AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, 3. tur sonucunda 289 oyla yeniden Meclis Başkanı seçildi.
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı seçimi için TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı. Genel Kurul'daki oylamada ilk 2 turda Meclis Başkanı yeterli çoğunluk sağlanamadığı için seçilemedi. 3. turda AK Parti'nin adayı İsmail Kahraman yeniden Meclis Başkanlığı'na seçildi.
İSMAİL KAHRAMAN SEÇİLDİ
Genel Kurul'da, Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapıldı. İlk iki oylamada üye tamsayısının 3'te 2'si (367), üçüncü oylamada ise üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) arandı. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, en çok oy alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacaktı. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacaktı.
3. turda yeterli oyu aldığı için AK Parti İstanbul Milletvekili ve Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Meclis'in 26. Dönem ikinci yarısı için yeniden TBMM Başkanlığı'na seçildi.
1. TUR OYLAMA SONUÇLARI
Birinci tur oylamada 500 milletvekili oy kullandı, 4 oy geçersiz sayıldı.
İşte adayların ilk turda aldıkları oy sayıları:
AK Parti adayı İsmail Kahraman: 260
AK Parti adayı Tamer Dağlı: 38
CHP adayı Zekeriya Temizel: 113
HDP adayı Selma Irmak: 39
MHP adayı Celal Adan: 40
İYİ Parti adayı Yusuf Halaçoğlu: 6 oy
2. TUR OYLAMA SONUÇLARI
İkinci tur oylamada 506 milletvekili oy kullandı, 5 oy geçersiz sayıldı.
İşte adayların ikinci turda aldıkları oy sayıları:
AK Parti adayı İsmail Kahraman: 257
AK Parti adayı Tamer Dağlı: 37
CHP adayı Zekeriya Temizel: 122
HDP adayı Selma Irmak: 38
MHP adayı Celal Adan: 40
İYİ Parti adayı Yusuf Halaçoğlu: 7
TAMER DAĞLI ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ
Tamer Dağlı, Başkanlık Divanı'na sunduğu dilekçe ile adaylıktan çekildi.
3. TUR OYLAMA SONUÇLARI
Üçüncü tur oylamaya 509 milletvekili katıldı, 16 oy geçersiz sayıldı.
İşte adayların üçüncü turda aldıkları oy sayıları:
AK Parti adayı İsmail Kahraman: 289
CHP adayı Zekeriya Temizel: 124
HDP adayı Selma Irmak: 37
MHP adayı Celal Adan: 36
İYİ Parti adayı Yusuf Halaçoğlu: 7
İSMAİL KAHRAMAN KİMDİR?
TBMM Genel Kurulu'nda yapılan seçimin 3. turunda 289 oy alarak tekrar Meclis Başkanlığı'na seçilen Kahraman, 1940 yılında Rize'de doğdu.
İlk ve orta öğrenimini Karabük’te, liseyi İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nde tamamlayan Kahraman, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Kahraman, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Talebe Cemiyetinde başkanlık ve Milli Türk Talebe Birliği'nde (MTTB) Genel Başkanlık yaptı.
28 Mayıs 1985’te kurulan Birlik Vakfında Mütevelli Heyeti Başkanı olan Kahraman, Birlik Vakfı ile 21 Aralık 1994’de kurulan Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'nın (TGTV) kurucu üyesi oldu.
Kahraman'a, 2009 yılında Türkiye Milli Kültür Vakfının (TMKV) kırkıncı yılında "40 Vakıf İnsana Vefa" programı kapsamında "Vakıf İnsan Ödülü" ve Yalova Üniversitesi tarafından "Fahri Doktor" unvanı verildi. Kahraman, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliğinde bulundu ve İlim Yayma Vakfı kurucularından olup Mütevelli Heyetinde yer aldı.
İlim Yayma Cemiyeti ve İş Dünyası Vakfı'nın Yüksek İstişare Kurulu üyesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı da olan Kahraman, iş hayatında sanayi ve ticaret şirketlerinde icra kurulu başkanlıklarında bulundu, Çalışma Bakanlığında Bakan Müşaviri olarak görev yaptı.
Kahraman, 1995 ve 1999 milletvekili genel seçimlerinde 20 ve 21. dönemlerde İstanbul Milletvekili olarak Meclis'te yer aldı.
Refah Partisi ve Fazilet Partisinde grup başkanvekilliği yapan Kahraman, TBMM Anayasa Komisyonu ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyeliklerinde bulundu.
1996-1997 yıllarında 54. "Refah-Yol Hükümeti"nde Kültür Bakanı olan Kahraman, AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığı görevini de yürüttü.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 1 Kasım seçimlerinde, aday gösterildiği İstanbul 1. Bölge birinci sıradan milletvekili olan Kahraman, 26. dönemde TBMM Başkanlığı'na seçildi. İngilizce bilen Kahraman, evli ve dört çocuk babası.