Soykırım iddiasına 'evet' diyenler, bu fotoğrafı görünce utanacak
Tarihçi Cezmi Yurtsever, Ermeni arşivinden ulaştığı bir fotoğrafın, 1915 yılında Adana'dan Halep'e gelen Ermeniler'in bando ile karşılanmalarını gösterdiğini kaydetti.
Yurtsever, bu fotoğrafı, Ermeni soykırımı iddiasına 'evet' diyenlerin görünce utanacağını söyledi.
Yurtsever, "Adana'dan ayrılarak Halep'e gelenler önce bando ile karşılanıyor ve bir kısmı hazırlanan çadır kamplara yerleşirken bir kısmı da Osmanlı ordusunun askeri kışlasına bağlı binalarda barındırılıyor." dedi.
1915 olaylarına ilişkin sözde 'Ermeni soykırımı' iddialarını ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nin ardından İsveç Parlementosu da kabul etti. Tarihçi Cezmi Yurtsever, Ermeniler'in 1906 yılında Kahire'de kurulan ve kurucu başkanlığını da ünlü Ermeni asıllı Mısırlı diplomat ve banker Bogos Nubar Paşa'nın yaptığı kısa adı 'AGBU' olan yardım organizasyonunun tarih arşivinde bulunan fotoğrafların kısmen araştırmacılara açıldığını söyledi.
Merkezi Newyork'ta bulunan ve diaspora Ermenileri arasında yardım çalışmalarını koordine eden AGBU'nun, 2008 yılında araştırmacıların bilgisine sunduğu tarihi fotoğraflarda, 1915 yılında Anadolu'dan Suriye'ye gelen Ermeniler'in barındığı kamplar ve sosyal ekonomik çalışmaların gözler önüne serildiğini söyledi.
Yurtsever, "1915 yılında Adana'dan Halep'e gelen Ermeniler'in bando ile karşılanmalarını gösteren fotoğraf ise bir tarihi gerçeği yansıtıyor. Adana'dan ayrılarak Halep'e gelenler önce bando ile karşılanıyor ve bir kısmı hazırlanan çadır kamplara yerleşirken bir kısmı da Osmanlı ordusunun askeri kışlasına bağlı binalarda barındırılıyor. Ermeni AGBU kuruluşunun tarih arşivinden çıkan fotoğraflar bile, bir bütün halinde 1915 yılında Osmanlı yönetiminin Anadolu Ermenileri'ne uyguladığı zorunlu göç ve yerleştirme veya bilinen ismiyle Tehcir politikasının soykırım olmadığını gösteriyor."
"ABD HALEP KONSOLOSU DA TEHCİRİN SOYKIRIM OLMADIĞINI BELİRTMİŞ"
Halep ve Fırat nehri sahillerindeki Ermeni göçmen kamplarına uğrayan ABD'nin Halep Konsolosu Jackson'un, 8 Şubat 1916 tarihi ile İstanbul'daki Büyükelçi Morgenthau'ya gönderilen ve resmi belge olarak ABD devlet arşiv belgeleri arasında kaydı bulunan rapora göre Halep, Şam ve Fırat nehri sahillerine gelen Ermeni göçmenlerin sayısı 486 bini bulduğu belirtiliyor.
Yurtsever, bu raporun, yarım milyon göçmen Ermeni'nin Suriye'ye geldiği ve çadır kamplar ve yeni yerleşim yerlerinde barındıklarını göstediğini vurgulayarak, "Öncelikle Ermeni Diasporası'nın en güçlü yardım kuruluşu olan ve çalışmalarını ABD Newyork'ta sürdüren AGBU'nun 1915 yılına ait Anadolu'dan göç ederek Suriye'ye gelen ve kamplara yerleşen Ermenilerle ilgili fotoğrafların kopyalarını www.cezmiyurtsever.com sitesinde de yayınlayarak bilim dünyasına sunuyorum." diye konuştu.
(CİHAN)
Soykırım iddiasına 'evet' diyenler, bu fotoğrafı görünce utanacak
Soykırım iddiasına 'evet' diyenler, bu fotoğrafı görünce utanacak
YORUM EKLE
1
Reis’ in bu teknolojiyi nereden aldığı büyük...
2
Kadıköy'de Hagi şov! Dev derbi sonrası Galatasaraylı...
3
Borcu olanlara müjde Elektrik, su ve emlak vergisi...
4
Engellilere 'Engelsiz konut' Sitenin girişinden çıkışına...
5
GALATASARAY'A YENİ SPONSOR Pegasus havayolları Türk...
6
HİNDİSTAN'DAN SİLAHA DEV BÜTÇE
7
SİNGAPUR BORSASI, AVUSTRALYA BORSASINI SATIN ALIYOR
8
Türkiye, yolcu uçağı üretecek! Türkiye, yolcu...
9
İstanbul'a özel kanun! 2 milyon 350 bin kişiye...
10
İngiltere'de Londra Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği...
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler