YURT DIŞINA ÇIKACAK YOLCULAR İÇİN YENİ UYGULAMALAR

Tursab’dan Gelen 21.07.2016 Tarihli Bilgilendirmeye İstinaden; YURT DIŞINA ÇIKACAK YOLCULAR İÇİN YENİ UYGULAMALAR;

YURT DIŞINA ÇIKACAK YOLCULAR İÇİN YENİ UYGULAMALAR
 YURT DIŞINA ÇIKACAK YOLCULAR İÇİN YENİ UYGULAMALAR

Tursab’dan Gelen 21.07.2016 Tarihli Bilgilendirmeye İstinaden;  YURT DIŞINA ÇIKACAK YOLCULAR İÇİN YENİ UYGULAMALAR;   

OHAL sebebiyle yurt dışı çıkışlarda uygulanmaya başlayan prosedürler ;   


1. Normal pasaportlu vatandaşlara pasaport kontrolü sırasında, yaptıkları iş sorulmakta olup bunu kanıtlayacak bir belge istenmektedir. Yanlarında mutlaka iş yeri kimliği veya iş yerinden alınmış bir yazı olması gerekiyor.  
 
2. Emekli yada Bağkur'a bağlı yolcuların yanına mutlaka SGK dökümünün olması gerekiyor.  
 
3. Eğer kamu çalışanı iseniz yanınızda mutlaka çalıştığınız kuruma ait bir yazı ve yazıda da “yurt dışına çıkmasına mani bir durumu yoktur” ibaresinin kesinlikle yer alması gerekiyor.  
 
4. Yeşil pasaportlu olup aktif olarak kamuda çalışan kişiler havalimanlarında önce vize ihlal bölümüne (AHL için G kontuarının arkasında bulunan) gitmeleri gerekmektedir. Burada GBT araştırması yapıldıktan sonra seyahat edecek kişilerden bilet, pasaport ve çalıştığı kurumdan alınmış “yurt dışına çıkmasına mani bir durumu yoktur” yazısının ıslak imzalı belge istenmektedir. İş yeri yazısında bu ibare yer almayanların uçuşuna izin verilmeyeceği ısrarla belirtiliyor. Tüm evraklar tam ise, uçmasına izin veriliyor.    

5. Yeşil pasaportlu emekliler ise; yine önce vize ihlal bölümüne gitmesi gerekmekte olup, pasaport ve biletlerini ibraz etmeleri gerekiyor. GBT araştırması sonucunda herhangi bir sorun yok ise uçmalarına izin veriliyor.    
6. Asker emeklilerinin GBT’si için ise ayrı bir bölüm ile iletişime geçilmekte ve yapılan araştırma sonucunda herhangi bir sorun çıkmaz ise uçmalarına izin veriliyor.   

7. Bunun yanısıra, Atatürk Havalimanı’nda yaklaşık 1,5 yıl önce uygulanmaya başlanan parmak iziyle pasaport kontrolü (biyometrik kontrol), bu sabahtan itibaren yurt dışı çıkışlarda durduruldu. Bu uygulama sadece yurt dışından gelişlerde devam ediyor. Yetkililer, daha önce pasaport bilgileri Emniyet Müdürlüğü’nde kayıtlı olan ve bu sistemden parmak izi kontrolü ve pasaportunu cihaza okutarak geçenlerin ikinci bir emre kadar bu bankoları kullanamayacağını bildirdi. Bu kişilerin yapacakları seyahatlerde, normal pasaport kontrolünden geçecekleri açıklandı.  


YURDIŞINA ÇIKACAKLAR İÇİN İSTENİLEN BELGELER


Yurtdışına çıkmak isteyen öğrencilerden ise öğrenci belgesi talep edilebilmekte.
Herhangi bir yerde çalışmıyorsanız sigortasından yararlandığınız yakınınızın sigorta dökümlerini yanınızda bulundurmalısınız.
Emekli ya da bağkura bağlı yolcuların yanında mutlak SGK dökümleri olması gerekiyor. Eğer kamu çalışanı iseniz yanınızda mutlaka çalıştığınız kuruma ait bir yazı ve yazıda da “yurtdışına çıkmasına mani bir durumu yoktur” ibaresinin yer alması gerekiyor.
Yeşil pasaportlu olup aktif olarak kamuda çalışan kişiler havalimanlarında önce vize ihlal bölümüne (Atatürk Havalimanı için G kontuarının arkasında bulunuyor) gitmeleri gerekiyor.
Burada GBT araştırması yapıldıktan sonra seyahat edecek kişilerden bilet, pasaport ve çalıştığı kurumdan alınmış “yurtdışına çıkmasına mani bir durumu yoktur” yazısının ıslak imzali hali isteniyor. İşyeri yazısında bu ibare yer almayanların uçuşuna izin verilmeyeceği ısrarla belirtiliyor. Tüm evraklar tam ise, uçmasına izinveriliyor.

Yeşil pasaportlu emekliler ise vize ihlal bölümüne gittikten sonra pasaport ve biletlerini ibraz etmeleri gerekiyor. GBT araştırması sonucunda herhangi bir sorun yok ise uçmalarına izin verilmiyor.
Asker emeklilerinin GBT’si için ayrı bir bölüm ile iletişime geçiliyor ve yapılan araştırma sonucunda herhangi bir sorun çıkmaz ise uçmalarına izin veriliyor.
Nüfus cüzdanıyla girilebilen Gürcistan ve Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti'ne gidecek kişileri yukarıda bahsi geçen evrakları yanlarında bulundurduğu sürece nüfus cüzdanlarıyla geçiş yapmalarına izin veriliyor.
Tüm bu prosedürler vakit alan işlemler olduğundan, yurtdışına seyahat edecek yolcuların havaalanına uçuştan en az 4 saat önce gitmeleri önerilir.
Öte yandan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 81 il emniyetine ve sınır kapılarına gönderdiği 18 Temmuz tarihli yazıya göre, hiçbir memurun, Sarp Sınır Kapısı’ndan çıkışına veya KKTC’ye gidişine izin verilmeyecek.


Güncelleme Tarihi: 21 Temmuz 2016, 22:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER