Milyonlar Mübarek'in üzerine yürüyecek
İki gün önce Hüsnü Mübarek taraftarlarının da meydanlara inmesiyle iş savaşın eşiğine gelen ülkede bugün Cuma namazı sonrasında büyük bir gösteri düzenledi. Mısır'ın başkenti Kahire'deki Tahrir meydanında bir milyondan fazla gösterici toplandı. 'Gidiş Cuma'sı'' adı verilen eylemlerde Cumhurbaşkanı Mübarek üzerindeki baskının iyice artırılması hedefleniyor
Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek aleyhine düzenlenen gösteriler, 11'inci gününde. Mübarek'in hükümeti değiştirmesi ve Eylül'deki seçimlerde aday olmayacağını açıklamasından tatmin olmayan göstericiler bugünkü gösteriyi "Gidiş Cuma'sı" olarak isimlendirdiler.
Video için tıklayınız...
AL CAZEERA MISIR TAHRİR MEYDANI YANLI YAYIN TIKLA
El Cezire televizyonu, Tahrir meydanında toplanan göstericilerin ülkenin milli marşını okuyarak Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in iktidarı bırakması yönünde sloganlar attığını duyurdu. Televizyon haberinde, Tahrir meydanındaki göstericiler arasında sızan onlarca güvenlik görevlisinin kimliklerinin deşifre edildiği de belirtildi. Öte yandan, El Cezire televizyonu, muhalif lider Muhammed El Baradei ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın da Tahrir meydanına geldiğini duyurdu.
Sakin başlayan gösteride, yer yer Mübarek yanlıları ile protestocular arasında küçük çaplı çatışmalar da yaşandı.
MISIR BAŞBAKANI ŞEFİK: MÜBAREK YETKİLERİNİ YARDIMCISINA DEVRETMEZ
Mısır Başbakanı Ahmet Şefik, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in, yetkilerini, Cumhurbaşkanı Ömer Süleyman'a devretmeyeceğini söyledi. Şefik El Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, "yasamaya ilişkin nedenlerden ötürü Cumhurbaşkanı'na ihtiyaç var" dedi. Mübarek, protestolar üzerine, 30 yıllık iktidarı süresince ilk kez bir yardımcı atamıştı. ABD, Mısır'da yönetimin barışçıl ve düzenli bir yolla devredilmesini isterken, protestocular da Mübarek'in gitmesini şart koşuyor.
CUMA NAMAZI
Cuma namazını kıldıran İmam Halid el Marakbi hutbesinde, "Özgür doğduk, özgür yaşayacağız. Zafere kadar sabırlı olmanızı istiyorum" dedi. "Bizi temsil eden, taleplerimizi dile getiren bir partimiz yok. Müzakere etmek isteyen, buraya gelir, konuşuruz" diyen imam, cemaatle birlikte ölenler için gözyaşı döktü. Namaz sona erer ermez toplananlar Cumhurbaşkanı Mübarek için "defol, defol" sloganları attılar.
Tahrir meydanına gelen Savunma Bakanı Muhammed Hüseyin Tentavi de toplananlara ilk kez seslenerek, Mübarek'e atfen, "Size seçimde aday olmayacağını söyledi" dedi.
Meydana 14 yaşındaki oğluyla gelen reklam ajansı sahibi Ragıp adlı kişi, "Hepimiz Mübarek'in istifa etmesini istiyoruz. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman iyi bir kişi ancak aynı sistem" diye konuştu.
Bu arada BM, gazetecilere yapılan saldırıları kınadığını dile getirdi.
Galeri için tıklayınız...
ZORLA ÇIKARILMAYACAKLAR
Mısır Başbakanı Ahmet Şefik, Tahrir meydanındaki muhalif göstericilerin güç kullanımı yoluyla çıkarılmayacağını belirtti.
Başbakan Şefik, göstericilerin Tahrir meydanında kalmakta özgür olduklarını ve hiçbir şiddet ve yıkıcı eyleme karışmamak koşuluyla, gösterilere katıldıkları için hiç kimsenin gözaltına alınmayacağını belirtti.
Bu arada, ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile Mısır Savunma Bakanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi'nin, yeni bir telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.
ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Geoff Morrell, bu görüşmenin iki bakan arasındaki dördüncü görüşme olduğunu kaydetti.
Öte yandan devlet televizyonunun haberine göre gece sokağa çıkma yasağı da hafifletildi. Buna göre akşam 17.00 sabah 07.00 arasında uygulanmakta olan yasak 3 saat kısaltılarak, akşam 19.00 sabah 06.00 saatleri arasında uygulanacak.
Tahrir Meydanı'ndaki gösteri sırasında açılan ateş sonucu yaralanan ve 4 gündür hastanede tedavi görmekte olan Mısırlı gazeteci Ahmed Muhammed Mahmud'un ise öldüğü açıklandı. Olaylarda ölen ilk gazeteci olan Mahmud'un, El Taavun adlı gazetenin muhabiri olduğu bildirildi.
MISIR'DAKİ GÖSTERİLERDE ŞİMDİYE KADAR 5 BİN KİŞİ YARALANDI
Mısır'da düzenlenen gösterilerde şimdiye kadar 5 bin kişinin yaralandığı bildirildi. El Cezire televizyonu Mısır Sağlık Bakanlığı kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, ülke genelinde yapılan gösterilerde şimdiye kadar 5 bin kişinin yaralandığını kaydetti. El cezire ayrıca dört eski bakan yardımcısının tutuklandığını duyururken, tutuklananların kimliği ve hangi bakanlıklarda çalıştıklarına ilişkin bilgi vermedi.
MISIR ESKİ TİCARET BAKANINA SEYAHAT YASAĞI KONDU
Mısır'ın eski ticaret bakanı Raşid Muhammed Raşid'e seyahat yasağı kondu. Resmi haber ajansı Mena, savcılığın eski ticaret bakanının mal varlıklarını da dondurduğunu belirtti. Ajans, savcılığın dün eski hükümetin bazı bakanlarına da seyahat yasağı koyduğunu ve mal varlıklarını dondurduğunu hatırlattı.
EL CEZİRE'NİN KAHİRE BÜROSUNA SALDIRI
El Cezire televizyonunun Mısır'ın başkenti Kahire'deki bürosuna saldırı düzenlendi. Televizyon, kimliği belirlenemeyen kişilerin büroya girdiğini ve buradaki bazı malzemeleri tahrip ettiğini duyurdu. Saldırıya ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.
MUHAMMED BEDİ
Bu arada, Müslüman Kardeşler'in lideri Muhammed Bedi, Cumhurbaşkanı Mübarek'in iktidardan gitmesinden sonra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Süleyman ile diyaloğa hazır olduklarını bildirdi. Bedi, Katar'ın El Cezire televizyon kanalına, Mübarek rejimine karşı başlayan halk isyanından sonra ilk kez yaptığı açıklamada, ayrıca geçiş dönemini idare edecek Cumhurbaşkanı Yardımcısı Süleyman'a tam yetki verilmesi çağrısı yaptı. Muhammed Bedi, "Bu haksız, yolsuzluğa bulaşmış tiranın iktidardan gidişinden sonra ülkede reformları yürütmek isteyen kim varsa onunla diyaloğa hazırız" dedi.
Mübarek ne yapacak?
GÜVENLİK MÜSTEŞARLIĞI BİNASINA FÜZE ATILDI
Bu arada Mısır'ın kuzeyindeki El Eriş kentinde Güvenlik Müsteşarlığı binasına füze atıldı. Görgü tanıkları, RPG füzesinin, Gazze Şeridi sınırı yakınındaki kentte bulunan binaya bir tanktan atıldığını öne sürdü. Camları kırılan binada yangın çıktığı bildirilirken, ölen ya da yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor.
Mısır'da son iki gün içerisinde sokaklardaki şiddet olaylarının artması, Mübarek yanlıları ile muhalif göstericiler arasında çatışmaların yaşanması, Mübarek'e karşı uluslararası tepkilerin de yükselmesine sebep oldu. Amerikan yönetimi, Mısır'da yaşananlar için önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Washington yönetiminin ve bazı Arap ülkelerinin, Mübarek'in yönetimi geçici bir hükümete devretmesi planını görüştüğü belirtiliyor. Amerikalı diplomatların ifadelerine göre Washington, aralarında Mübarek'in bir an önce istifa etmesinin de yer aldığı farklı senaryoları değerlendirdi.
Ancak dün ABC kanalına konuşan Mübarek, ülkesinin hala kendisine ihtiyacı olduğunu ve çekilmeyi düşünmediğini açıklamıştı. Christiane Amanpour'a açıklamalarda bulunan Mübarek, yeterince cumhurbaşkanlığı yaptığını ve iktidarı şimdi bırakmak istediğini, ama ülkesini kaosun sarmasından korktuğundan bunu yapamadığını belirterek, Mısırlıların aralarında savaşmalarını görmek istemediğini kaydetti, "Eğer ben şimdi çekilirsem kaos olur. İnsanların benim için ne söylediği umurumda değil. Şu an, ben ülkem için endişeliyim." dedi.
Muhalif gruplar, istifa etmesi için Mübarek'e, bu Cuma gününe kadar süre tanımışlardı. Muhalif gruplar, Mübarek istifa etmediği sürece yönetimle masaya da oturmayacakları konusunda ısrar ediyor.
Muhammed El Baradey ve Müslüman Kardeşler'in de aralarında olduğu muhalif gruplar, Mübarek'in yerine ordundan başka birinin devlet başkanı olması yerine demokrasi istediklerini kaydediyorlar.
Mısır Savunma Bakanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tentavi, gösteri ve çatışmaların meydana geldiği Tahrir Meydanını ziyaret etti. Mısır Savunma Bakanlığından bir kaynak, ''Mareşal Tentavi ile silahlı kuvvetlerin üst düzey liderleri şu an Tahrir Meydanında'' diye konuştu.
Öte yandan, Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon, Mısır ordusundan ülkedeki gösteri ve çatışmaları izleyen gazetecilerin güvenliğini sağlamasını istedi. Cannon televizyonda yaptığı açıklamada, Kanada Dışişleri Bakanlığından Mısır Büyükelçisini çağırarak, Ottawa'nın derin endişesini ve Mısır ordusunun gazetecilerin güvenliğini sağlaması talebini iletmesini istediğini belirtti. Kahire'de güvenlik güçleri tarafından görevlerini yaparken gözaltına alınan gazetecilerden Belçika'nın Le Soir muhabiri ile Fransız televizyon kanalı France 24'ün üç çalışanı ve üç Polonyalı gazeteci serbest bırakıldı. Brezilya televizyonunun bir kameramanı ile bir radyo muhabiri de serbest bırakıldıktan sonra sınırdışı edildi.
''BARIŞÇIL VE DÜZENLİ GEÇİŞ SÜRECİNE BAŞLAMA ZAMANI''
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, ''Mısırlılar için barışçıl ve düzenli geçiş sürecine başlama zamanıdır'' dedi.
BM İNSAN HAKLARI YÜKSEK TEMSİLCİSİ: TUNUS'TAKİ GİBİ MISIR'DA DA DEĞİŞİM YOLDA
BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, "Tunus'taki gibi Mısır'da da değişimin yolda olduğunu" söyledi. Pillay, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, hükümetlerin halkın sesini dinlemesi ve insan haklarına ilişkin yükümlükleri yerine getirmesi gerektiğini belirtti. "Halkı temel haklarından yoksun bırakan ve kendi isteklerini zorla kabul ettirmek için acımasız güvenlik sistemine itimat eden yönetimler, uzun vadede devrilmeye mahkumdur" diyen Pillay, Tunus'ta olduğu gibi Mısır'da da değişimin yolda olduğunu, ancak şiddet ve kan dökmelerin sona ermesi gerektiğini söyledi.
AB'DEN MISIR YÖNETİMİNE SİYASİ REFORM ÇAĞRISI
AB liderleri Mısır yönetiminin "halkının özlemlerini baskıyla değil siyasi reformla karşılamasını" istedi. AB liderlerinin bugün Brüksel'de toplanan zirveden sonra yayınladıkları ortak açıklamada, Mısır'da tüm tarafların itidalli hareket ederek daha fazla şiddetten kaçınması ve düzen içinde geniş tabanlı hükümete geçişin başlatılması çağrısı yapıldı. "Geçiş sürecinin şimdi başlaması gerektiği" vurgulanan açıklamada, AB'nin demokratik yönetişim, çoğulculuk, ekonomik refah ve sosyal katılım için fırsatların geliştirilmesi ve güçlendirilmiş bölgesel iktidar yönünde dönüşüm sürecine tam destek vermeye hazır olduğu vurgulandı. Mısır'da kötüleşen durum nedeniyle endişesini dile getirerek şiddete başvuranları ve teşvik edenleri şiddetle kınayan AB liderleri, halkın serbestçe barışçıl gösteri düzenleme hakkına saygı gösterilmesini istedi. Açıklamada, serbest bilgi akışını kısıtlama girişimlerinin, gazetecilere ve insan hakları savunucularına saldırılar ve yıldırma çabalarının kabul edilemeyeceği belirtildi. "Tunus ve Mısır halkının meşru, demokratik, ekonomik ve sosyal özlemlerini barışçıl ve onurluca dile getirmelerini selamlayan" AB, halkların taleplerinin insan haklarına ve temel özgürlüklere tam saygılı diyalog ve siyasi reformlarla ve serbest ve adil seçimlerle karşılanmasını istedi. AB liderleri, Tunus ve Mısır'ı ziyarete hazırlanan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ı, AB'nin bu mesajlarını muhataplarına iletmekle görevlendirdi.
AB'NİN MÜBAREK'E "GİT" DEMEMESİ SOSYALİSTLERİ KIZDIRDI
Mısır'daki olayları tartışmak üzere toplanan AB liderlerinin halkının gitmesini istediği Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e bu yönde bir çağrı yapmaktan kaçınması, Avrupa Parlamentosu'nun ikinci büyük gurubu Sosyalistleri kızdırdı. AB Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz, yaptığı açıklamada, "AB liderleri sadece şiddeti kınayarak kolay yolu tercih ediyor. Çok daha sert olmalı ve Avrupa'nın, çaresizce makamına yapışan Mübarek'e müsamaha göstermeyeceğini açıkça ortaya koymalıydılar" dedi. AB'nin demokrasisiyle gurur duyarken dünyadaki diğer halkların da özgürlüğünü savunması gerektiğini vurgulayan Schulz, "Avrupa açık bir şekilde Tahrir Meydanı'ndaki protestocuların yanında olmalıdır. Ortadoğu'daki bu tarihi dönemeçte cesur protestocuların desteğimize ihtiyacı var. AB zirvesi tüm ağırlığını kullanarak bugünün Mübarek'in terk günü olmasını sağlamalıdır" ifadesini kullandı. Schulz, AB'yi dış politika konularında sıkça "araba farına yakalanınca ödü kopan tavşan gibi davranmakla" suçladı. Martin Schulz, AB'de Mübarek'e "git" çağrısı yapan üst düzey ilk isim olmuştu. Schulz, salı günü yaptığı açıklamada, Mübarek'e "Git ve bölgedeki baskıcı rejimlerde istifaların önünü aç" demişti.
YENİ MODEL TÜRKİYE Mİ?
''TÜRKİYE ORTADOĞU İÇİN MODEL OLABİLİR''
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e yönelik 'halkın taleplerine kulak ver' yönündeki çağrısının yankıları sürüyor. Time dergisince yayımlanan bir analizde, 'Bir Ortadoğu demokrasisi modeli Türkiye, Mısır'da değişim çağrısını yapıyor' denilirken, Türkiye'nin Ortadoğu için 'model' olabileceği görüşleri de yansıtıldı. Analizde 'Halen Ortadoğu'daki en popüler lider, Türkiye'nin sert söylemli Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'daki protestocuları desteklemek ve Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'ten yeni bir hükümete geçiş için bir plan açıklamasını talep etmek üzere, devreye girdi' yorumu yapıldı.
MISIR'IN YENİ LİDERLERİ DE ERDOĞAN'I MODEL ALACAK
İsrail’in etkili gazetelerinden Haaretz’te, isyan sonrası Mısır’ın yönelimlerine dair çarpıcı bir yoruma yer verdi. Aluf Benn imzalı analize göre, Mübarek’in yerine geçecek liderlerin radikal bir Amerikan karşıtlığı politikaya kurgulanmış İranlı liderlerin kopyaları olacağını varsaymak için ortada bir neden yok. Mısır’ın yeni liderlerinin, NATO üyeliği ve ABD ile savunma işbirliğinden vazgeçmeden bloklar ve süper devletler arasında kendi yolunu izleyen Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı model alabileceğine işaret eden Haaretz, “Erdoğan siyasi istikrarın ve ekonomik büyümenin keyfini süren bir ülke haline getirmekle Türkiye’yi iyi bir noktaya getirdi. Mısır için de aynı şey sözkonusu olabilir” ifadelerine yer verdi.
GAZZE-MISIR SINIRINDAKİ TÜNELLER BU KEZ TERSİNE ÇALIŞIYOR
İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki tünellerin, Mısır'daki olaylar nedeniyle bu kez tersine hizmet vermeye başladığı, Sina yarımadasında yaşayanların acil ihtiyaçları için Gazze'den mal gittiği belirtildi.
Lübnan'da yayımlanan El Ahbar gazetesinde yer alan ve İsrail basınına yansıyan habere göre, Mısır'daki olaylar Kahire'den Sina'ya mal sevkıyatının durmasına yol açtı. Bu gelişmeyle birlikte Gazze Şeridi ile Mısır sınırında "Filadelfi koridoru" olarak adlandırılan bölgedeki tüneller bu kez tersine hizmet vermeye başladı. Haberlerde, "Gazze'nin tam karşı istikametindekilere" başta ekmek olmak üzere çeşitli gıda maddelerinin taşındığı belirtiliyor.
Mavi Marmara baskının ardından uluslararası toplumun ağır eleştirileriyle karşı karşıya kalan İsrail, Gazze'ye uyguladığı ablukayı gevşetmiş, bazı mal ve ürünün bölgeye girişine imkan tanınmıştı.
Türk Hava Yolları (THY), yaşanan olaylar nedeniyle hava sahası kapatılan Mısır'a yapılan uçak seferlerini iptal etti.
"MÜBAREK YANLILARI GÖSTERİCİLERİ ÖLDÜRMEDİ"
Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yandaşlarının, hükümet karşıtı göstericileri öldürmediğini söyledi.
Yeni bir gösterinin düzenlenmesine birkaç saat kala Amerikan ABC televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Süleyman, Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda göstericilere ateş açılmasıyla ilgili soru üzerine, Mübarek yanlılarının ''gayet iyi davrandığını'' ve ''kimsenin açılan ateşle ölmediğini'' belirtti. Silahlı kuvvetlerin de göstericilere karşı şiddete başvurmadığını belirten Süleyman, ''Ama biz onlara 'evlerinize dönün' dedik'' ifadesini kullandı.
ABD'NİN MISIR SENARYOLARI
ABD yönetiminin, Mısır yönetiminin önde gelen isimleriyle sürekli temas halinde kalarak, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek sonrasına ilişkin olası bir dizi senaryoyu görüştüğü bildirildi. Bu senaryoların önde geleni ise, "Mübarek'in çekilerek, iktidarı ordunun da desteklediği bir geçici hükümete devretmesi." Protestocular, Mübarek gitmediği sürece her tür öneriye kapalı oldukları için, 82 yaşındaki Cumhurbaşkanı da, kalan 7 ayını tamamlamak istediği için, beliren açmazı aşmak üzere ABD Başkanı Barack Obama yönetimi, bir dizi senaryoyu Kahire ile müzakere ediyor. AP'nin haberine göre Obama yönetiminin adlarının açıklanmasını istemeyen yetkilileri, Mübarek'in derhal istifası, askerlerin desteklediği bir geçici hükümetin kurulması ve bu hükümete de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın başkanlık etmesi olasılığını, Mısırlı yetkililerle görüşmekte olduklarını belirtti. Amerikalı yetkililer, böyle bir hükümetin görevinin, ülkeyi bu yılın ilerleyen aylarında "serbest ve adil bir seçime götürmek olması gerektiğini" kaydetti. ABD'nin Mısır'a bir çözüm veya senaryo empoze etmek istemediğini belirten yetkililer, "ancak eğer barışçıl bir çözüm isteniyorsa, Mübarek hemen gitmeli" dedi. Muhalif liderlerden Muhammed el Baradey de bugün benzer bir öneride bulundu. Baradey de Mübarek'in hemen gitmesini ve 2-3 kişiden oluşacak bir başkanlık konseyinin başkanlığında bir geçici hükümetin oluşturulmasını, bu konseyde askerlerin temsilcisinin de yer almasını istedi.
PROTESTOLAR GÜNLÜK ORTALAMA 310 MİLYON DOLARA MAL OLDU
Mısır'daki yönetim karşıtı gösteriler, ülke ekonomisine günlük ortalama 310 milyon dolara mal oldu. Yatırım Bankası Credit Agricole'ün hazırladığı raporda, bu yıl için ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasında beklenen büyüme oranını, protestolar nedeniyle yüzde 5,3'ten yüzde 3,7'ye çekerek, aşağı yönlü revize etti. Mısır'da bir haftayı aşan protestolar sırasında Mısır Borsası'nda işlem yapılamadı. Hafta boyunca bankaların da kapalı olduğu ülkede, bir çok fabrika üretimini durdurdu, yabancı yatırımcılar da yatırımlarını askıya aldı. Mısır ekonomisi için hayati öneme sahip turizm sektörü de protestolardan ciddi oranda etkilendi. On binlerce turist, şiddet olayları nedeniyle Mısır'ı terk ederken, turizm şirketleri rezervasyonlarını iptal etti.
HAMANEY: MISIR'DAKİ OLAYLAR, ABD İÇİN TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN BİR YENİLGİDİR
İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD ve İsrail'in Mısır'daki gelişmelerden kaygılandıklarını ve bu ülkeyi kaybetmekten korktuklarını söyledi. Hamaney, Tahran Üniversitesi bahçesinde verdiği cuma hutbesinde, Tunus, Mısır başta olmak üzere Ortadoğu ve Arap ülkelerindeki halk hareketlerine değindi. Bölge haklarının özgürlük, adalet ve bağımsızlık hareketlerini öven Hamaney, gelişmelerin temelinde sadece ekonomik nedenlerin etkili olduğunun söylenemeyeceğini belirtti ve ''Kıyamın asıl nedeni ABD'ye bağlı ve İsrail yanlısı yönetimlerin kendi halklarını küçük ve hor görmeleridir'' dedi. Hamaney, halk hareketlerinin Arap ve İslam dünyasında köklü değişikliklere yol açabileceğini, Batılı ülkelerin onlarca yıldır bölge halkına reva gördüğü zulüm ve aşağılamaya son verebileceğini belirtti. ''Mısır'daki olaylar, ABD için telafisi mümkün olmayan bir yenilgidir'' diyen Hamaney, ''Siyonistler herkesten daha çok kaygılılar. Onlar, Mısır'ın yandaşlığını kaybederlerse nelerin olacağını biliyorlar'' ifadesini kullandı.
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i ''ABD ve İsrail'in hizmetindeki bir hain'' olarak niteleyen Hamaney, Mübarek'in, Mısır halkını küçük düşürdüğünü ifade etti. Hamaney, "Tunus'un devrik cumhurbaşkanının da tamamen ABD'ye ve bu ülkenin istihbarat teşkilatı CIA'ya bağlı olduğunu" belirtti. Mısır halkının tarihteki rolünü öven Hamaney, "İsrail işgaline karşı savaşan ve tüm Arap dünyasına ilham kaynağı olan Mısır'ın sonraki süreçte İsrail'in yandaşı haline geldiğini ve siyonist güçlerin Mübarek yönetiminden destek alarak Filistin halkına zulmettiğini" söyledi. İran halkının sesinin bugün Mısır'da duyulduğunu belirten Hamaney, İran'da devrimle birlikte kazanılan siyasi bağımsızlığın diğer halklar tarafından saygıyla kazanıldığını, örnek alındığını ifade etti.
Hutbesinin bir bölümünü Arapça okuyan Hamaney, Mısır halkının kendisine yapılan hıyanete ve diktatörlük rejimine karşı ayağa kalktığını kaydetti. Hamaney, asil ve köklü bir geçmişi olan Mısır halkının saygınlığını ve izzetini korumak için mücadele ettiğini söyledi. Mısır ordusundan halkının özgürlük ve adalet mücadelesine ortak olmasını da isteyen Hamaney, ordunun, düşman ve İsrail rejimine karşı cephe alması gerektiğini söyledi.
Mısır'daki halk hareketini destekleyen Tahran yönetimi, Mübarek yönetiminden halkın sesine kulak vermesini ve şiddetten kaçınması çağrısında bulunmuştu.
NEW YORK TIMES GAZETESİ: ABD YÖNETİMİ, MISIRLI YETKİLİLERLE MÜBAREK'İN DERHAL İSTİFA ETMESİ KONUSUNU GÖRÜŞÜYOR
ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times (NYT), ABD yönetiminin, Mısırlı yetkililerle Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in derhal istifa etmesi konusunu görüştüğünü yazdı.
Gazetede Amerikalı yetkililere ve Arap diplomatlara dayandırılarak çıkan haberde, iki taraf arasında görüşülen bir plana göre, Mısır ordusunun da desteğiyle Mübarek'in yetkisini Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın başkanlığını yapacağı geçici bir hükümete devretmesinin öngörüldüğü kaydedildi.
Haberde, Mübarek'in şimdilik görevini bırakmaya yanaşmasa da ABD ve Mısır yönetimlerinin, Ömer Süleyman'ın, Mısır Genelkurmay Başkanı Korgeneral Sami Enan ve Mısır Savunma Bakanı Mareşal Muhammed Tantavi tarafından desteklenerek, ülkede derhal anayasal bir reform sürecini başlatmasına yönelik bir plan hakkında görüşmelerini sürdürdükleri belirtildi.
New York Times, görüşülen planda, geçici hükümetin, Müslüman Kardeşler de dahil olmak üzere Mısır'da muhalefet gruplarına, ülkede Eylül ayında özgür ve adil seçimlerin yapılabilmesi amacıyla seçim sisteminin görüşülmesi için çalışmalara başlanması yolunda çağrıda bulunmasının öngörüldüğünü de yazdı.
Haberde, ABD yönetimi yetkililerinin, sözkonusu planın, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i istifa etmeye ikna etme amacıyla Mısırlı üst düzey yetkililerle üzerinde görüşülen birkaç seçenekten biri olduğunu belirttikleri, ancak sonucun Mısır'ın kendi anayasal kurallarına ve Mısır'da sokağa dökülen protestocuların ruh haline de bağlı olduğunu söyledikleri, bu anlamda ihtiyatlı konuştukları bildirildi.
Gazeteye konuşan yetkililerin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Süleyman ya da Mısır ordusunun Mübarek'i terk etmeye istekli oldukları konusunda henüz bir belirti bulunmadığını ifade ettikleri, ayrıca ABD yönetiminin Mısırlı yetkililerle yaptıkları özel konuşmalarda Mübarek'in hemen gitmesine yönelik bir tutum gösterseler de Mübarek'in kendisinin Eylül ayındaki seçimlere kadar başta kalmaya hala kararlı olduğunu söyledikleri de kaydedildi.
Mübarek yanlısı Mısırlı yetkililerin ifadelerine de yer veren gazete, üst düzey bir Mısırlı yetkilinin, planın uygulanamayacağını belirterek teknik olarak konuşması gerekirse, Mısır anayasasının Cumhurbaşkanı Yardımcısının ülkenin başına geçmesine imkan tanımadığını, Cumhurbaşkanının yerine ancak Meclis Başkanının geçebileceğini bildirdiğini, siyasi olarak düşüncesinin de ''ABD'nin kendi işine bakması gerektiği'' olduğunu vurguladığını yazdı.
CLINTON: DERHAL MÜZAKERELER BAŞLAMALI
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, "Mısır'da barışçıl ve düzenli dönüşüm için, ülke muhalefetinin, sivil toplumunun ve politik gruplarının en geniş ve temsil açısından en yeterli yetkilileriyle hükümet arasında acilen ve ciddi müzakereler yapılması konusunda uyarıyorum" dedi. ABD Dışişleri Bakanı Clinton, gazetecilere ve protestoculara yapılan saldırıları şiddetle kınadığını kaydetti.
Bu arada, Kahire'deki olayları izleyen İsveç devlet televizyonunun (SVT) muhabiri Bert Sundstroem'in bıçakla ağır yaralandığı bildirildi. SVT'den yapılan açıklamada, Kahire'de hastaneye kaldırılan ve ameliyata alınan gazeteciden gün ortasından beri haber alınamadığı belirtildi.
MÜBAREK'E İKTİDARI DEVRET ÇAĞRISI
ABD Senatosu, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i iktidarı geçici bir hükümete devretmeye çağıran karar tasarısını onayladı.
Kongre'deki etkili isimlerden olan, Cumhuriyetçi Senatör John McCain ve Demokrat Senatör John Kerry tarafından hazırlanan tasarı, Senato'da sesli oylama yöntemiyle kabul edildi. Bağlayıcılığı olmayan kararda, Mübarek'e, "demokratik bir siyasi sisteme düzenli ve barışçıl geçişi" derhal başlatması çağrısında bulunuluyor. Kararda, bunun, bu yıl özgür ve adil seçimlerin yapılabilmesi için gerekli reformların hayata geçirilmesi amacıyla "Mısır'daki muhalefet liderleri, sivil toplum ve orduyla koordinasyon halinde, iktidarın kapsayıcı bir geçici hükümete devredilmesini" de içermesi gerektiği belirtiliyor. Kerry, Senato oturumunda yaptığı açıklamada, Mısır yönetiminin "birkaç gün içinde" geçici hükümetin kurulması yönünde harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
AMERİKAN İSTİHBARATI OBAMA YÖNETİMİNİ UYARMIŞ
Öte yandan, Reuters ajansının haberine göre, Amerikalı üst düzey bir istihbarat yetkilisi, istihbarat yetkililerinin geçen yılın sonunda ABD yönetimini, Mısır'da istikrarsızlığa dair uyardığını söyledi. ABD Ulusal İstihbarat Direktör Başyardımcılığı görevine aday gösterilen, CIA görevlisi Stephanie O'Sullivan, Senato'da katıldığı oturumda yaptığı açıklamada, geçen yılın sonunda Mısır'da istikrarsızlığa dair ABD Başkanı Barack Obama yönetimini uyardıklarını, ancak o tarihte, bu istikrarsızlığın isyanı başlatacağını öngöremediklerini belirtti.
MÜSLÜMAN KARDEŞLER DİYALOG TEKLİFİNİ REDDETTİ
Mısır'daki Müslüman Kardeşler hükümetin diyalog önerisini reddetti. Müslüman Kardeşler sözcüsü internet sayfasından, rejimle diyaloğu reddettiklerini açıkladı. Mısır'ın en büyük muhalif hareketi Müslüman Kardeşler, hükümetle görüşmeye davet edilmişti. Mısır Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman, tüm taraflarla diyalog arayışının bir parçası olarak Müslüman Kardeşler'in yeni hükümetle görüşmeye davet ettiklerini belirtmişti.
MÜSLÜMAN KARDEŞLER: ADAY OLMAYA HEVESLİ DEĞİLİZ
El Cezire televizyonunun haberine göre, Müslüman Kardeşler'in üyesi olan eski milletvekili Muhammed el Beltagi, 'Mübarek rejiminin bitmesinin ardından müzakereye hazırız. Cumhurbaşkanlığına aday olmaya veya bir koalisyon hükümetinde görevlendirilmeye hevesli değiliz'' dedi ve hükümetin örgütle ''flört ettiğini'' ifade etti.
KAOSA ÇAĞRI
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Süleyman ulusal televizyondaki röportajında, Cumhurbaşkanı Mübarek'in hemen gitmesi için yapılan çağrının kaosa çağrı olduğunu belirterek, göstericilerin Tahrir meydanını terk etmelerini istedi.
AJANSLAR
habertürk
Milyonlar Mübarek'in üzerine yürüyecek
Milyonlar Mübarek'in üzerine yürüyecek
YORUM EKLE
1
KKTC’de ‘Besleme’ krizi!
2
Dizüstü bilgisayar alacaksanız okuyun!
3
2011 ILGAZ DERNEKLER BİRLİĞİNİN DÜZENLEDİĞİ...
4
ATAŞEHİRDE İŞ ARAYANLAR
5
ATAŞEHİR DE İŞÇİ ARAYANLAR
6
ADALAR BELEDİYESİ TERK EDİLEN KEDİ VE KÖPEKLERE...
7
Metrobüs kazası: 1 ölü 2 yaralı
8
Prof. Yüksel'den Karasu için tehlike uyarısı
9
Sözleşmeli memurun tazminat kazanımı!
10
Aselsan'ın Hızır'ı gemileri koruyacak
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler