Patent başvurusunda bulunduğu düzeneğin havadan su emme mantığına dayandığını belirterek, "Sistem gece havadaki su zerreciklerini emiyor ve düzeneğin hücrelerine depoluyor. Depolanan su gündüz güneş yardımıyla buharlaşarak hücrelerden otomatik olarak bir kaba ya da istenilen bir yere boşaltılıyor." dedi.
Geliştirdiği prototipin maliyetinin 50 lira olduğunu ve 5 yıl boyunca günde 3 litre su elde edilebildiğini ifade eden Uçar, proje üzerinde 14 yıldan bu yana çalıştığını söyledi. Uçar, "Geçen sene ilk yaptığım düzenek yaklaşık 250 liraya mal olmuştu. Şimdi maliyeti 50 liraya kadar düşürdüm ve düzeneği daha pratik ve fonksiyonel hale getirdim." diye konuştu.
Düzeneğin içinde bulunan malzemelerin insan sağlığı için hiçbir zararlı madde ihtiva etmediğini, elde edilen suyun kullanılabilir nitelikte olduğunu ifade eden Uçar, evdeki çiçeklerini buradan elde ettiği suyu kullanarak büyüttüğünü kaydetti. Uçar, istemde yapıştırıcı olarak silikon kullandığını, bunun yerine baskı ya da kalıp kullanıldığı taktirde silikon kokusunun kalktığını ve suyun içilebilir niteliğe kavuştuğunu vurguladı.
"KENDİ ÇİÇEĞİNİ KENDİ SULAYAN SAKSI"
Sistemin özellikle su kaynaklarından uzak bozkır bölgelere dikilen fidanların sulanmasına büyük yarar sağlayacağının altını çizen Uçar, ayrıca peyzaj bittileri, kuraklıkta yabani hayvanlara su temini, hayvancılık sektörü gibi alanlarda da kullanılabileceğini anlattı. Uçar, "Şimdi bir fidana günlük ihtiyacı kadar su üreten 15 lira maliyetli ve günde yarım litre su üreten bir düzenek tasarladım. Dağ, ya da bozkır arazilere dikilen fidanlar rahatlıkla bu düzenek sayesinde kendi kendine sulanabilecek. Böylece dikilen fidanlar susuzluk sebebiyle kurumaktan kurtulacak. Ayrıca taşıma su ve yakıt sarfiyatından da tasarruf edilmiş olacak. Bunun yanında kendi bitkisini sulayacak saksı yapacağım. Bunun için her şey hazır. Günlerce evde olunmasa bile bu sistem sayesinde evdeki çiçekler kendi kendine sulanabilecek." diye konuştu.
İsrail'in bu alanda çalışması olduğunu ancak kendi buluşunun çok daha bağımsız ve avantajlı olduğunu vurgulayan Uçar, şu bilgileri verdi: "İsrail'in uyguladığı sistem elektrik enerjisi ile çalışıyor. Ayrıca bitkilerin üstü plastik bir örtü ile örtülerek terleme sonucu ortaya çıkan buhar yoğunlaştırılıp su elde etme mantığına dayanıyor. Bu sistem çok sağlıklı değil ve zaman içinde bitkiler zarar görüyor. Benim geliştirdiğim düzenekte sistem havadaki su zerreciklerini emmekte ve oluşturduğum hücrelere depolamaktadır. Daha sonra depolanan su hücrelerden, güneş enerjisi kullanarak alınabiliyor. Elektrik veya başka bir bağımlı enerji kullanımı gerektirmiyor."
haber7.com
Sigorta hasar sorgulama
Ataşehir Firma Rehberi
Ataşehir'de Hastahaneler Tıp Merkezleri
Atasehirliyiz.net
Mahmut Uçar, Havadan su üretmeyi başardı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Sakarya İl Müdürlüğü'nde mühendis olarak çalışan Memduh Uçar havadan su elde eden bir düzenek geliştirdi.
YORUM EKLE
1
Tuncelide Çatışma
2
Özel hastaneler vatandaşı mağdur ediyor
3
Fenerbahçe CAS'a gitti!
4
Trafik Çilesi Başladı
5
Jandarma Karakoluna Saldırı
6
İşçinin, emekçinin mahallesi 1Mayıs'ta festival...
7
Rize Ardeşen'de 'Formulaz' şenliği
8
Alo, kiralık dede var mı?
9
Avrupa fuhuş sektöründe Macar damgası
10
Operasyon bölgesinde askerle bayramlaşacak
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler