Türkiye'de sayıları 2,5 milyona, dünyada ise 130 milyona yaklaşan bloglar, yazarlarına paylaşım ve kendini ifade etme olanaklarının yanı sıra para kazanma ve kariyer imkanı da sunuyor.
Türkiye'de sayıları 2,5 milyona, dünyada ise 130 milyona yaklaşan bloglar, yazarlarına paylaşım ve kendini ifade etme olanaklarının yanı sıra para kazanma ve kariyer imkanı da sunuyor.
1 milyonun üzerinde üyeye ve günlük 1,2 milyon tekil ziyaretçiye sahip blog platformu Blogcu.com'un bağlı olduğu Nokta Medya'nın Üst Yöneticisi (CEO) Tümay Asena, sıradan bir blog yazarının, iyi bir içeriğe sahipse ayda 200 dolara kadar gelir elde edebildiğini, mikrosite haline dönüşmüş blogların ise aylık reklam gelirinin 500 ile 1000 dolar arasında değiştiğini kaydetti.
Konuya ilişkin olarak soruları yanıtlayan Asena, Türkiye'de blog yazarların yaklaşık yüzde 40'ının 20-30, yüzde 30'unun 10-20, yüzde 18'inin 30-40 yaş aralığında bulunduğunu belirterek, cinsiyet dağılımına bakıldığında ise erkek ağırlıklı bir tablo ile karşılaşıldığını, Blogcu.com üzerinde blog kullanıcılarının yüzde 72'sinin erkek, yüzde 28'inin kadınlardan oluştuğunu anlattı.
PARA KAZANABİLMEK İÇİN NE YAPMALI?
Asena, bloglar üzerinden reklam ile para kazanabilmenin de mümkün olduğuna işaret ederek, bunun için kullanıcıların özgün, kaliteli ve sürekli güncellenen içerik ile bloglarına belirli bir ziyaretçi hacmi sağlaması gerektiğini vurguladı.
Çeşitli reklam servislerinin veya satış ortaklığı sağlayan firmaların reklamlarının bloglara eklenmesi ile blog sahibinin, tıklama bazında veya satıştan komisyon şeklinde gelir elde edebildiğini söyleyen Asena, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Sıradan bir blog yazarı, iyi bir içeriğe sahipse ayda 200 dolara kadar gelir elde edebiliyor. Biraz da teknik bilgiye sahip kullanıcıların çok daha yüksek gelir elde etmeleri mümkün olabiliyor. Örneğin mikrosite haline dönüşmüş bloglar ayda 500 ila 1000 dolar arasında reklam geliri elde edebiliyorlar.
Bu tip mikrosite olmuş bloglar, markaların da büyük ilgisini çekiyor ve daha yüksek gelir elde edebildikleri blog sponsorluk anlaşmaları da yapabiliyor.''
ŞİRKETLERDEN BLOGCULARA KARİYER OLANAKLARI
Öte yandan, reklamverenlerin de son bir senedir, hem kurumsal bloglar hem de kampanyaları için bir iletişim mecrası olarak kullandıkları kampanya blogları oluşturmaya başladıklarını kaydeden Asena, bu bloglar sayesinde markaların, tüketici kitlesi ile daha samimi bir etkileşim kurabildiğini ve bloglar üzerinde oluşturdukları içeriklerin, ''Facebook'ta paylaş, Twitter'da paylaş'' butonları gibi mekanizmalar sayesinde tüm sosyal medya mecralarında yer bulabildiğini anlattı. Başarılı blog yazarlarının zaman zaman marka temsilcileri haline dönüşebildiğini belirten Asena ''Bir moda blogu yazarı Reebook ile bir finans blogu yazarı ise Garanti Bankası ile çalışabiliyor. Efes Pilsen bir kampanya ile kendi blog yazarını dolayısıyla kendi çalışacağı blogu seçti. Pirelli, blog yazarlarından performans konulu içerik hazırlayıp bloglarında yayınlamalarını talep etti. Markalar ayrıca blog yazarları ile çeşitli sebeplerle toplantılar gerçekleştiriyor. Microsoft, Nokia, Renault gibi markaların yöneticileri ile bir araya gelerek onlarla tanışma fırsatı yakalayan blog yazarları için bu durum ayrıca kariyer fırsatları da sağlıyor mutlaka.''
(AA) Aylin KÜRKÇÜ
Blog yazarlığı gelir kapısı oldu
Blog yazarlığı gelir kapısı oldu
YORUM EKLE
1
New York'un ve Victoria'nın belalı sırrı!
2
Yasa Perşembe yürürlüğe giriyor, Hispanikler...
3
Kendi devletini kurdu, 110 ülkede bin 300 vatandaşı...
4
Adam Olacak Çocuk….
5
17 çuval çayı otomobile böyle yükledi
6
Sadece nefesle hayat sürdürülebilecek!
7
Tüm otobüsler elektrikli olacak
8
İstanbul bunu da gördü!
9
Arama motorlarında yer almanın sırrı
10
İnternette 'kutsal 7 kişi'
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler