğer mahallelere baktığımızda, Ataşehir'deki diğer mahallelere göre Yenisahra ve Barbaros Mahallelerinin, yani Kadıköy’den gelen mahallelerin daha şanslı olduğunu görürüz. Ancak 1993 yılında yapılan 1/5000 nazım imar planında Yenisahra, Barboros mahallesi için öngörülen plan 200 kişi hektar yani bugünkü yapılaşmayı karşılamayacak kadar az yoğunlukta. Bu gün bu kapasite fazlası ile kullanılmış durumda. Eğer kentsel Yenilenmeyi istiyorsanız, kendinden ve yerinde dönüşüm istiyorsanız bu 1/5000 lik nazım imar planlarını mutlaka değiştirmek zorundasınız. Yani daha yoğun ve dikey yapılanma verip aşağıda bir miktar boş alan yaratıp, insanların kendi imkanları ile müteahhide verebileceği ortamı yaratmak gerekiyor.
Biz bu tesbiti yaptıktan sonra Büyükşehir’e dileklerimizi ilettik. Hatta sadece Barbaros ve Yenisahra değil bütün Ataşehir’in yapılacak nazım imar planlarına altlık teşkil edecek çalışmaların tamamını yaptık. Yani jeolojik yapıdan topoğrofik yapıya, mevcut yapıya, mevcut ekonomik yapı, mevcut insan dokusu, insan eğitimine, yol genişliklerinden kamu mülkiyetine kadar tüm bilgileri içeren bu arazi çalışmalarını bir yıl önce tamamladık.
Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarına katkıda bulunmak ve yapılacak 1/5000 lik imar çalışmasına altyapı oluşturması için bu bölgelerin analiz çalışmalarını tamamladık. 1 yıl kadar önce faydalanmaları için Büyükşehir Belediyesine teslim ettik.
Büyükşehir Belediyesi’de Ataşehir’i üç ayrı etapta tamamlamayı planladı. Kadr TOPBAŞ’tan onay aldılar. Planla ilgili çalışma başladı. İlk başlatılan çalışma da Yenisahra ve Barbaros mahallelerinin plan çalışmaları oldu. İlk etap çalışma içerisinde Aşıkveysel ve Mustafakemal’de vardı. O etabı da böldüler, sadece Yenisahra ve Barbaros mahallelerinde bir çalışma yürütüyorlar. Birde İçerenköy’de yeni bir çalışma başlattılar.
Bizim ulaştığımız İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ilk çalışmaları olan gördüğümüz taslakta, verilen yoğunluğun, bu bölgedeki mevcut yapılaşma ve teşekkülü göz önüne aldığın zaman, kentsel yenilemeye önderlik edecek yani kentsel dönüşümü sağlayacak yerinde dönüşüm için uygun yapı yoğunluğu olmadığını gördük. Bu konuda Büyükşehirle görüşmeler yaptık. Onlara bu yoğunuluğun sorunları çözmeyeceğini söyledik. Daha yoğun yapılaşma istedik. Daha yüksek bir yoğunluğu olan plan çalışmasının daha uygun olacağı önerisini götürdük. Çözümlerin daha büyük ölçekte düşünlmesi gerektiğini, parsel bazında düşünmenin çözüm olmayacağını söyledik.
Bize göre geç kaldı bu çalışmalar. Şimdiye kadar çoktan bitmesi gerekiyordu. Arazi çalışmalarını biz tamamladık, verdik. Kağıt üzerindeki çalışmalar çokta zor değil. Hele hele büyükşehir gibi imkanları olan yapı içerisine hiç zor değil.
İnşallah iyi şeyler çıkar Yenisahra ve Barboros mahallelerini de hem yerinde olmak üzere hem de rantı orada yaşayan insanların olmak üzere ya da onlara dönmek üzere olmak kaydı ile yeniden planlanır. Burada TOKİ ya da başka her hangi bir şey girmeden kendi kendilerine yapabilecekleri bir imar planı çıkar.
Kamuoyunda bildiğiniz gibi bir yanlış bilgi var. Sanki ilçe belediyeleri imar planlarını yaparmış gibi. Oysa tamamen yanlış bilgi ilçe belediyeleri imar planı yapamazlar. Nazım imar planı yapmazlar. Büyükşehirlerde Büyükşehir’in yaptığı Nazım İmar Planlarını hiç değişikliğe uğratmadan, öyle bir yetkileri yok çünkü uygularlar. Yani bir plan kararı ilçe belediyeleri yetki ve görevleri arasında değil. Keşke olsa biz buraları çoktan çıkarmıştık.
Böyle bir yetki verseler biz buraların yapılaşmasını çoktan sağlamıştık, bunu yapacak imkanlarımız da birikimimizde var.
Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi yeni daha yüksek yoğunluk içeren çalışma yapıyor. Yakın zamanda çalışmaların tamamlanıp, bölgenin imar planlarının açıklanacağını umuyorum. Artık mazeretlerinin kalmadığını düşünüyorum.
Ataşehir’in tümden plana ihtiyacı var.
Ataşehir’in tümden plana ihtiyacı var. Farklı ilçelerden geldikleri için bütünlüğü yok. Yani siz derenin sağ tarafındaki TOKİ ve Emlak GYO yaptığı yerlere 2,5 emsal veriyorsunuz, hemen sol tarafında vatandaşın 3 kat yüzde 25 yapılaşmasına izin veriyorsunuz.
Türkiye’de halk gerçekten çok uysal. Bir başka yerde olsa bir derenin ayırdığı iki bölgenin arasındaki uçurum sosyal patlamanın altyapısını oluşturur. Yazık günahtır bu millete. İnsanlar sabah kalkıyor buradaki lüksü görüyor birde kendine bakıyor. İşte bu Türk halkının terbiyesinden ve nezaketinden kaynaklanıyor. Dünyanın neresinde olursa olsu bu kadar uçurumların yan yana olduğu yerlerde mutlaka sosyal patlamalar olur. Vicdanı olan yönetici o insanların yerine kendisini koyacak.
Bütün bu sorunları ortadan kaldıracak yapı imar planının yenilenmesindedir. Ya kendi evinde oturarak kendisini değiştirerek burada oturacaktır. Ya da kendisine uygun başka yer bulup kendi rızası ile gidecekti. O zaman bu sosyal uçurumları da azaltmış olacağız.
Başkanımız da bende sık sık söylüyoruz. Sakın yer satmayın. Bütünlüğünüzü bozmayın