"Görevi kötüye kullanma" dan yargılanan CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'in dosyası Meclis'e gönderilecek

"Görevi kötüye kullanma" dan yargılanan CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'in dosyası Meclis'e gönderilecek

"Görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla Yargıtay'da yargılaması devam eden Erzincan Cumhuriyet eski Başsavcısı ve CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'in, yarınki duruşmasında yargılaması durdurulacak. Dokunulmazlık kazanan Cihaner'in dosyası Meclis'e gönderilecek.
CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner yarın "görevi kötüye kullanmak ve imar kirliliğine neden olmak" suçlamasıyla Yargıtay 11 Ceza Dairesi'nde hakim karşısına çıkacak. Duruşmada Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin Cihaner'in milletvekili seçilmesi nedeniyle yargılamasını durdurması bekleniyor. Dokunulmazlık kazanan Cihaner'in yargılamasının durdurulmasının ardından dosyası Meclis'e gönderilecek.

Dokunulmazlık kazanmadan sonuçlandırın

Cihaner'in Avukatı Turgut Kazan 17 Haziran'da yapılan duruşmada müvekkili Cihaner'in milletvekili seçildiğini ve dokunulmazlık kapsamına girmeden davanın sonuçlandırılmasını talep etti. Cumhuriyet Savcısı da Cihaner'in milletvekili seçildiğini basından öğrendiklerini ancak yemin edip etmediğinin ve dokunulmazlık kapsamına girip girmediğinin TBMM Başkanlığı'ndan sorulmasını istedi. Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Hüseyin Eken ise Cihaner'in milletvekili yemini ederek, dokunulmazlık kapsamına girip girmediğinin TBMM Başkanlığı'ndan sorulması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na müzekkere yazılmasına karar verdi.

Hafta başında CHP ile AKP'nin ortak mutabakat metni üzerinde anlaşmasının ardından Cihaner de CHP Milletvekilleriyle birlikte yemin etti. Cihaner'in yargılandığı dava dokunulmazlık sınırlaması içinde olduğu için yargılamasının durdurularak dosyasının Meclis'e gönderilmesi bekleniyor.

Dava süreci

Cihaner, 2007'nin son aylarında, Erzincan'daki İsmailağa cemaatine yönelik soruşturma başlattı. Soruşturma dosyasında bazı cemaat üyelerine "küçük çocukları ailelerinden alarak izinsiz dini eğitime tabi tutmak, suç işlemek için örgüt kurmak, izinsiz ayni ve nakdi yardım toplamak, kılık kıyafet kanununa muhalefet" gibi suçlamalar yöneltildi. Ancak dönemin Erzurum özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal, kendilerine gelen ihbar üzerine cemaatin "Silahlı terör örgütü" olduğunu belirterek, 5 Mayıs 2009'da soruşturma yetkisinin kendisinde olduğunu bildirdi ve dosyayı Cihaner'den istedi. "Soruşturma dosyasında silahlı örgüt suçlamasına ilişkin bir delil bulunmadığı"nı belirten Cihaner de, Şanal'ı HSYK ve Adalet Bakanlığı'na şikayet etti. Adalet Bakanlığı da 18 Haziran 2009'da ihbar üzerine Cihaner hakkında "İsmailağa soruşturmasını yetkililerden gizlemek, sahte evrak, kameriye yaptırarak imar kirliliğine neden olmak" suçlarından suç duyurusunda bulundu.

Cihaner Şubat 2010'da tutuklanırken, Erzurum özel yetkili 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kabul ettiği iddianamede "2 numaralı şüpheli" olarak yer aldı. İddianamede, Cihaner'in evrakta sahtecilik suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar hapis, görevi kötüye kullanma suçundan iki kez uygulanacak şekilde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, imar kirliliğine neden olma suçundan ise 1 yıldan 5 yıla kadar hapsi isteniyor. Yargıtay, Cihaner hakkındaki davada, Cihaner'in üzerine yüklenen suçun Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nca 'görev suçu' kabul edildiğine işaret ederek, Cihaner'in Ergenekon terör örgütüne üye olmak yargılandığı davada, Adalet Bakanlığı'ndan soruşturma izni alınmadığı gerekçesiyle, dava dosyasını tekrar Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermişti.  (Cumhuriyet)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER