Osmanlı, dağdaki kurt için bile vakıf kurmuş
Osmanlı'nın dağdaki kurttan, evlenecek kıza, süt anneden, hizmetçinin kırdığı eşyanın temin edilmesine kadar birçok konuda vakıf kurduğunu belirten araştırmacı Ethem Şener, "Ecdadımız insanların ve hayvanların kolay yaşam sürmesi için her türlü vakfı kurdu" dedi.
Osmanlı'nın dağdaki kurttan, evlenecek kıza, süt anneden, hizmetçinin kırdığı eşyanın temin edilmesine kadar birçok konuda vakıf kurduğunu belirten araştırmacı Ethem Şener, "Ecdadımız insanların ve hayvanların kolay yaşam sürmesi için her türlü vakfı kurdu" dedi.
Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün Vakıf Haftası etkinlikleri kapsamında, Tophane Endüstri Meslek Lisesi'nde öğrencilere vakfın önemi ve anlamı ile vakıf eserleri anlatıldı.
Konferansta konuşan araştırmacı Ethem Şener, vakıfların kurulmasının en büyük amacının, veren elin alan eli görmemesi olduğunu belirterek, "Bazı insanlar kendi ihtiyaçlarını ağlayarak sızlayarak gündeme getiriyor. Ama gerçek ihtiyaç sahipleri bunları dile getiremediği için yardım alamıyorlar. Bizim amacımız bunları tespit edip yardımlar yapmaktır. Bizlere ve sizlere düşen en önemli görev bu insanların tespitidir" dedi.
OSMANLI'NIN KURDUĞU İLGİNÇ VAKIFLAR
Osmanlı'nın insanların rahat ve huzuru için birçok ilginç vakıf kurduğunu söyleyen araştırmacı Ethem Şener, "Osmanlı'da; öksüz bebeklere süt anne tutmak, bayramlarda çocukları sevindirmek için top almak, hizmetçilerin efendileri tarafından azarlanmasını önlemek için kırdıkları eşyaların bedelini ödemek, yoksul kızlara çeyiz sandığı hazırlayıp düğünlerini yapmak, hapishanedeki mahkumlara yardım etmek, sokaklardaki tükürüklerin üzerine kireç dökmek, halk için kitaplar yazdırıp ücretsiz dağıtmak, yemek yedirmek, odun kömür almak, sıcak günlerde su ve şerbet dağıtmak, kışın geçit vermez dağ ve vadilerde sığınak yapmak, yollarda sağlığı tehlikeye sokan şeylere kül ve kireç dökmek, mürekkep bulamayan öğrenciler için mürekkep temin etmek ve çocuklara oyuncak temini etmek için vakıf kurulmuştur " diye konuştu, Ecdadın koydukları sadaka taşları ile nasıl bir kültüre sahip olduğuna dikkat çeken Şener, "Biz bu eğitimle bu düşünceye ne zaman hakim olacağız? Dünyada bu nerede görülmüştür? İslam terbiyesi ile yetişen insanların yürekleri ortaya koymasıyla ortaya çıkan, vakıflardır" diye konuştu.
BURSA'DA 173 ÖZÜRLÜYE MAAŞ VERİLİYOR
Bursa'da vakıflar bölge müdürlüğü tarafından, 173 özürlü vatandaşa 304 TL maaş ödendiğine dikkat çeken Şener, öğrencilerden çevrelerindeki özürlü insanları bu hizmetten yararlanmaları için bilgilendirmelerini istedi. Bursa'da 189, Yalova'da 155, Bilecik'te 155 Sakarya'da 133 aileye düzenli olarak 70 TL'lilk kuru gıda yardımı yapıldığının altını çizen Şener, ayrıca öğrencilere de aylık 50 TL burs verildiğini altını çizdi.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü personeli elektrik mühendisi Nejdet Sevgi, vakfın tanımını yaptığı ve eserlerini anlattığı konferansta, hisse senedi, altın ve dövizin de vakfedilebileceğini söyledi. Miras, ikramiye ve emekli maaşlarının da vakfedilebileceğini belirten Sevgi, "Eski vakıflar, bizim kültürümüzün ve tarihimizin öne çıkmış önemli değerleridir. Vakıfların kurulmasının sebebi insanlığa hizmettir" şeklinde konuştu.
Orhan AKIN, BURSA (İHA)-
Osmanlı, dağdaki kurt için bile vakıf kurmuş
Osmanlı, dağdaki kurt için bile vakıf kurmuş
YORUM EKLE
1
Google'un Sesli Araması artık Türkçe de kullanılabiliyor
2
Kız Kulesi Tarihinden Efsaneler ve Bugün Kız Kulesi
3
Padişahlar Hangi Yemekleri Severdi
4
Aşık Veysel Şatıroğlu
5
Engelliler tekerlekli sandalyelerine kavuştu
6
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu hafta sonu Sultanbeyli’deydi....
7
EFE BOZ ÇOCUK DÜNYASI AÇILDI
8
Elektrik ne kadar çarpacak? Kritik toplantı bugün
9
Cmhuriyetin 87. yılı Ataşehir’de coşkuyla...
10
Özgürce Dokun Hayata” isimli sedef hastalığı...
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler