Kiralık işçi yeniden gündemde
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, daha önce veto edilen kiralık işçi projesini, bazı düzenlemeler yaparak yeniden Meclis’e sunmaya hazırlanıyor.
Önceki düzenlemede 1 yıl olan geçici çalışma süresi, yeni tasarıda 6 (3+3) ayı geçemeyecek şekilde planlandı. Özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veren düzenlemeyle izne ayrılan kişinin yerine bürolardan sağlanan işçinin çalıştırılması amaçlanıyor.
İşverenin, günlük ya da saatlik işler için de istihdam büroları aracılığıyla geçici işçi çalıştırması sağlanacak. İşçi kiralama sisteminde çalışanın maaş, kıdem tazminatı, iş güvenliği, sigorta prim gibi yükümlülüklerini işveren yerine özel istihdam büroları üstleniyor. İşveren ise istihdam bürosuna ödeme yapacak. Sendikalar düzenlemeyi ‘kölelik düzeni meşrulaşıyor’ gerekçesiyle sert şekilde eleştiriyor. Hükümet yeni istihdam sağlayacağı, işverenin yükünü hafifleteceği ve kayıt dışını azaltacağı gerekçesiyle özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisini veren düzenlemeyi yasalaştırmak istiyor.
Çalışma Bakanlığı’nın önümüzdeki günlerde Meclis’e getirmeye hazırladığı pakette kıdem tazminatında fon sistemine geçilmesi, taşeron işçilerle ilgili düzenleme ve doğum teşvikleri başlıklarında pek çok madde var. Özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veren düzenleme de pakette yer alacak. Çalışma hayatında uzun yıllardır tartışılan ve sendikaların şiddetle karşı çıktığı düzenleme ile çalışma hayatının esnekliğe kavuşturulması amaçlanıyor. Çalışma Bakanlığı, Meclis gündemine getireceği düzenlemede itirazların önünü kesmek için pek çok iyileştirici adım atacak. Buna göre izne ayrılan bir çalışanın yerine alınacak geçici işçinin ücreti de önceki ile aynı olacak. İstihdam büroları aracılığıyla işe alınma süresi 1 yıl yerine 3+3 ay olmak üzere en fazla altı ay olacak. İşveren 6 aydan uzun süren işler için işçi kiralama yöntemine başvuramayacak. Bu durumda kalıcı olarak eleman çalıştırmak zorunda olacak.
Bu sistemde özel istihdam büroları, verilen hizmet karşılığında aldıkları ücretin bir kısmı ile işçinin maaş ve sigortasını karşılarken bir bölümü kendilerine kalacak. Bu nedenle sendikalar düzenlemeye sert tepki gösterip istihdam bürolarının işçi üzerinden kâr sağlayacağını iddia ediyor. İşçi kiralamaya ilişkin bir başka eleştiri noktası ise bu sistemin işverenin kalıcı istihdam sağlamasını önleyeceğine yönelik. Uzmanlar, geçici işleri istihdam bürolarından kiraladıkları işçiler eliyle yapan şirketlerin bu pozisyonlar için artık daimi eleman almayacağını belirtiyor.
Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2013, 13:07
Kiralık işçi yeniden gündemde
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, daha önce veto edilen kiralık işçi projesini, bazı düzenlemeler yaparak yeniden Meclis’e sunmaya hazırlanıyor.
YORUM EKLE
1
Süper Bilgisiyarlarla Hava Tahminleri
2
Erken Terhis tarihi kesinleşiyor
3
70 bin asker bu kararı bekliyor
4
Erken Terhis Tarihi Belli Oldu
5
YTÜ, Bakteriden enerji üreti
6
Gençler arasında 'seks mesajlaşmaları' yaygın
7
Emekevler Yine Meclis Gündeminde
8
İstanbul'da tenis şöleni başlıyor
9
Medya Okulu'na başvurular devam ediyor
10
Avrasya Maratonu, İstanbul Maratonu 17 Kasım Pazar...
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler