Reisi’nin hayatını kaybettiği helikopter kazasını Bu bir havacılık kazasıdır!
Reisi’nin hayatını kaybettiği helikopter kazasını değerlendiren emekli pilot ve Dr. Öğr. Üyesi Kazım Dalkıran, “Bu bir havacılık kazasıdır.
Emekli pilot Dr. Öğr. Üyesi Kazım Dalkıran: “TİHA sayesinde enkaza ulaşılmıştır”
İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin hayatını kaybettiği helikopter kazasını değerlendiren emekli pilot ve Dr. Öğr. Üyesi Kazım Dalkıran, “Bu bir havacılık kazasıdır. Helikopter ile sisli ortamlarda uçuş yapılmaz.” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Kazım Dalkıran: “Pilotlar ‘Kalk uç, nasıl olsa bir yere inersin’ diye zorlanıyor!.”
Yerli ve milli savunma sanayi üretiminin önemine de işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Kazım Dalkıran, “TİHA sayesinde enkaza ulaşılmıştır. TİHA’lar bu tür görevler için çok uygundur, çok değerlidir.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nden emekli pilot ve Dr. Öğr. Üyesi Kazım Dalkıran, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın hayatını kaybettiği helikopter kazasını değerlendirdi.
VIP helikopterleri hiçbir zaman tek başına uçmaz!
Düşen helikopterin modelinin ilk kez 1979 tarihinde üretildiğini, o modelin daha sonra da çok farklı zamanlarda üretime devam ettiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Kazım Dalkıran, VIP helikopterlerin hiçbir zaman tek başına uçmadığını, İran Cumhurbaşkanının helikopterinin de tek başına uçmadığını anlattı.
Dr. Öğr. Üyesi Kazım Dalkıran, VIP uçuşlara ilişkin bilgi vererek, şunları kaydetti:
“VIP’de mutlaka yanında koruma için helikopter olur, herhangi bir yerde ihtiyaç olduğunda bu helikopterin bir arıza nedeniyle hemen uçamaması durumunda onun yerine diğer helikoptere Cumhurbaşkanı ve ekibi geçer ve onlar göreve devam ederler. Burada zaman çok kritiktir. Cumhurbaşkanı ve VIP görevlilerin zamanı çok değerlidir. Burada bir görev baskısı olduğu anlaşılıyor.
Dağlık alanlarda bulut yere oturur ve sis gibi görev yapar…
Kesinlikle helikopter sisli havalarda uçmaz. Bir tek şart vardır, helikopter sisli havalarda uçmaz. Bunu ısrarla söylüyorum. Bu bir havacılık kazasıdır. Sisli havalarda helikopterle uçuş şartları yanlış biliniyor. Helikopter ile sisli ortamlarda uçuş yapılmaz. Tek şart budur. Çünkü sis yerde olur ve yeri görmeden uçuş yere yakın mesafede olmaz. Dağlık alanlarda bulut yere oturur ve sis gibi görev yapar ve bu şartlarda uçuş olmaz.
İran Cumhurbaşkanı helikopteri de tek başına uçmuyordu ve diğer helikopterler bütün olan biteni biliyordur. Sinyal alınamayan bölgelerde uçuş her zaman tehlikelidir.”
Pilotlar ‘Kalk uç, nasıl olsa bir yere inersin’ diye zorlanıyor!
Hava şartlarıyla ilgili konuları özenle anlatmaya çalıştığını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Kazım Dalkıran, “Helikopter dediğimiz zaman uçaktan farkı şudur; helikopterin inmek için bir yere ihtiyacı yoktur. Büyük bir alana ihtiyacı yoktur. Ancak bundan kaynaklanan esneklik dolayısıyla pilotlar her zaman şöyle bir duruma zorlanırlar ‘Kalk uç, nasıl olsa bir yere inersin’. Hayır, helikopter her yere inemez. Helikopter yer görüşü olan yerlere inebilir. Geçmiş kazalara bakınız. Eşref Bitlis kazası, ondan önce olan bir kaza var.” dedi.
Yerli ve milli savunma sanayi üretiminin önemi…
Bu helikopter kazasında yerli ve milli savunma sanayi üretiminin öneminin daha iyi anlaşıldığını, Türkiye’de üretilen ATAK helikopterleri, İHA’lar ve SİHA’ların önemine de işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Kazım Dalkıran, “TİHA sayesinde enkaza ulaşılmıştır. TİHA’lar bu tür görevler için çok uygundur, çok değerlidir. İHA’lar, TİHA’lar SİHA’lar sadece terörle mücadele için değildir. Birçok dağcının kaybolduğu anda onlar bulmuştu.” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Kazım Dalkıran, geçmişteki helikopter kazalarından da örnekler vererek, 1993’te Cumhurbaşkanını uçurmak üzere giden helikopterin Elbistan bölgesinde, hava şartları nedeniyle Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopterinin yine Göksun Elbistan arasında düştüğünü, Osman Erbaş komutanının vefat ettiği kazayı hatırlattı.
“Helikopterler yer görüşü olmayan yerlerde uçmazlar, uçmamalıdırlar. Uçaklar piste inerler.” diyen Dr. Öğr. Üyesi Kazım Dalkıran, risk alınmaması gerektiğini kaydederek, “Helikopterler her yere inmez, sis olan şartlarda helikopterler uçmaz. Yüksek şartlarda, görüş olan yerlerde, yer görüşü olan yerlerde helikopter uçar.” dedi.