Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi açıklandı
AllWorld Network ile TOBB’un öncülüğünde ve TEPAV’ın desteğiyle Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerine küresel ölçekte dikkat çekmek için yürütülen “Türkiye 100 Projesi”nin kazananları açıklandı.
Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi belli oldu. Yarışmada birinciliği Reysaş Teknoloji aldı. Onu Alco İçecek ve Cici Çikolata takip etti.
2010-2012 döneminde satış gelirlerini yüzde 7400’ün üzerinde artırmayı başaran Reysaş Teknoloji Depolama ve Taşımacılık A.Ş birinci, yüzde 2242 artıran Alco İçecek ve Tük. Mal San. Tic. Ltd. Şti ikinci, yüzde 1856 artıran Cici Çikolata A.Ş. ise üçüncü oldu. İlk ondaki diğer şirketler sırasıyla şöyle: İntermey, Sakarya Vagon, Teknokon Makina, Elma Sepeti, Mensace Mermer, Nurmet Çelik, Elginsan Narenciye.
Türkiye 100’ün özellikleri…
Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketinin bilançoları üzerinde yapılan analizlere ve yöneticileriyle gerçekleştirilen görüşme sonuçlarına göre ortaya çıkan veriler şöyle:
· Türkiye 100 şirketleri, satış gelirlerini, 2010-2012 döneminde ortalama yüzde 371 arttırdı. Listedeki 100 şirketin toplam cirosu, 2010 yılında 2,2 milyar TL’den, 2012 yılında 6,1 milyar TL’ye ulaştı.
· Türkiye 100 şirketlerinin yüzde 41’i makine üretimi, bulut bilişim ve elektronik ticaret gibi teknoloji yoğun sektörlerde, diğerleri tarım, inşaat ve geleneksel sayılabilecek imalat sanayi alt sektörlerindeler.
· Türkiye 100 listesi girişimciliğin “bulaşıcı olduğunu” da gösteriyor. Türkiye 100 şirketlerinde çalışanların girişimci olmaya başladıkları görülmektedir. Hızlı büyüyen şirketlerde çalışanların girişimci olma eğilimi oldukça yüksek. Türkiye 100 şirketlerinde çalışanlar şu ana kadar 116 yeni şirket kurdular.
· Türkiye 100 girişimcilerinin yüzde 45’i şirketlerinin daha da büyümesinin önündeki en büyük engelin nitelikli işgücü bulmakta yaşanan sıkıntılar olduğunu söylüyor.
-Türkiye 100, 26 ilden çıktı
Türkiye 100’ün il bazında dağılımına bakıldığında durum şöyle: İstanbul (%29), Ankara (%17), İzmir (%9), Kocaeli (%8), Gaziantep (%4), Adana (%4), Mersin (%3), Manisa (%3), Bursa (%3), Hatay (%2), Eskişehir (%2), Kahramanmaraş (%2) ve diğer iller (%14). Birer firma çıkaran diğer iller Uşak, Balıkesir, Çanakkale, Sivas, Çorum, Erzincan, Yozgat, Kayseri, Sakarya, Samsun, Karaman, Batman, Osmaniye ve Antalya’dan oluşuyor.
RAKAMLARLA TÜRKİYE 100
*Toplam ciroları: 2,7 milyar dolar
*2011-13 ortalama büyüme oranları yüzde 358
*Toplam çalışan sayıları 18 bin
*Şirket başına ortalama çalışan sayısı 165
*Şirketlerini kurduklarında yaş ortalamaları 32’ydi
*Türkiye 100 şirketleri 23 farklı ilden çıktı
Türkiye 100 nedir?
Türkiye 100, Türkiye’nin özel sektör çatı örgütü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde ve TEPAV ve AllWorld Network işbirliğinde gerçekleştirilen bir girişimcilik yarışmasıdır. Türkiye 100 Programı’nın temel amacı, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketinin ulusal ve uluslararası medya
-
da görünürlüğünün arttırılması, küresel bağlantılarının kuvvetlendirilmesi ve girişimci rol modellerin ortaya çıkarılmasıdır.
Türkiye 100 listesi, programa başvuran şirketler arasından tümüyle objektif kriterlere dayanılarak belirlenmektedir.
Başvuranlar arsından, 2010-2012 döneminde satış gelirlerini en hızlı arttıran 100 şirket Türkiye 100 listesinde yer almaya hak kazanmışlardır.
AllWorld Network
AllWorld Network, yükselen piyasalardaki hızlı büyüyen şirketlerin dünyaya açılmasına destek sunmak için kurulmuş ABD’nin Boston şehri merkezli bir girişimdir. Harvard İşletme Okulu profösörlerinden Michael E. Porter’ın başkanı olduğu AllWorld Network, Anne Habiby ve Deirdre Coyle tarafından 2007 yılında kurulmuştur.
AllWorld’ün çalışmaları, Avrasya-500, Afrika-500, Arabistan-500, Asya-500 ve Latin Amerika-500 başlıkları altında toplanmıştır. Bu çerçevede, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Çin, Güney
Afrika, Fas, Hindistan, Lübnan, Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün AllWorld’ün aktif olduğu ülkeler arasındadır. Türkiye, Avrasya-500 listesinin pilot ülkesidir.
AllWorld
farklı ülkelerdeki girişimciler arasındaki iş ilişkilerinin gelişmesini sağlayacak faaliyetler gerçekleştirmektedir. AllWorld girişimcileri, kendileri ve diğer AllWorld şirketleriyle ilgili çok sayıda bilginin yer aldığı AllWorldXChange isimli platformda, sanal ortamda bir araya gelemektedirler. Buna ek olarak, AllWorld şirketleri, her yıl geleneksel olarak Harvard Üniversitesi’nde gerçekleştirilen AllWorld Harvard Zirvesi’ne katılarak birbirleriyle tanışma ve dünyaca ünlü girişimciler, yatırımcılar ve akademisyenlerin katıldığı panelleri dinleme şansını yakalamaktadırlar.
AllWorld’ün küresel partnerleri arasında Harvard Üniversitesi Kennedy School of Government, Uluslar arası Finans Kurumu, Monitor Group ve Beyrut Amerikan Üniversitesi gibi kuruluşlar bulunmaktadır.
Türkiye 100 başvuru koşulları
Türkiye 100 şirketleri, tümüyle objektif kriterlerle, çok sayıda başvuru arasından belirlenmiştir.
Başvuru toplama aşamasında yazılı ve görsel basında reklamlar yayınlanmış, Türkiye’deki tüm oda ve borsalarla birlikte çalışılmıştır. Bunun dışında Türkiye’nin farklı illerinde faaliyet gösteren sektör ve
işadamı deneklerinin üyelerini programdan haberdar etmeleri sağlanmıştır.
Türkiye 100 şirketleri belirlenirken kullanılan temel başarı kriteri, başvuran şirketlerin 2010-2012 dönemindeki satış gelirleri artış hızıdır. Buna ek olarak, başvuran şirketlerin finansal yapılarıyla ilgili
de bir değerlendirme yapılmıştır. Finansal yapısını bozmadan, satış gelirlerini en hızlı arttırabilen 100 şirket belirlenerek Türkiye 100 listesi oluşturulmuştur. Aşağıdaki kriterleri sağlayan şirketlerin başvuruları kabul edi
lmiştir.
En erken üç sene önce kurulmuş (2010 ve öncesi) ve 2010’da 100 bin, 2012’de ise en az 500 bin ABD doları ciroya ulaşmış olmak,
500 bin dolar ciro ve/veya en erken üç sene önce kurulmuş olma koşullarını sağlamayan şirketler “izlenecek yeni şirketler” kategorisinde yer almak üzere başvuruları alınmıştır,
Holdinglerin konsolide bilançolarıyla başvuruları kabul edilmemiştir. Ancak, bir holdinge bağlı olarak faaliyet gösteren tekil şirketler başvuruları değerlendirmeye alınmıştır.
Başvuracak şirketlerde Türkiye dışında kurulmuş olsalar da faaliyetlerinin çoğunluğunu Türkiye’de gerçekleştirme koşulu aranmıştır.
Kar amacı olmayan şirketler, franchise işletmeleri, holdingler, galeriler, bankalar ve elektrik, gaz ve su gibi altyapı sağlayıcılarının başvuruları değerlendirmeye alınmamıştır.
Hisselerinin yüzden 51’den fazlası halka açık ya da kamuya ait olan işletmeler kapsam dışında tutulmuştur.
Türkiye 100 firma listesine ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Güncelleme Tarihi: 11 Ağustos 2015, 20:50
Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi açıklandı
AllWorld Network ile TOBB’un öncülüğünde ve TEPAV’ın desteğiyle Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerine küresel ölçekte dikkat çekmek için yürütülen “Türkiye 100 Projesi”nin kazananları açıklandı.
YORUM EKLE
1
Kırmızı Et Üretim İstatistikleri,
2
BLACK SEA SHIPOWNERS CLUB Başkanı Mustafa Can Oldu
3
Ataşehir Belediyesi önünde Silahlı Çatışma
4
Galatasaray'la hiç görüşmedik
5
Şevket Çoruh, Somalı çocukların hayallerine ortak...
6
Türkiye’nin KKTC Su Temin Projesine Çankırı...
7
Maltepe'deÇekirdek-gazozlu sinema keyfi
8
Somalı çocukların Boğaz keyfi
9
İstanbul'a 2 yeni metro hattı
10
Bostancı, Ataşehir, Dudulu Metro Hattı Müjdesi
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler