Müzeyyen Senar hayatını kaybetti
Türk Sanat Müziği'nin dev ismi Müzeyyen Senar tedavi gördüğü hastanede, 97 yaşında hayatını kaybetti. Bugün vefat eden Senar, Atatürk'ün de en çok sevdiği sanatçılardandı. Müzeyyen Senar, 97 yıllık ömrüne 30'un üzerinde albüm sığdırmıştı.
Türk Sanat Müziğinin dev ismi Müzeyyen Senar, İzmir’ de zatürree teşhisiyle tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Sanatçı, 2 Şubat tarihinden itibaren hastanenin Dahiliye servisinde tedavi görüyordu. Müzeyyen Senar, kısmi felç nedeniyle uzun süredir yürüyemiyor ve konuşamıyordu.
Usta sanatçı Müzeyyen Senar'ın kızı Feraye Işıl, annesinin bu sabah yaşamını yitirdiğini bildirdi. Işıl, muhabirine yaptığı açıklamada, zatürre teşhisiyle Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altında tutulan annesinin bugün sabah 07.30 sıralarında vefat ettiğini kaydetti.
Yaşlılığa bağlı hastalıklarının 24 saat tıbbi kontrol altına tutulabilmesi amacıyla kızı Feraye Işıl tarafından Urla ilçesindeki yaşlı bakımevine yerleştirilen Müzeyyen Senar, 15 Ocak'ta Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılmış ve burada 13 gün süreyle tedavi görmüştü. Senar, sağlık durumundaki bozulma nedeniyle 2 Şubat'ta Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılmıştı.
MECLİS'TEN MESAJ
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Müzeyyen Senar'ın ölümünün ardından taziye mesajı yayımladı: "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün huzurunda Türk sanat müziğinin en güzel parçalarını seslendirmiş, sanat dünyamızın usta ses ve yorumcusu Senar'ın aramızdan ayrılmasından üzüntü duydum"
CENAZE SALI GÜNÜ BEBEK CAMİİ'NDE...
Müzeyyen Senar'ın kızı Feraye Işıl, Senar'ın yaşamını yitirdiği Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Senar'ın cenazesinin bugün İstanbul'a gönderileceğini belirtti.
MÜZEYYEN SENAR'IN OĞLU GÖZYAŞI DÖKTÜ
Müzeyyen Senar’ın cenazesini almak üzere hastane morguna, oğlu Ömer Işıl ile aile dostları diş doktoru Sarper Gürol geldi. Ünlü sanatçının oğlu 70 yaşındaki Ömer Işıl, "Annemi, İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı’nda, annesinin kabrinin üzerine defnedeceğiz. Tören Bebek Camii’nde salı günü düzenlenecek. Çok üzgünüz" dedi.
CENAZE İSTANBUL'A GETİRİLDİ
Bu sırada gözyaşlarına hakim olamayan Ömer Işıl, daha sonra cenazeyi teslim aldı. Sarpel Gürol da "Acımız büyük, Allah rahmet eylesin" dedi. Müzeyyen Senar’ın cenazesi, daha sonra Adnan Menderes Havalimanı’na götürüldü. Cenaze saat 13.00’te THY’ye ait uçakla İstanbul’a getirildi.
Işıl, Senar'ın cenaze namazının 10 Şubat Salı günü İstanbul'daki Bebek Camii'nde öğle namazı sonrası kılınacağını ve cenazesinin İstanbul'da defnedileceğini bildirdi.
MÜZEYYEN SENAR KİMDİR?
Türk Sanat Müziği'nin efsane isimlerinden Müzeyyen Senar, 97 yıllık ömrüne 30'un üzerinde albüm sığdırdı.
Türk insanının dilinden düşmeyen "Ben Seni Unutmak İçin Sevmedim", "Bir Bahar Akşamı", "Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine" gibi parçaları seslendiren Senar, 1918 yılında Bursa'da dünyaya geldi.
Müzik eğitimine Anadolu Musiki Cemiyeti'nde kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı. Güçlü bir sese sahip olan Senar'ın ünü yayıldıkça, hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lem'i Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstatları da ona dersler verdi. Zamanın sevilen şarkılarının yanı sıra, kendi bestelerini de öğretip söylemesine yardımcı oldu.
Kemal Niyazi Bey ile İstanbul Radyosu'nda şarkı söylemeye başlayan Senar, perşembe günleri ilgiyle izlenen bu programla geniş kitlelere adını duyurdu.
ATATÜRK'ÜN EN ÇOK SEVDİĞİ SANATÇILARDANDI
Müzeyyen Senar'ın yeteneği, Türkiye Cumhuriyet'in kurucusu ve Türk sanat müziğinin büyük hayranı Mustafa Kemal Atatürk'ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez onun huzurunda özel meclislerinde şarkı okudu.
Ankara Radyosu'nun 1938 yılındaki ilk yayınlarına katılan ve 1941 yılına dek radyo aracılığıyla dinleyicileri ile buluşmayı sürdüren Senar, Türk musikisine yeni bir soluk getirdi.
Senar, son sahne konserini ise 1983 yılında İstanbul Bebek Gazinosu'nda verdi, bu tarihten sonra yalnızca ender anlarda, müzikli özel toplantılarda şarkı söyledi.
Müzeyyen Senar, 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçildi. Senar, 2004 yılında Sezen Aksu tarafından düzenlenen ve sanatçı dostlarının da katıldığı gecede 73. sanat yılını kutladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2013 Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri çerçevesinde kültür ve sanata hizmetlerinden dolayı Senar'ı ödüllendirdi.
İzmir'deki evinde 26 Eylül 2006 tarihinde fenalaşan sanatçının beyin enfarktüsü geçirdiği ve vücudunun sol tarafının felç olduğu açıklandı. 2007'de İstanbul'daki Darüşşafaka'da Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi gördü, daha sonra Bodrum'daki kızı Feraye Işık ile yaşamaya başlayan Senar'ın tedavisi burada sürdü.
Sağlık durumunun 24 saat tıbbi kontrol altında tutulmasını gerekli kılması nedeniyle 7 Ocak 2015'de Bodrum'dan İzmir'in Urla ilçesindeki Daruşşafaka'ya ait yaşlı bakımevine götürülen Senar, 15 Ocak'ta rahatsızlanması üzerine Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada 13 gün gözetim altında tutulan Senar, taburcu edildi ve Urla'daki yaşlı bakımevine döndü.
Senar, 2 Şubat 2015'de rahatsızlığının nüksetmesi üzerine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'ne kaldırıldı.
Müzeyyen Senar Kimdir
Müzeyyen Senar, 16 Temmuz 1918 tarihinde Bursa ilinin Keles ilçesine bağlı bir köyü olan Gököz’de doğmuştur. Adını Hikmet koyuyorlar. Nüfus cüzdanı çıkarması için şehre gönderdikleri enişte, ‘Yapamadım’ diye dönüyor, “Bu çocuğun adının Hikmet olmasına gönlüm el vermedi, yakıştıramadım, Müzeyyen yazdırdım.” Diyor.
Babası Cerrah Mehmet lakaplı kıraathane işletmecisi, annesi güzel Kuran okuması ve bülbül sesiyle ünlü köylü kızı Zehra. Müzeyyen Senar’ın ablası İsmet (d.1910), abisi Hilmi (d.1915)’dir. Müzeyyen Senar altı yaşındayken mevlitlerde annesine eşlik etmeye başlayınca millet hayrete düşüyor.Sonra kekeme oluyor.1927 yılında Müzeyyen Senar 9 yaşında iken babasının çapkınlıkları yüzünden annesi evi terkedip İstanbul’a gidiyor. 3 yıl sonra da Müzeyyen Senar annesinin yanına gidiyor. Okuluna İstanbul’da devam ediyor. Okuldaki müzik hocası sayesinde Üsküdar Musiki Cemiyeti’ne kaydoluyor.
Müzik eğitimine Anadolu Musiki Cemiyeti'nde, kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı.
Güçlü bir sese sahip olan Müzeyyen Senar, hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lemi Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstatlarından da dersler aldı.
1932 senesinde İstanbul Radyosu'nda şarkı söylemeye başladı. Müzeyyen Senar’ı bu radyo programında dinleyen, İstanbul'un en önemli müzikhollerinden biri olan 10. Yıl Belvü Gazinosu'nun sahibi “İbrahim Dervişzâde” 1933 yılının yaz sezonunun yıldızlar programına Müzeyyen Senar'ı da aldı. Müzeyyen Senar, sonraki yıllarda İstanbul'un başka ünlü gazinolarında da sahne aldı. Sahneye çıkmak için getirdiği ‘solo’ şartı ile Senar, Türk gazino tarihinde solistlik müessesesini başlatan ilk sanatçı oluyor.
1938 yılında Ankara Radyosu’nun kurulması ile birlikte ilk yayınları yapanlar arasında yer aldı. Radyo programlarını ise 1941 yılına kadar devam ettirdi.
Müzeyyen Senar'ın yeteneği, Cumhuriyet'in kurucusu ve Türk sanat müziğinin büyük hayranı Mustafa Kemal ATATÜRK'ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez onun huzurunda, özel meclislerinde şarkı okudu.
İlk yurtdışı konserini Paris’te verdi. En çok ‘Haydar Haydar’, ‘Ormancı’, ‘Feraye’, ‘Benzemez Kimse Sana’ şarkısını söylemeyi seviyor.
Müzeyyen Senar, son sahne konserlerini 1983 yılında İstanbul Bebek Gazinosu'nda verdi. Bu tarihten sonra yalnızca ender anlarda, müzikli özel toplantılarda şarkı söyledi.
En son 2004 yılında Sezen Aksu tarafından düzenlenen 73. Sanat yılı konserinde Tarkan, Ajda Pekkan, Nilüfer gibi birçok sanatçıyla sahneye çıktı. Doktoru bir daha da sahneye çıkmasını yasakladı.
26 Eylül 2006 tarihinde İzmir'deki evinde beyin enfarktüsü geçirdi. Sol tarafının felç oldu. 2007'de İstanbul'daki Darüşşafakada Rehabilitasyon Merkezinde Nisan ayı başına kadar tedavi gördükten sonra kısmi olarak düzeldi. Bu tedavilerden sonra Muğla'nın Bodrum ilçesinde kızı Feraye ve oğlu Ömer ile birlikte yaşamaktadır.
Müzeyyen Senar 1998’de Devlet Sanatçısı unvanı ve ‘Cumhuriyet’in divası’ lakabını aldı.
Öğrencisi Bülent Ersoy tarafından Müzeyyen Senar'ın anısına 30 Ekim 2009 tarihinde Müzeyyen Senar'ın sanat yaşamından fotoğrafların yer aldığı “Cumhuriyetin Divası: Müzeyyen Senar” sergisi açıldı.
Müzeyyen Senar, bardak yemesiyle, elmayı eliyle ortadan ikiye bölebilmesiyle de meşhurdur. Ayrıca bir dönem Suudi Arabistan sefiri ile evlenip sefire ünvanını da almıştır. Arap filmlerinin dublajında Münir Nurettin Selçuk'la birlikte şarkı söyledi. Sadettin Kaynak'ın şarkılarını plağa okudu. Kerem ile Aslı, Kahveci güzeli gibi filmler de oynadı. Türkiye’de yakılan ama Amerika’da gösterilen "Ana Yüreği" adlı bir sinema filminde oynamıştır. Beş binden fazla plak yapmıştır.
Evlilikleri : Üç kere evlendi. kızı Feraye ve oğlu Ömer olmak üzere İki çocuğu var.
1. evliliği : 1935’te, 17 yaşında iken hayatı boyunca taşıyacağı soyadının sahibi Ali Senar ile evlendi.
2. evliliği : 1943’te Galatasaray’da top oynayan Ercüment Işıl ile evlendi. Feraye (d.1 Şubat 1947) adında bir kızı ve Ömer Işıl (d.1944) adında bir oğlu oldu. Oğlu Galatasaray kulübünün genel sekreterliğini yapmıştır. Feraye, sinema oyuncusu Kuzey Vargın ile 10 yıl süren bir evlilik yaptı.
3. evliliği : 1953’te Suudi Arabistan sefiri Tevfik Hamza Bey ile evlendi. Ama eşinin hükümeti istemediği için ayrılmışlar.
Müzeyyen Senar, 31 Temmuz 2012 tarihinde durumunun kötüleşmesi üzerine Bodrum'da hastaneye kaldırıldı.
2015 ocak ayında Bodrum ilçesindeki evinde yaşamını sürdüren Müzeyyen Senar'ın sağlık durumunun yaşlılığa bağlı nedenlerden dolayı ağırlaşması üzerine ailesi tarafından daha iyi şartlarda bakımının yapılacağı bir merkez olan İzmir'in Urla ilçesindeki Darüşşafaka yaşlı bakımevine götürüldü.
Yaşadığı Bodrum'daki evinden 2015 Ocak ayında Darüşşafaka Urla Yaşam Merkezi'ne getirilen Müzeyyen Senar 8 Şubat 2015 tarihinde 07.00'de tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Hastanesi'nde 97 yaşında hayatını kaybetti.
Müzeyyen Senar'ın Albümleri:
2008 - Odeon Yılları 2
2008 - İkinci Dubleden Sonra
2007 - Son Aşkımı Canlandıran
2007 - Atatürk'ün Sevdiği Şarkılar
2006 - Odeon Yılları
2006 - Ne Yaptım
2006 - Ben Seni Unutmak İçin Sevmedim
2004 - Bir Bahar Akşamı
2001 - En Son Okuduklarım
1998 - Müzeyyen Senar ile Bir Ömre Bedel
1995 - Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine
1991 - Nostalji Müzeyyen Senar'la Faslı Muhabbet
1990 - Çilingir Sofrası
1990 - Günay Sanat Geceleri
1989 - Çilingir Sofrası
1988 - Yine Bir Sızı Var İçimde - Efsane Sesler Arşiv Serisi
1988 - Ayrıldı Gönül Efsane Sesler Arşiv Serisi
1986 - Bilmem ki Sefa
1983 - Gelse O Şuh Meclise 2
1988 - Söyleyin Güneşe - Efsane Sesler Arşiv Serisi
1979 - Güller Arasında - Efsane Sesler Arşiv Serisi
1979 - Şarap Gibi
1978 - Çilingir Sofrası 1978
1976 - Gelse O Şuh Meclise
1970 - Son Veda
2001 - Gül Yüzlülerin Şevkine Gel
1995 - Meşk
1995 - Müzeyyen Senar
Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2015, 16:03
Müzeyyen Senar hayatını kaybetti
Türk Sanat Müziği'nin dev ismi Müzeyyen Senar tedavi gördüğü hastanede, 97 yaşında hayatını kaybetti.
YORUM EKLE
1
TANAP’ta inşaat koridor hattı zamanından önce...
2
Facebook ile Whatsapp'a bağlanabileceğiz
3
WhatsApp Bilgisayarda Nasıl Kullanılır
4
Aylık en yüksek reel getiri külçe altında gerçekleşti
5
Sanayi Üretim Endeksi, Aralık 2014
6
Ataşehir’de Trendist Sona Yaklaşılıyor
7
Ataşehirli öğrenciler müze ziyaretinde
8
Sanatçılara İstanbul'un Mimarilerini Sorduk
9
Bu Müze İle Tarihe Tanıklık Edin!
10
Ataşehir'de Elektrik Kesintisi!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler