Türkiye NATO'dan toplantı talep etti!
Türkiye 4'üncü madde kapsamında Salı günü NATO'dan toplantı talep etti...
Türkiye, askeri uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak NATO’dan toplantı talep etti. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülmesine ilişkin Türkiye 4. madde kapsamında NATO’dan daimi temsilciler düzeyinde Salı günü toplantı talep etti.
NATO sözleşmesi’nin 4. maddesi "Üye ülkelerden herhangi biri, toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır” ifadesini içeriyor.
NATO: Salı toplanacağız, Ankara'dan bilgilendirme bekliyoruz
NATO, Türk askeri uçağının düşürülmesiyle ilgili Ankara’dan bilgilendirme beklediğini duyurdu.
NATO Sözcüsü Oana Lungescu AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türkiye, NATO’yu kuran Washington Antlaşması’nın 4’üncü maddesi uyarınca danışmalarda
bulunmak istedi. Bu maddeye göre toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı veya güvenliğinin tehdit edildiğini düşünen herhangi bir müttefikimiz danışma talep edebilir" dedi.
Lungescu, "Türkiye’nin talebiyle Kuzey Atlantik Konseyi Salı günü toplanacak. Son olayla (askeri uçağın düşürülmesi) ilgili Türkiye’nin sunum yapmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Dışişleri NATO ve AB temsilcilerini bilgilendirdi
Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Halit
Çevik, Arap ülkeleri ile NATO ve AB temsilcilerine askeri uçağın düşürülmesine ilişkin bilgi verdi.
Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan toplantıya bazı Arap ülkelerinin büyükelçileri ile NATO ve AB temsilcileri katıldı. Toplantıda Çevik, olaya ilişkin bilgi verdi.
Görüşmede, pilotları arama kurtarma faaliyetleri ve olaya ilişkin atılacak adımlar da ele alındı.
Çevik’in gün içerisinde BM yetkilileri ile de görüşmesi bekleniyor.
İNGİLTERE: CİDDİ ŞEKİLDE ENDİŞELİYİZ
İngiltere Dışişleri Bakanı Willam Hague, Türk askeri uçağının düşürülmesini kınayarak, olaydan "ciddi biçimde" kaygı duyduklarını bildirdi.
Hague yaptığı açıklamada, "Bu ölçüsüz eylemin, Suriye rejiminin ne kadar ileri gittiğini gösterdiğini" belirterek, "Suriye’nin bu davranışından sorumlu tutulacağını ve ülkesinin BM Güvenlik Konseyi’nde güçlü bir eyleme destek vermeye hazır olduğunu" kaydetti.
William Hague dün ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile konuşmuş ve sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki resmi hesabında, "Desteğimi iletmek ve Türk askeri uçağının düşürülmesiyle ilgili endişemi ifade etmek için Türk Dışişleri Bakanıyla konuştum" diye yazmıştı.
AB'NİN GÜNDEMİ SURİYE
AB dışişleri bakanları, Suriye gündemiyle yarın Lüksemburg’da toplanacak.
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın sözcüsü Maja Kocijancic, toplantıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Suriye zaten öncelikli gündem maddesiydi. Bu konu da (Türk askeri uçağının düşürülmesi) muhakkak ele alınacak" dedi.
Yarınki toplantıda AB üyelerinin alacağı tutum, Türkiye’nin girişimiyle Salı günü toplanacak NATO büyükelçilerinin (Kuzey Atlantik Konseyi) toplantısından çıkacak kararla ilgili önemli gösterge olacak.
Öte yandan AB dışişleri bakanlarının yarınki toplantıda, halka şiddet politikasını sürdüren Esed rejimine yönelik ilave yaptırımlara gitmesi bekleniyor.
AMERİKA
Amerikan Dışişleri Bakanlığı'ndan, Türk jetinin Suriye tarafından düşürülmesi konusunda açıklama geldi. Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Konu henüz NATO’nun gündemine getirilmedi. Şu noktada tüm gelişmeleri izliyoruz, Türkiye’nin açıklama yapması daha doğru. Talep olursa arama çalışmalarına katılırız” dedi.
ALMANYA
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Hatay'ın güneybatısında Türk askeri uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak, endişe içinde olduğunu söyledi. Westerwelle, Bangladeş'in başkenti Dakka ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, olayın tam olarak araştırılmasını isteyerek, 'Büyük endişe içerisindeyim. Zaten gergin olan bir durumun daha fazla tırmanmaması için her şeyin yapılması lazım' dedi.
RUSYA
Suriye krizinde en kritik aktörlerden birisi olan Rusya’dan henüz olayla ilgili resmi bir açıklama yok. Suriye'ye yönelik atılacak uluslararası adımlar karşısında Rusya sürekli tampon ülke rolünü oynuyor.
Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, olayla ilgili tüm detayları Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’a telefonla aktardı.
TÜRKİYE'YE İTİDAL ÇAĞRISI
Suriye'nin Türk uçağını düşürmesiyle yükselen gerilim uluslararası diplomasinin de merkezine oturdu. NATO Sözcüsü, "Üye devletler salı günü iştiare için toplanacak" derken, Irak, İran ve Almanya'dan itidal çağrısı, Suriye'den, "Olay saldırı olarak algılanmasın" mesajı var.
Suriye'de Türk uçağının düşürülmesinin ardından Ankara alarmda. Ard arda toplantılarla atılacak adımlar belirleniyor.
Gözler bir yandan da Suriye'de.
Suriye adına son açıklama Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdissi'den geldi. Açıklamada, düşürülen uçağın Türkiye'ye ait olduğunun sonradan anlaşıldığı vurgulandı, "Olay bir saldırı olarak görülmemeli" mesajı verildi.
Açıklamada, Türkiye'nin Suriye konusundaki pozisyonunu gözden geçirmesine yönelik talep de var:
"Biz savunma pozisyonundaydık. Jet gün sonunda Suriye havasahasına girdi ve malesef vurularak düşürüldü. Çünkü tanımlanamamıştı. Suriye egemenlik hakkını kullandı. Suriye Türkiye'ye karşı bir düşmanlık içinde değildir. Onlar bizim komşularımız. Aslında biz Türkiye'nin Suriye konusundaki politik pozisyonunu gözden geçirmesini istiyoruz."
Suriye'nin Türk uçağını düşürmesinin ardından başta bölge ülkeleri olmak üzere uluslararası diplomasinin de gözü Ankara'daydı.
İsyan sürecinde Suriye'ye mesafe koymaktan çok yakınlaşan Irak'ta Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari konuştu, "Olay gerilimi ciddi şekilde tırmandırdı" dedi, Suriye'deki yükselen tansiyonun bölgesel etkileri olabileceğine dikkat çekti.
İsyan süresince Esad rejimine destek olan bir diğer ülke İran'dan ise itidal çağrısı geldi.
(Vatan)
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2012, 18:28