Cezaevlerinde kurulan 'işyurtları', demir parmaklıklar ardını fabrikaya dönüştürdü. Mahkumların gündelik ücretle ve sigortalı olarak çalıştıkları işyurtlarında elde edilen yıllık gelir 1 milyar TL'ye çıktımapusic
HÜKÜMLÜ ve tutukluların bir meslek edinmesini veya mesleklerini korumalarını sağlamak amacıyla cezaevlerinde kurulan 'işyurtları' çeşitli alanlarda üretim yapıyor. Cezaevi üretiminin kalitesini artırmak için düğmeye basıldı. 2013 sonuna kadar CE ve TS belgeleri alınması için kapsamlı bir çalışma var. Ekonomik krizin gölgesinde hem gelirini hem de çalışan sayısını artıran Mapushane A.Ş üretimi ve kazancıyla göğüs kabartıyor. Bu işyurtlarında 2007'de 3 bin 335 sigortalı mahkum 'sürekli' çalışırken, 2009'da 5 bin 580'e ulaştı. 2010 sonunda sigortalı mahkum sayısının 6 bini geçmesi bekleniyor. Çalışan hükümlü ve tutuklu çıraklara 2009'da 5.25 TL, kalfalara 5.50 TL, ustalara 5.75 TL gündelik ödendi.
YETENEK KAZANDIRILIYOR
Yetkililer, ceza infaz kurumunda çalışmanın kesinlikle bir ceza olmadığının altını çizerken, amacın mahkumların tahliyelerinden sonra hayatlarını kazanma yeteneklerini koruma ve geliştirme olduğunu vurguluyor. İş koşullarının da, dışarıdaki iş koşullarıyla benzerlik taşıdığının altı çiziliyor. Ceza infaz kurumu müdürünün aynı zamanda işyurdu müdürü olduğu işletmelerde, muhasebe yetkilileri, tanıtım pazarlama, atölye, tesis gibi üniteler bulunuyor.
Hakkı KURBAN / ANKARA
akşam
Mapushane A.Ş.
Mapushane A.Ş.
YORUM EKLE
1
Son' Tarkan doğru Tarkan
2
Kumar gecesi
3
Kırmızı şarap ömrü uzatıyor
4
Metin Akpınar'ı Mason yapamadım
5
Bekarsın deyip vize vermediler
6
Türk'ün müthiş mangal çözümü
7
İnsanoğlu ışınlamaya bir adım daha yaklaştı
8
New York’ta bir Türk mutfağı klasiği; Turkish...
9
Çevre Müdürlükleri Ataşehir'de Toplandı
10
8.KADIKÖY TİYATRO FESTİVALİNE YOĞUN İLGİ
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler