Köpeklerde diş sağlığı ve Bakımı
Küçük hayvanlarda periodontal hastalıklar sıklıkla görülmektedir. Periodontal hastalıkların belirtileri genellikle anlaşılmamakta, petlerin dişleri enfekte olmadan hayvan sahipleri tarafından fark edilmemektedir.
Köpeklerde Diş sağlığı Koruyucu bakım
Koruyucu diş bakımı çoğunlukla hayvan sahipleri tarafından ihmal edilmektedir. Bu insanlarda olduğu kadar petlerde de önemlidir.
Küçük hayvanlarda periodontal hastalıklar sıklıkla görülmektedir. Periodontal hastalıkların belirtileri genellikle anlaşılmamakta, petlerin dişleri enfekte olmadan hayvan sahipleri tarafından fark edilmemektedir. Bu bölümde diş bakımı hakkında sıkça sorulan sorulara cevap vereceğiz.
Köpeklerde Periodontal hastalık nedir?
Yemek artıkları dişlerde birikince plak oluştururlar. Bunların sürekli birikimi, bölgeden uzaklaştırılmaması halinde sertleşmeye ve "calculus" dediğimiz oluşumlara neden olmaktadır. Erken dönemde, başlangıçta gingivitis (diş eti yangısı) şeklinde seyreden periodontal hastalığın nedeni dişeti sınırında plak ve calculus oluşumudur. Literatürler, iki yaşın üstündeki kedi ve köpeklerin yaklaşık %85'inde periodontal hastalığın çeşitlerine rastlandığını belirtmektedir. Bu ağrı verici ve ilerleyen hastalık dişlerde yangıya ve sonunda dişin kaybına neden olmaktadır.
Bunlara dikkat edin
Kötü ağız kokusu
Dişin kaybı
Gingivitis (dişetinde yangı ve kızarıklık)
Diş gıcırdaması veya dişin sallanması
Ağızda aşırı sulanma, salya artışı
İştah kaybı
Dişetinde kanama
Periodontal hastalıklar ağrı vericidir. Hayvanlar konuşup bunu belirtemediklerinden bu sorumluluğu bizim üstlenmemiz gerekmektedir. Eğer petinizin dişlerinde bir sorun olduğunu düşünüyorsanız lütfen veteriner hekiminizle görüşün.
Köpeklerde Diş bakımında neler yapılır
Profilaksi dediğimiz diş muayenesi ve diş temizliği, periodontal hastalıklardan korunmak için standart tedaviyi içermektedir. Bu sırada dişeti sınırında gelişen plaklar manuel veya ultrasonik olarak alınır, genel diş temizliği ve flouride uygulaması yapılır.
Bu hastalıkların teşhisi için, ayrıca oluşumunu engellemek için profilaktik diş bakımı her yıl yapılmalıdır. Ancak yine de bir veteriner hekim yalnız başına periodontal hastalıkların oluşumunu engelleyemez. Evde de iyi bakım şarttır. Ancak bu sayede diş ve dişeti sağlığının sürekliliğini sağlayabilirsiniz. En önemlisi köpeğinizin dişlerini günlük olarak fırçalamaktır.
Köpeğimin dişini ne zaman fırçalamaya başlamalıyım?
Köpeğinizin dişlerini ne kadar erken fırçalamaya başlarsanız bu işleme o kadar kolay adapte olur. İdeal olanı 8-12 haftalık dönemde fırçalamaya başlamaktır. Ama her güzel alışkanlık gibi bu işe de başlamak için hiçbir zaman geç değildir.
Fırçalama işlemi 30 saniyeden fazla sürmemelidir. Bu işlemden sonra köpeğinize bir ödül vermek iyi bir fikirdir. Örneğin bir parça köpek bisküvisi verebilirsiniz. Köpeğinizin aklında fırçalama işleminden çok ödülün kendisi kalacaktır. Böylece sonraki uygulamaları daha kolay yapabilirsiniz. İnsanlar için kullanılan diş macunu ve karbonat kullanmamanız gerektiğini de unutmayın.
Köpeğimin dişleri neden kırmızı görünüyor?
Bazı köpeklerin dişetlerinde kırmızı bir dokunun geliştiği izlenir. Çoğunlukla bu dokunun altındaki diş minesi zarar görür, yıkımlanır. Hasarlı bölge dişin damar ve sinirlerinin bulunduğu orta kısma kadar ilerlerse dişin çekilmesi gerekir. Bu çok ağrı verici bir olaydır. Mine yıkımlanmasının asıl sebebi bilinmemektedir. Ancak dişlerde haftalık flouride kullanımı bu sorunun oluşmasını engelleyebilir. Bunun için diş fırçalamaya özen göstermek gerekir.
Köpeğim sadece kuru mama ve köpek bisküvisi yiyor. Yine de dişlerini fırçalamalı mıyım?
Sert, kuru diyetler dişleri temiz tutabilmektedirler. Ancak dişeti sınırı için bu söylenemez. Köpek bisküvileri bir kısım plağın diş üzerinden ayrılmasına neden olabilmektedir, ancak dişeti kökünü temizleyememekte dolayısıyla periodontal hastalıklardan koruma sağlayamamaktadır. Bu gıdalar köpeğinizin diş sağlığı açısından iyi olmasına rağmen günlük diş fırçalamaya bir alternatif değildirler.
ATAŞEHİR, VETERİNER, PET SHOP
ADRS VE TELEFONLARI
Güncelleme Tarihi: 23 Ağustos 2016, 21:59
Köpeklerde diş sağlığı ve Bakımı
Küçük hayvanlarda periodontal hastalıklar sıklıkla görülmektedir.
YORUM EKLE
1
Format atma derdi sona eriyor!
2
İspanya’da Ücretli Staj Yapmak İster Misiniz?
3
BAHARIN MÜJDECİSİ İSTANBULENSİS AÇTI
4
BRSM öğrencilerinin mutlu günü
5
İstanbul-Şile Yolu İnşaatı 8 Yıldır Bitmedi
6
YUMURTA AĞACI BEYAZ PATLICAN
7
Ücretsiz Aktif Gönüllü-lük Eğitimi
8
Yunanistan’da Eğitim ve Eğlenceyi Buluşturan...
9
AB TÜRKİYE YAKINLAŞMASI
10
Bakan Şahin 'Sosyal Desteği Avrupa Kesti Biz Kesmedik'
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler