Osmangazi Köprüsü Bayram sonuna Kadar Ücretsiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmangazi Köprüsü'nün bayram sonuna kadar ücretsiz olacağını açıkladı.

Osmangazi Köprüsü Bayram sonuna Kadar Ücretsiz
Osmangazi Köprüsü Bayram sonuna Kadar Ücretsiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmangazi Köprüsü'nün bayram sonuna kadar ücretsiz olacağını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer alan Osmangazi Köprüsü'nün açılışında konuştu.

Erdoğan, "Osmangazi Köprüsü bayram sonuna kadar ücretsiz olacak" dedi.

Osmangazi köprüsü, İzmit ve Yalova arasını birbirine bağlayan, 2682 metre toplam uzunluğa sahip Körfezdeki ve Marmara denizindeki en uzun köprüdür.

İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osman Gazi Köprüsü hizmete girdi.

30 Mart 2013'te Yalova Altınova Hersek şantiyesinde düzenlenen törenle temeli atıldıktan sonra yaklaşık 39 ayda tamamlanan köprü, 252 metre kule yüksekliğine, 35,93 metre tabliye genişliğine, bin 550 metre orta açıklığına ve 2 bin 682 metre uzunluğa sahip.

Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada bulunan köprünün yapımında, 8 bin işçi çalıştı. Kuş türlerinin yaşadığı "Hersek Lagünü" için kavis verilen Osmangazi Köprüsü, bu özelliğiyle de tabiata ve biyolojik çeşitliliğe verilen önemi gösteren önemli yapılar arasında yer aldı.


İzmit Körfezi'nin gerdanlığı olarak nitelendirilen köprü, bölgedeki arsa ve konut fiyatlarını artırdı.

Osmangazi Köprüsü'nün açılmasıyla Kocaeli'nin Gebze ve Diloavası ilçelerindeki sanayi yükünün azalması bekleniyor. Köprünün temelinin atılmasının ardından Yalova'da yeni Organize Sanayi Bölgeleri kurulması için çalışmalar başlatıldı.

Körfez geçişi 6 dakikaya indi

Toplam yatırım bedeli 9 milyar dolar olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan köprü sayesinde İzmit Körfezi 6 dakikada geçilebilecek.

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dahil), 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak. İzmit Körfezi'nde otomobille mevcut yol kullanılarak 2 saate yakın süren güzergah, köprü sayesinde 6 dakikaya indi.


Osmangazi köprüsünün Özellikleri

Osmangazi köprüsü, Türkiye’nin en uzun, dünyanın 4. en uzun köprüsüdür. Köprünün maliyeti yaklaşık 1.1 milyar dolardır. İstanbul-İzmir otoyol projesinin bütçesi ve yapım maliyeti 9 Milyar dolardan daha fazladır. Bu şekli ile Osmangazi köprüsü (otoban yolları dâhil) Türkiye’nin 2016 yılında yaptığı en pahalı yatırımdır.

Osmangazi köprüsü İzmit ile Yozgat arasına kurulan ve şimdilerde, İstanbul ile İzmir illerinin arasının 8-9 saatlik yol güzergâhının 3 buçuk saate indirilmesi ile ilgili kapsamlı yol çalışmalarının  sadece bir ayağı olan önemli birr. Yapılan son aşamalarından sonra ölçümlerde köprü ile ilgili ayrıntılar şunlardır:

·        Su üzerindeki uzunluğu: 1500 metre
·        Köprü ayaklarının birbirine uzaklığı: 500 metre
·        Deniz seviyesinden köprüye olan yükseklik: 64 metre
·        Toplam uzunluk: 2682 metre
·        Köprü direklerinin deniz içi dâhil toplam yüksekliği: 236 metre
·        Köprünün genişliği: 36 metre
·        Kullanılan tel halatların toplam uzunluğu 80 000 kilometredir.

Osmangazi köprüsü bilet fiyatları köprü geçişinde $35+KDV (120TL) olarak belirlenmiştir.






Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2017, 16:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER