Havaların sıcak olması ve ezanın geç vakitte okunması sebebiyle Ramazan ayıyla özdeşleşen iftar çadırları bu yıl kurulmayacak
Onun yerine iftariyelikler bizzat tek tek tespit edilen ihtiyaç sahiplerinin evlerine teslim edilecek. Zaman'ın haberine göre, karar özellikle dağıtım işinde aktif rol alacak yemek şirketlerini sevindirdi. Firmalar bu yılı 400 milyon dolar ciroyla kapatmayı hedefliyor.
Rahmet ve mağfiret ayı Ramazan'a sayılı günler kaldı. Mübarek ayın gelmesiyle birlikte başta gıda sektöründe olmak üzere birçok alanda ciddi bir hareketlilik başladı. Oruç tutmaya hazırlanan milyonlarca Müslüman, bir ay yetecek gıda ihtiyacını karşılamak için şimdiden kolları sıvadı. Özellikle bu Ramazan'da gıda fiyatlarlarının bir önceki yıla oranla ciddi artış göstermemesi de vatandaşları ayrıca memnun ediyor. Ancak yaklaşan Ramazan, en çok normal zamanda sıcak bir çorba dahi içemeyen ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürüyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da ihtiyaç sahiplerine ulaşmayı amaçlayan belediye ve hayırseverler, yeni bir proje başlatıyor. AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, Ramazan ile özdeşleşen iftar çadırlarının birkaç merkez dışında kurulmayacağını, bunun yerine evlere yemek servisi yapılacağını açıkladı. Kararı 'olumlu' değerlendiriyor. Sektör temsilcileri, bazı belediyelerin bu işi yapmasıyla önceki yıllarda yüzde 60 oranında bir kayıp yaşadıklarını, evlere dağıtılacak iftariyelik kararıyla bu oranın yüzde 40 seviyesine gerileyeceğini dile getirdi.
İstanbul'da yılda en az 500-600 bin kişinin oruç açtığı 'iftar çadırları' kaldırılıyor. Bunun yerine belediyeler catering (hazır yemek) firmaları ile bire bir tespit ettikleri ihtiyaç sahiplerinin evlerine servis yapacak. Ramazan ayının yaz dönemine denk gelmesi ve iftarın da geç açılmasından dolayı ciro kaybı yaşayan yüzlerce hazır yemekçi, kararın ardından rahat bir nefes aldı. Yemek İstanbul Genel Koordinatörü Hüseyin Bozdağ, yaz nedeniyle bu ayda maliyetlerin geçen yıla oranla aşağıda olmasının da sektör için bir avantaj olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl sektör, sezonu 300 milyon dolar ciro ile kapatırken, bu yılki hedef 400 milyon dolar. Catering sektörünün Türkiye'deki toplam hacmi 3,5-4 milyar dolar arasında. Sektörde toplam 350 bin kişi doğrudan istihdam ediliyor. Ayrıca günde 4,5-5 milyon kişiye hizmet ediyor. Menüde genellikle fiyatı 4-5 lira arasında değişen üç çeşit yemek bulunuyor. Fakat evlere yemek dağıtma işi her önüne gelen firmaya verilmedi. Yemek şirketleri sıkı bir takibe alınacak. Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Başkanı Basri Kalaycıoğlu, evlere yapılacak hizmetle catering firmalarının kalitesinin artacağına dikkat çekti. YESİDEF Başkanı, yemeğin aynı gün tüketilmesi konusunda ise vatandaşları uyardı. Kalaycıoğlu, ayrıca izlenecek bu yolla asıl ihtiyaç sahiplerine ulaşılacağına dikkat çekti.
ANADOLU'DAKİ BELEDİYELER HEM AŞEVİ KURACAK HEM DE ERZAK DAĞITACAK
Öte yandan yerel belediyeler de yapacakları iftar programları ile vatandaşlara hizmet götürecek. Bu kapsamda Beykoz Belediyesi, 30 farklı mahallede iftar verecek. Bunun yanı sıra 29 Ağustos günü de Beykoz Çadırı'nda 10 bin kişilik bir yer sofrası kurarak, farklı kesimleri bir araya getirecek. Belediye ayrıca ihtiyaç sahibi 5 bin kişiye erzak paketi dağıtacak. Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Ramazan çadırları yerine mahalle iftarlarının günümüzde daha uygun olduğunu belirterek, bu sayede farklı mahallelerdeki ihtiyaç sahibi binlerce kişiye ulaşacaklarını söyledi. Şişli Belediyesi ise bu yıl da iftar çadırı kuracak. Mecidiyeköy ve Ayazağa'da kurulacak iftar çadırları ile binlerce vatandaşa hizmet verilecek. Belediye, Ramazan ayı boyunca, Ayazağa'da 2 bin ve Mecidiyeköy'de de toplam 3 bin kişiye iftar yaptıracak. İftar masraflarını ise her gün bir işadamı ya da bölgedeki hayırseverler karşılayacak. Belediye, ayrıca Ramazan ayı boyunca 50 bin kişiye erzak dağıtacak. Ramazan ayının en coşkulu yaşandığı Eyüp'te belediye, iftar programının yanı sıra sahur etkinliği ile de ihtiyaç sahiplerine hizmet edecek. Belediye, 30 farklı yerde mahalle iftarı verirken, 12 gecede de sahur programı düzenleyecek. Ayrıca ihtiyaç sahipleri için de erzak paketleri hazırlanacak. Güngören Belediyesi de günde 400 kişinin evine sıcak yemek taşıyacak. Ayrıca 4 bin aileye kumanya dağıtmayı planlayan belediye, Köyiçi Parkı'nda kuracağı iftar sofrasıyla da bin kişinin karnını doyuracak. Fatih Belediyesi de Eminönü'nde 5 bin ve Anıtpark'ta bin 500 kişinin faydalanabileceği iki adet iftar çadırı kuracak. Belediye ayrıca farklı yerlerde de mahalle iftarları düzenleyecek. Bunun ötesinde 2 bin 500 kişinin de evine sıcak yemek servisi yapılacak.
On bir ayın sultanına yönelik Anadolu'daki belediyelerin de çalışmaları aralıksız devam ediyor. Bu çerçevede hareket eden Bursa Büyükşehir Belediyesi, kuracağı aşeviyle, ihtiyaç sahibi 4 bin kişiye sıcak yemek dağıtacak. Belediye, ayrıca sosyal sorumluluk kapsamında da 18 bin vatandaşa gıda paketi dağıtacak. Kayseri Büyükşehir Belediyesi de bu yıl çadır yerine geleneksel Ramazan TIR'ıyla sıcak yemek servisi yapacak. Ayrıca önceden belirlenen ihtiyaç sahiplerine de gıda yardımı yapacak.
htekonomi
Fakirin evine yemek gidecek
Fakirin evine yemek gidecek
YORUM EKLE
1
Ahiler'den 400 bin TL'ye varan proje hibesi!
2
Yalın ADSL'den kimseye fayda yok
3
Devrim 2' imal edildi
4
SBS açıklandı
5
İşyerini yenile Türkiye!
6
Otzi'yi İnceleyen Ölüyor Ölüyor
7
Ramazan için çay uyarısı...
8
Babama oy vermeyin
9
Newsweek, 'Türkiye'nin yükselişi'ni kapak yaptı
10
Havalar çıldırmış olamaz!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler