12 Haziran seçimleri için olağanüstü güvenlik önlemleri alan YSK, sonuçları da F-16 savaş uçaklarının programlarını yazan mühendis ekibinin tasarladığı kriptolu hatlarda toplayacak.
YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK), 12 Haziran milletvekili seçimleri için olağanüstü önlemler aldı. Bu çerçevede, seçim sonuçlarının toplandığı Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü Projesi (SEÇSİS) Sisteminde olası arızalara karşı, bilgisayar uzmanları 24 saat görev yapacak. YSK, 12 Haziran seçimleri sonuçlarını SEÇSİS üzerinden toplayacak. Söz konusu sistem de, dışarıdan müdahalelere karşı olağanüstü koruma altına alındı. Bu çerçevede, il ve ilçelerden sonuçlar merkeze kriptolu olarak gelecek. Bir seçim bölgesi bir başka seçim bölgesinin sonucunu göremeyecek. Seçim birimlerine sistemden sadece uç verilecek. Bu uç ile seçim sonucu girilecek. Dolaysıyla, tüm sonuçlar sadece merkezden görülebilecek. Bu arada, sonuçların jet hızıyla kamuoyuna açıklanmasını sağlayan SEÇSİS sistemi, YSK ve Havelsan’ın bilgisayar uzmanları tarafından geliştirildi.
Havelsan uzmanları geliştirdi
Sistemin kontrolü, bakımı ve güvenliğini de her iki kurumun uzmanları sağlıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri Vakfı’nın iştiraki olan Havelsan, savaş uçakları başta olmak üzere savunma projelerinin bilgisayar programlarını gerçekleştiriyor.
Öte yandan siyasi partiler de seçimke özel hazırlık yapıyor. Partiler seçim günü genel merkezlerinde kurdukları özel merkezler aracılığıyla seçimi izleyecek. YSK’nın hazırladığı seçim sonuçlarını anında parti merkezlerine ulaştıracak sisteme göre, YSK’ya elektronik ortamda gönderilen sandık sonuçları, parti genel merkezlerinde de eş zamanlı olarak izlenebilecek.
Başbakan seçime İstanbul’da giriyor
12 Haziran Pazar günü siyasi parti liderlerinin nerede oy kullanacağı belli oldu. Buna göre, 12 Haziran sabahı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile Kuvvet Komutanları Çankaya İlköğretim Okulu’nda sandık başına gidecek. Başbakan Erdoğan, seçim bölgesi olan İstanbul’da Üsküdar Burhaniye İlköğretim Okulu’nda oyunu kullanacak. CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Bahçeli Başkent’te oy kullanacak.HAS Parti lideri Numan Kurtulmuş da oyunu İstanbul’da kullanacak.
Oyunuza sahip çıkmak için bunlara dikkat edin
12 Haziran Pazar günü Türkiye genelinde gerçekleştirelecek milletvekili seçimlerinde, 50 milyon 189 bin 930 seçmen 199 bin 207 sandıkta oy kullanacak. Özellikle PKK ve KCK’nın Doğu’da gerilim artırması üzerine bu noktalarda ekstar güvenlik önlemleri devreye sokuldu. Seçmenlerin oy kullanabilmeleri için ve güvenli bir seçim dizi kuralı yerine getirmesi gerekiyor:
Vatandaşlık numarası olmalı
Seçmenler, bağlı bulundukları oy sandıklarına, adrese dayalı sistem ile kayıtlı bulundukları adreslere gönderilen seçmen bilgi kağıdı ile gidecek.
Seçmen bilgi kağıdı gelmemiş ya da kaybolmuş vatandaşlar da kimlik numarası bulunan nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı ile gidip oy verme işlemini gerçekleştirebilecekler. Bu belgelerden birini sandık görevlilerine gösteremeyen seçmen ise, oy kullanamayacak.
Üzeri çizik zarf geçersiz sayılacak
Seçmen oyunun geçersiz sayılmaması için oy kullanmadan önce son bir kontrolü kendi yapacak. Üzerinde herhangi bir çizik ya da özel anlam taşıyan işaret bulunan ya da yırtık olan oy pusulası ve zarfı ile kullanılan oy geçersiz sayılacak.
Oy kabininde cep telefonu yasak
Oy pusulası, zarf ve mührünü “sorunsuz olarak” alan seçmen, oy kullanma bölümüne cep telefonu ve fotoğraf makinesi sokamayacak. Cep telefonu ile kabine girmeye çalışana para cezası kesilecek.
Sandık üyeleri polisten yardım isteyebilecek
MİLLETVEKİLLERİ, milletvekili kimliği ve seçmen bilgi kağıdını, milletvekili adayları ise her hangi bir İl Seçim Kurulu Başkanınca milletvekili adayı olduklarına dair verilmiş seçmen bilgi kağıdını göstererek kayıtlı oldukları seçim çevresi dışında da oylarını kullanabilecek.
Seçmene müdahaleye 5 yıl ceza verilecek
Seçim güvenliği de geçmiş seçimlere göre daha farklı uygulanacak. Önceki seçimlerde, seçim güvenliğini tehdit edenlere karşı müdahale eden güvenlik güçleri 100 metre uzaklıkta bulunurken, 2011 Genel Seçimleri’nde güvenlik güçleri sandığa yaklaşma mesafesi 20 metre olacak. Daha önceki seçimlerde sandık başına polis çağırma yetkisi sandık başkanlarında bulunurken, 2011 Genel Seçimleri’nde diğer sandık üyeleri de güvenlik güçlerinin müdahalesini isteyebilecek. Ayrıca seçmen iradesine müdahalede bulunanlar hakkında da 3 ile 5 yıl arasında ceza istemiyle dava açılacak.
Parti temsilcileri YSK’da görev yapacak
Geçmiş seçimlerde sandıklarda ve il seçim kurullarında görev yapan siyasi parti temsilcileri bu yıl YSK’da da görev yapabilecek.
star haber
Sandık güvenliği F-16 kodlarını yazan ekipten
Sandık güvenliği F-16 kodlarını yazan ekipten
YORUM EKLE
1
Kipa, Süpermarketler ile Türkiye'de Büyümeye Devam...
2
Kardeş kıskançlığıyla baş etmek
3
Doğtaş, Yoğun İlgiye Mayıs Ayında Açtığı...
4
Liderlerin Oy Kullanacakları Sandıklar
5
Hidayet Türkoğlu Mükemmel Bir Tesis Daha Kazandırdı
6
''WORLD MUSIC NIGHT // 14 HAZİRAN SALI '' MAYOTTE...
7
12 Haziran’da Oy kullanacaklar dikkat! TIKLA...
8
12 Haziran’da Oy kullanacaklar dikkat! TIKLA...
9
Taçspor'da Babalar Gününe Özel Burnch Keyfi
10
Kılıçdaroğlu'ndan bir ilk!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler