Ilgaz Kaymakamı Yusuf ÖZDEMİR: Ilgaz Kaymakamı Yusuf ÖZDEMİR ‘Ilgaz’ı Marka Şehir Yapmalıyız’

 

Ilgaz Kaymakamı Yusuf ÖZDEMİR ‘Ilgaz’ı Marka Şehir Yapmalıyız’

Recep Kenan/Atasehirweb.com 

Geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiğimiz Ilgaz’da, Feshane Çankırı Günleri etkinliklerinde, Ilgaz standı hazırlık çalışmaları içerisinde, Ataşehirweb haber olarak katıldığımız toplantıda; Ilgaz Kaymakamı Yusuf ÖZDEMİR başkanlığında, Ilgaz Belediye Başkanı’nın da bulunduğu hazırlık çalışmalarında, bu enerjisini bir kez daha gördük.
Bu yoğunlulukta, bize ayırdığı kısa zaman içerisinde; Ilgaz’ı, Ilgazlıları konu alan bir söyleşi gerçekleştirdik:


Yusuf ÖZDEMİR kimdir?
 
Sayın kaymakamım kısaca öz geçmişinizden söz eder misiniz? Yusuf ÖZDEMİR kimdir?

Ben 1970 Trabzon, Köprübaşı ilçesi doğumluyum.
İlköğretimimin bir kısmını Trabzon’da diğer kısmını Almanya’da; Orta ve Lise öğretimimi Samsun’da, Üniversiteyi İstanbul Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde, Yüksek lisans eğitimimi de Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamladım.
Kaymakamlık mesleğine, 1996 Yılının sonunda başladım. İlk görev yerim Giresun – Çanakçı’dan başlayarak, Gümüşhane – Kürtün, Samsun – Kavak, Sivas – Suşehri ve 5. Görev yeri olarak bildiğiniz gibi Çankırı – Ilgaz ile mesleğime devam ediyorum. Ilgaz’daki görevime 28 Eylül 2011 de başladım.
Evliyim, en küçüğü 4 aylık, diğeri 4 yaşında ve en büyüğü 9 yaşında 3 çocuğum var.
 
Ilgaz, Beklendiği Kadar Gelişmiş Değil
 
Ilgaz’ımızı nasıl buldunuz? Göreve başlayalı 1 seneye yaklaştığına göre, sanırım bir değerlendirme yapabilirsiniz?

Ilgaz’da göreve başlayalı 9. ay bitti 10. aya girdim. Ilgaz; gerek E80 Samsun –  İstanbul Karayolu üzerinde olması, gerek D760 Kastamonu – Ankara yolu olması nedeni ile Türkiye’de herkesçe bilinen bir ilçe.
Ancak, beklendiği kadar gelişmiş olmadığı görülüyor. Ilgaz turizmde de öne çıkan bir ilçe olmasına rağmen, yaz aylarında misafirlerimizi ağırlayacak, planlı, programlı bir yerimiz ve tesisimiz mevcut değil maalesef. Bunu söylemek durumundayım. Piknik alanı var ama Milli Park içinde ya da mesire alanı içinde değil.
Yaz aylarında futbol takımlarına yaz turizmini geliştirecek futbol sahaları, basketbol sahaları vs. mevcut değil. Turizm çeşitlendirmesi, yaz turizminin çeşitliliği açısında fazla seçenek yok. Konaklayabilecekleri otel de yok.
Dolayısı ile ilçemizde turizm, hem yaz hem de kış turizmi açısından yeniden planlanmalı. Kış turizmindeki mekanik tesisler, yaz turizminde de hizmet verecek şekilde planlanmalı.
Yeni otellerin yapılması ile birlikte, mevcut otellerin iyileştirilmesi, yine doruk mevkisinde yeni bir telesiyej sisteminin mekaniğinin yapılması, Yaz aylarında futbol takımlarının kamp yapabilecekleri spor tesislerinin yapılması. Bu arada şunu belirtmeliyim Yıldıztepe’deki iki adet futbol sahası projesi bu ay ihale ediliyor.


Ilgaz’ın Turizmini Çeşitlendirmeliyiz
 
Bu söyledikleriniz turizmin çeşitliliği anlamında önemli. Kış sporlarında kullanılan, yazın atıl durumda kalan tesislerin değerlendirilmesi için, spor (futbol, basketbol gibi) tesisleri ile kamp alanlarına dönüşebilir mi?

Yaz turizmi çeşitliliğinde spor kulüplerinin kamp yapmasını sağlayabiliriz. Bunun yanı sıra piknikçilerin, kamping turizminin, karavan turizminin, binicilik veya benzeri diğer spor turizmcilerinin Ilgaz’daki bu tesislerden yararlanmalarını sağlayarak, yaz turizmini çeşitlendirmede önemli gelişme sağlamış oluruz.
 
 
Çim Kayağı da düşünüle bilir belki.

Çim kayağını inceledik biz. Çim kayağı pahalı ve uygulaması zor ve ekipmanların temizlenmesi külfetli bir spor olduğu için bölgemize uygun olmadığını düşünüyoruz.
 
Ilgaz Turizmini Tüm Yıla Yayılmasını Sağlamalıyız
 
Turizmin gelişmesi ve çeşitliliği ile ilgili çalışmalarınız ve projelerinizden söz eder misiniz?

Doruktaki yeni telesiyej hattının zemin etüt çalışması yapılıyor şu anda. Rapor erken biterse bu yıl içerisinde ihalesi yapılacak. Doruk ile teleferik arasında yeni bir telesiyej hattı yapılacak. Yine orada bir futbol sahası, basketbol sahası ve diğer spor tesisleri ile birlikte, kamping ve karavan turizmi yapılabilecek şekilde diğer tesis alanları ile donatılacak.
Doruktaki mevkide hem yaz hem de kış yapılacak aktivitelerle, turizmin tüm yıla yayılmasını sağlamış olacağız.
Yine yukarıdaki Telekom’un yapmış olduğu, daha sonra Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne geçmiş bir bina var. O yeri de Sayın Valimizin emri ile üniversiteye tahsis için müracaatı yaptık. Kısa zaman içerisinde tahsis gerçekleşip, üniversite tesisi hizmete açarsa, yaz ve kış hizmet veren uygulama merkezi olarak turizme katkı verecek. Uygulama oteli olacak ama o sayede hem yaz turizmini hem de kış turizmini canlandırmış olacağız. Bu tesis Ilgaz’ımızın bu yüzünü canlandırmış olacak.
 
Derbent Şehitliği Projesi Hazır
 
Yine aşağıda Vali’mizin talimatı ile Derbent Şehitliğine bir proje hazırlanıp tamamlanmış durumda. Bu proje için Eski Eserler ve Anıtlar Kurumu’na müracaat ettik sonucunu bekliyoruz. Aşağıda Yıldıztepe mevkisinde ise; Yıldıztepe Kayak Merkezi’nin içindeki elektrik tesisatlarının yer altına alınması, peyzajı, çevre düzenlemesi ve yollarının genişletilmesi ile birlikte doğal taş döşüyoruz. Modern turizm merkezlerinde olan yürüyen merdivenler ile turizm sahasına kadar gidilmesi için çalışmalarımız devam ediyor.
Otoparkların tekrar elden geçirilip parke taşları ile döşenmesi gibi düzenlemelerin projesi son aşamasına gelmiştir. Bu hafta içerisinde yapacağımız ek ödenek isteği onaylanırsa bu yılsonuna kadar başlayacağız.
İki futbol sahası, Çankırı İl Özel İdaresi tarafından ihale edilmiş. Muhtemelen bu yıla yetişir bu iki sahamız. Kastamonu – Çankırı Yolu’nun Yıldıztepe tünel geçişi ihalesi tamamlanmış.  Biz tünelin 3 km lik bölümünden Yıldıztepe Kayak Merkezi’ne giderken faydalanacağız. Tünel çıkışından itibaren 4 km lik Yıldıztepe Kayak Merkezi’ne gidiş yolunun projesini çizdik. İzin almak üzere Ankara Orman Bölge Müdürlüğü’ne evrakları gönderdik. İzin aldıktan sonra bu yolun ilk üç kilometresi Karayolu, daha sonrada kavşaktan Yıldıztepe Kayak Merkezi’e gidiş, yani Ankara – Kastamonu Karayolu, Yıldıztepe bağlantısı ile Yıldıztepe Kayak Merkezi arsının sene sonuna kadar bitmesini planlıyoruz.
Buna ilave Nurettin Akman Bey’in talimatları ile Yıldıztepe Kayak Merkezi’nin içerisinde bulunan Orman Misafirhanesi genişletiliyor, iki kata çıkarılıyor. İhalesi Orman İşletme Müdürlüğü’nce yapıldı. Bu ay içerisinde çalışmalar başlıyor. Orman Misafirhanesi’nin karşısında Resmi Kurum denilen bir yerimiz var. Buranın projelendirme işlemi Kastamonu’daki bir firma tarafından yapılıyor. Resmi Kurum Binası; 25 odalık, Jandarma ve sağlık kuruluşları, Gençlik Spor’un ve kulüplerin konaklayabileceği bir resmi kurum binası. Yarı misafirhane, yarı otel olarak kullanılacak. Ödeneği hazır, projelendirme aşamasında. Avam projesini yaptık. Sayın Valimiz inceledi, bitirdi, tamam dedi. Ağustos ayında ihale edeceğiz.
 
Ilgaz Dağı Milli Parkı Kırkpınar Yaylası’na Kadar Genişleyecek
 
Bu çalışmaların dışında, Ilgaz Dağı’nın Kırkpınar Yaylası ile birleştirilmesi açısından milli parklara dahil edilmesi projesi var. O proje de bu yıl; Nurettin Akman Bey’in ısrarla üzerinde durduğu proje. Milli Parklar Bölge Müdürlüğü’ne talimatı vermiş. Ilgaz Dağı Milli Parkı’nı Kırkpınar Yaylası’na kadar genişletmeyi hedefliyoruz. O zaman da Kırkpınar Yaylası’nda yaylacılığa zarar vermeden yayla turizmini gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Kırkpınar Yaylası’na yapılacak turizm tesisleri programa alınacak.
Eko turizmi ile ilgili Kastamonu Ilgaz Müdürlüğü’nce bir çalışma yapıldı Mülayim Yaylası’nın üst tarafında. Mülayim Yaylası doğa harikası bir yer.
 

Yıldıztepe Kayak Merkezi’nde 2. Telesiyej Hattı Yapılacak
 
Yıldıztepe Kayak Merkezi’nin işleri bittikten sonra, Yıldıztepe 2 olarak bilinen bir yer daha var. Yıldıztepe Kayak Merkezi’nde 2. telesiyej hattı yapılabilecek. Sayın Valimizin talimatı var, bu projelerin yılsonu, en geç önümüzdeki sene tamamlanması hedefleniyor. Bu çalışmaların bir kısmı proje aşamasında. Takdir edersiniz ki en az altı ay sürüyor bir projelendirme çalışması.
Bunların dışında bizim ilçemizde bulunan bazı değerler var. Bir anda açılıp kamudan kaynak bulma sıkıntısı yaşamamak adına, mevcut projeler tamamlandıktan sonra onlara sıra gelecek.
 
Ayrıca turizmi çeşitlendirmek adına diğer tesislerimiz var. Örnek olarak İnköy Kaya Mezarları var,  Tepelice, Coşkun, Osmangölü, İlçemizdeki türbelerimiz ve Belören’deki Anıt Evler gibi. Bunlara sıra gelecek ama maliyeti yüksek olan çalışma bunlar.
Yıldıztepe Turizm Merkezi’ni ve Kırkpınar Tesisleri’ni tamamladıktan sonra; Kırkpınar Yaylası’nda yapılacak şeyler var tabi, Milli Park’a ilave edilecek çünkü.
Ilgaz’da yapılacak iş çok olunca programa alınanları bitirmeden yenilerine başlamak olmuyor. Bunlar bittikçe yeni yatırımlar programa alınacaktır.
 
Ilgaz’a Büyük Bir AVM Kurabiliriz
 
Ilgaz’da turizmin ilçeye, ilçe insanlarına ve esnafına katma değeri, ekonomisine katkısını sağlamak için projeleriniz var mı?

Ilgaz İlçesi ile Turizm Merkezlerimiz; gerek Doruk, gerekse Yıldıztepe Turizm Tesisleri’nin arasında bağlantıyı kuracak proje geliştirmemiz gerekiyor. Bu nasıl olur? Tesislerimize gelen insanların ilçemize uğramasını sağlamak için büyük bir AVM kurabiliriz.
El işçiliği ve yöresel ürünlerle turistlere ulaşmak kış turizminden çok yaz turizmine daha uygun.
Bizlerde Kuşadası, Bodrum örneklerinde olduğu gibi turizmde markalaşmalıyız. Bizim örnek almamız gereken de bunlar gibi merkezlerin yaptıklarını yapıp; Ilgaz’ı bir marka şehir, marka ilçe, turizm tesislerini de marka tesisler haline getirmeliyiz. Zaten bu “Marka Şehir“ çalışması da gündemimizde var. Samsun’da bir firma ile anlaştık. Haber Eksen adlı İnternet haberciliği yapan firmadaki arkadaşlarımız bu konuda çalışmalar yapıp bize yardımcı olacaklar. Haber Eksen bu Marka Yolculuğu ile daha önce; Çorum, Samsun ve Türkmenistan Devlet Başkanı tanıtımı projelerinde çalışmış. Yani kısa vadede Ilgaz’ı bir Marmaris, bir Bodrum, bir Kuşadası gibi Marka Şehir yapmak istiyoruz, turizm açısından.
Ancak bu ilçelere baktığımızda; bu ilçeler yaz turizmi ile bilinen, tanınan merkezler. Dolayısı ile ilçe ile, merkezi ile bütünleşmeleri daha kolay. Şimdi bizim bu kış turizmi ile ilgili olan yerlerden; Sarıkamış, Kartepe gibi yerler baktığımızda, buralar bize örnek olabilir.
Genelde kış turizminde, tesislerde kayak sporunu yapar aynı yerde konaklarlar ve tatilleri bitince dönerler.  İşte bizim bu arada Ilgaz ile bağlantıyı kuracak, kış turizmi amaçlı Ilgaz Tesisleri’nde konaklayan turistlerin Ilgaz ilçemize uğramalarını sağlayacak projeler üretmemiz lazım.
 
‘Uygulama Oteli’ Ilgaz’ın Turizm İle Bağı Olabilir
 
Bu anlamda Ilgaz’ın turizm ile bağlantısını kuracak bir çalışma olan; önümüzdeki Cuma günü projesini alacağımız, belki haftaya temelini atacağımız, Ilgaz Turizm Otelcilik Yüksek Okulu’nun bünyesindeki Uygulama Oteli’nin, hayata geçen ilk proje olacağı söylenebilir. 20 tek kişilik, 20 de çift kişilik, 40 odalı, toplam 60 kişilik bir otel projemiz var. Yukarıda Doruk Oteli’nin üstündeki tahsis edilecek olan yer ile, bir –  iki yıl içerisinde Uygulama Merkezi ile öğrenciler arasında zaman içinde aktivite sağlar. Zaman içinde İlçe Merkezi’ne yapılacak bir AVM, eski Hükümet Konağımızın turizme kazandırılması, kayak ve spor malzemeleri satan birkaç dükkanın açılması, sinema, tiyatro, konser gibi kültürel etkinliklerin düzenlenmesi düşünüle bilir. Yöresel ürünlerin, el işi ürünlerin, antika eşyaların satıldığı bir sokak ya da cadde, bedesten gibi oluşturulabilir. Helikopter pisti İlçe merkezine yapılabilir. Bu projelerin Ilgaz’ın turizm ile bütünleşmesi adına faydalı olacağını düşünüyorum.
 
Feshane’de Çankırı’nın Tanıtımında Ilgaz Faktörü Çok Etkili Olacaktır
 
İstanbul Feshane Tanıtım Günleri etkinliğinde sizin Ilgaz standı olarak hazırlık çalışmalarınızdan söz eder misiniz?

Valimizin de çok önem verdiği bir konu, Feshane Tanıtım Günleri kapsamında düzenlenecek olan Çankırı Günleri.
Özellikle Çankırı’nın ilçeleri ile birlikte tanıtıldığı bir etkinlik olacak bu Feshane Tanıtım Günleri. Hem Çankırı hem de Ilgaz açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Ilgaz ilçesi olarak ise, turizm merkezleri arasında Türkiye’nin sayılı yerleri arasına gireceğimizi nasıl iddia ediyorsak ve inanıyorsak ki buna çok inanıyoruz. Ilgaz’ın sayılı turizm merkezleri arasına gireceğini düşünüyoruz. İlçeler arası rekabette çok iddialı olduğumuzu kesinlikle en iyi standın bizimki olacağını düşünüyorum. Çünkü Ilgaz Çankırı’nın nefes borusu olacak gelecek yıllarda. Çankırı’nın kendisine turizm rolü biçilmiş, turizm misyonu üstlenmiş ilçesi Ilgaz. Ilgaz’ın gelişmesi büyümesi Çankırı’yı da büyütecektir. Çünkü Çankırı’nın tanıtımında Ilgaz faktörü çok etkili olacaktır.
Çünkü biz Çankırı’nın Ilgaz ilçesiyiz. Çankırı’ya sıkı sıkı bağlı bir ilçeyiz. Bizim büyümemiz sadece Ilgaz’ı değil Çankırı-Ilgaz’ı büyütecektir.  Bizim zaten son dönemlerde yaptığımız gerek basın gerekse görsel materyallerimizde kullandığımız obje bu.
 
Çankırı İnsanı, Devletine Ve Milletine Bağlı
 
Ataşehirweb internet haber portalı kanalı ile Çankırılılara, daha özelde Ilgazlılara son olarak söylemek istediklerinizi alabiliriz.

Çankırı tabi, bizim bildiğimiz Çankırılı, Çankırı milleti çok sağlam, devletine ve milletine bağlı bir millet. Zaten biz böyle biliyoruz. Ilgaz’da görevde olduğum 9-10 aydan buyana bunun doğru olduğunu yaşayarak gördüm. Son derece uysal, uysal derken iyi niyetli, devletini, vatanını ve milletini seven insanlar. Çankırılılarda bizim Karadeniz bölgesinin özellikleri ile bu anlamda örtüşüyor denebilir. Vatan ve millet sevgisi, devletine bağlılık anlamında aynı ortama düştüm. Yabancılık çekmedim bu açıdan. Çankırı’nın insanları yaren kültürü ile yetişen insanlar. Yaren kültürünün temelinde doğruluk, yalan konuşmama gibi unsurlar olduğu için insanları da düzgün insan oluyor. Burada çalışmaktan mutluluk duyuyorum. Çankırılı ve Ilgazlı insanlara selam ediyorum, kendilerine saygılarımı sunuyorum.