Venüs Güneş ile Dünya arasına girdi

Dünya'ya en yakın gezegen olan Venüs, dünya ile güneş arasında yolculuk etti. Bu nadir yaşanan gökyüzü olayı sabah saatlerinden itibaren Türkiye'de de gözlemlendi. Venüs yaklaşık 7 saat süren yolculuğu sırasında güneşin üzerinde bir nokta gibi görüldü. Geçişin en renkli görüntüleri, Venüs'ün yolculuğunu tamamladığı sırada yaşandı. Venüs'ün geçişi çıplak gözle izlenemezken, Venüs'ün Dünya ve Güneş arasındaki yolcuğu 07.30 sıralarında bitti. Venüs'ün bir sonraki geçişi 105 yıl sonra olacak.

Venüs Güneş ile Dünya arasına girdi
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) tarafından 105 yıl içinde tekrar gerçekleşmeyeceği açıklanan Venüs'ün güneşin önünden geçişi sabah erken saatlerde başladı. Konyaaltı Sahili'ndeki Beachpark'a gelen Antalyalılar ve bazı turistler asırlık görsel şölene şahitlik etmiş oldu. Bulutlu hava nedeniyle endişeye kapılanlar, güneşin doğuşuyla birlikte görülen Venüs'ü izlemeye doyamadı. Dürbün, teleskop ve filmli gözlüklerle ender görülen doğa olayını izleyenler hatıra fotoğrafları çektirmeyi unutmadı.
Venüs'ün geçişini izlemek için plaja gelen vatandaşlardan Ozan Yılmaz, gece saat 03.00'de geçişi izlemek için geldiğini söyledi. Havanın bulutlu olduğunu görünce önce üzüldüğünü ancak yaklaşık 1 saat gecikmeli olarak Venüs'ün geçişini net bir şekilde izlediklerini dile getirdi.

Antalya'ya tatile geldiğini belirten Dilara Toytepe, gece saat 02.00'de plaja geldiğini ve Venüs'ün geçişini izlediği için mutlu olduğunu söyledi. Tarihi bir ana tanıklık ettiğini kaydeden Toytepe, “105 yıl içinde gerçekleşmeyecek olması bu anı daha özel kılıyor. Belki de torunumun torununun görebileceği bir olayı yaşadığım için sevinçliyim” dedi.

Kazakistanlı turist Sergey Sizov ise Antalya'ya 1 ay önce tatile geldiğini ve bu sırada Venüs'ün güneş önünden geçeceğini duyunca bu anı kaçırmamak için arkadaşlarıyla plaja geldiğini ifade etti. Sizov tarihi ana Antalya'da tanıklık ettiği için mutlu olduğunu belirtti.

“100 YILIN OLAYINA TANIKLIK ETTİK”

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Zeki Eker, çok ender yaşanan bir gök olayına şahit olduklarını söyledi.

Venüs'ün Güneş'in önünden geçişinin ilk gözleminin 1670'li yıllarda gerçekleştiğini belirten Eker, “Uzun bir sürenin ardından tekrar böyle bir geçişe şahit olmak çok önemli bir gök olayı. Ayrıca böyle bir astronomik olayı yüz yıllarca yıl önce gladyatörlerin savaştığı bir antik kentte izlemek ayrı bir güzellik. Bir dahiki böyle bir geçiş 2117 yılında gerçekleşecek” dedi.

Venüs'ün Güneş'in önünden geçişinin bir şölen içerisinde izlendiğini dile getiren Eker, “Böyle bir gök olayı daha önce 2004 yılında gerçekleşmiş, ama bugünün ardından 105 yıl sonra geçiş olacak. Bundan dolayı da 100 yılın olayına tanıklık ettik” diye konuştu.

Burdur Valisi Süleyman Tapsız da 3 bin yıl önce gladyatörlerin savaşlarına tanıklık eden antik kentin bugün Venüs'ün Güneş'in önünden geçişine tanıklık ettiğini kaydetti.

Hürriyet - DHA

Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2012, 15:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER