Karsan'ın New York için geliştirdiği araç Cenevre'de vitrinde

Karsan’ın New York taksi ihalesi için geliştirdiği araç, Uluslararası Cenevre Fuarı’nda sergilenerek, dünyada vitrine çıkan ilk Türk otosu ünvanını kazandı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Otomotiv sektörüne katma değer yaratacak ‘babayiğit’ burada” dedi. Karsan Murahhas Azası Jan Nahum da, aracı 200 milyon Euro yatırımla seri üretime geçireceklerini söyledi.

Karsan'ın New York için geliştirdiği araç Cenevre'de vitrinde
   TÜRK otomotiv sektörü 82’ncisi düzenlenen Uluslararası Cenevre Fuarı’na damgasını vurdu. Karsan’ın New York taksi ihalesi için geliştirdiği V1 konseptinin seri üretime hazır hali ilk kez Cenevre’de vitrine çıktı. Tasarımından, yürüyen aksamına yüzde 100 Türk mühendislerinin geliştirdiği araç, yurtdışında bir fuarda sergilenen ilk Türk markası oldu. Fuarda ayrıca Ford Otosan’ın ürettiği yeni Transit’in konsept versiyonu, Hyundai Assan’ın ürettiği yeni i20 ve Oyak Renault’un üretmeye hazırlandığı yeni Megane HB sergilendi. 
İşte ‘babayiğit’ burada
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Cenevre’de Karsan standını ziyaret etti. Çağlayan, Karsan V1 ile Türk mühendislerinin tüm dünyaya mesaj verdiğini belirterek, “Sayın Başbakanımız cari açığı azaltacak, otomotiv sektörüne katma değer katacak bir babayiğit arıyordu. İşte o babayiğit burada” diye konuştu.

Damadı görücüye çıkardık
Her zaman otomotiv sektörünün yanında olduklarını vurgulayan Çağlayan, Karsan V1’in Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergilenmesinden dolayı gurur duyduklarını söyledi. Çağlayan, şöyle konuştu: “Şimdi sıra aracın Türkiye’de seri üretimine başlamasında. Eskiden ben otomobil fuarlarına kız almaya gelirdim. Bu kez damadı görücüye çıkardık. Türkiye ilk defa tasarımı kendine ait bir ürünü ortaya koyuyor. İyi ki New York taksi ihalesi yapıldı. Yoksa böyle bir araç ortaya çıkmayacaktı. İnan Kıraç, Jan ve Claude Nahum’u tebrik ediyorum, dünyanın en büyük fuarında ‘Ben de varım’ dediler.”

Manevi destek
Çağlayan, Karsan V1’in dünyanın her yerinde konuşulacağını kaydetti. Türkiye’nin otomotivte önemli bir noktaya geldiğinin altını çizen Çağlayan, “Diğer markalar da yarışa çıkacak. Siz yapın, manevi, maddi destek bizden. 2023 hedeflerimiz var. Dünyanın 10 büyük ekonomisi olmanın yolu buradan geçiyor. Kendi otomobilimizi, kendi uçağımızı üretmeliyiz. Yeni teşvik tasarısını Başbakanımıza sunduk. Döviz götüren değil, getiren bir teşvik sistemi olacak.”

2014’te banttan inecek
Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, 17 milyon dolarla geliştirdikleri iki prototipi Cenevre’de sergilemekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Aracı 200 milyon Euro yatırımla 2014 yılının ilk yarısından itibaren üretmeye başlayacağız. İlk etapta en az 20 bin adet üretilecek” dedi. Nahum, şunları söyledi:  “3 yolcudan 6 yolcuyla kadar versiyonları olabilecek. Dünyada 650 milyon engelli olduğunu fark ettik, bunlara yaşlı, kilolu ve hamileleri de eklediğinizde 1.5 milyar hareket kabiliyeti kısıtlı insan var. Biz ilk kez dünyada bu insanlara özel, bir araç yarattık. Bu sosyal sorumluluğu olan bir araç.

Motoru da kendimiz üreteceğiz

KARSAN V1’in yüzde 90 yerli olacağını ifade eden Jan Nahum, şöyle konuştu: “2.4 litrelik benzinli Chrysler motoru şimdilik dışarıdan tedarik ediyoruz. Ama 2015-2017 yılları arasında motoru da geliştirip yerli hale getireceğiz. Karsan V1 konsepti yerli araç projesiyle örtüşüyor.”

Suna, ilham oldu, 165 günde 60 yıllık hayalimi yarattılar

KARSAN Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, Koç’tan emekli olurken Karsan V1’in hayalini kurduğunu belirterek, “Bağımsız olmak için yabancı ortaksız yapıda Karsan’ı kurmamın sebebi bu hayalimin gerçek olmasıydı. Bugün hayal edemediğim bir yerdeyim. 60 yıldır bu sektörün içindeyim, hayalimin gerçekleştiğini hayranlıkla seyrediyorum” dedi.

Öne geçtik
Bu alanda önde olduklarını ve komşuların bu durumu fark etmeden hızlı yol almaları gerektiğini ifade eden Kıraç, şunları söyledi: “Bu araçla hitap ettiğimiz kesime artık hükümetler ve belediyeler de hazırlık yapıyor. Bu aracın oluşturulmasında Suna Kıraç’ın durumu (hastalığı) ilham kaynağı oldu, dünyada benzer sorunları yaşayan 1.5 milyar insan olduğunu unutmamak lazım.”

Denizde yüzlerce marka var
Türkiye’de uzun zamandan beri yerli otomobilin konuşulduğunu ve beklentilerin hep 25-30 bin liralık araçlar üzerinde olduğunu vurgulayan Kıraç, şunları dile getirdi: “O denizde yüzlerce model var. Biz yepyeni dünyaya açılacak bir segment oluşturduk. Türk mühendisliğinin büyük bir kademe kazandığını görüyorum. 165 günde maketten gerçek yürüyen bir araca dönüştürdük.”

Adı ‘Delikanlı’ olsun

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, Cenevre’de V1 konseptinin ismini de belirledi. Çağlayan, İnan Kıraç ve Jan Nahum’a şakayla karışık V1 konseptinin adının ‘Delikanlı’ olması gerektiğini söyledi.

Avrupa büyük zarar ediyor, Türkiye bundan etkilenecek

KOÇ Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Avrupa’nın hem otomotivde hem de diğer sektörlerde büyük zarar ettiğini belirterek, “Kimse geleceğin ne. olacağını göremiyor, kapasite fazlası var. Kapasite oranları yüzde 47’ye düştü ama sosyal haklar nedeniyle kimse fabrika kapatamıyor” dedi. Avrupa’nın Amerika gibi olmadığını bu yüzden ciddi sıkıntılar yaşadığını belirten Koç, şöyle konuştu: “Avrupa’da atıl kapasite olması ve şirketlerin zarar etmesi Türkiye’yi de etkileyecek. Kapasite kullanımlarının düşüklüğü yeni yatırımların önünde büyük engel. Bu da bize Avrupa dışında başka pazar arayışlarına yöneltiyor.Türkiye’de kırılma noktası cari açık. Talebin iç piyasa odaklı olmasından çok dışarıya yönelik geliştirilmesi lazım.”

Ürettiğimiz en iyi araç

FORD Otosan’ın 630 milyon dolarlık yatırımla üreteceği yeni Transit’in konsept versiyonu ‘Turneo Custom’ isimli konsept aracı çok beğendiğini kaydeden Rahmi Koç, “Bu araç şu ana kadar Türkiye’de ürettiğimiz en iyi araç diyebilirim. Yeni bir müşteri kitlesine hitap edecek. 420 bin araç üreteceğiz. Sırf bu modeli 63 yeni versiyonu olacak. 3 yılda 1.5 milyar dolar forda yatırım yapacağız” dedi.

Hürriyet

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2012, 11:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER