GÖRÜŞME BUGÜN
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisince hazırlanan ve TBMM Başkanlığı’na da sunulan “Kürt Meselesinin Çözümü İçin TBMM Bünyesinde ‘Toplumsal Mutabakat Komisyonu’ ve TBMM dışında 12 kişiden oluşacak ‘Akil İnsanlar Grubu’ Oluşturulması Önerisi”ni bugün Başbakan Erdoğan’a bizzat iletecek. Görüşme saat 15.30'da Ak Parti Genel Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
Kılıçdaroğlu, Başbakan’a “40 yıl geçti çözülemedi. Siyasi irade bu sorunu artık çözmeli. Parlamento zemininde bir araya gelelim. Her gittiğim ilde şehit aileleri bana gelerek sorunu çözün diyor. Size de geliyorlardır. Artık analar ağlamasın” diyecek.
Başbakan Erdoğan, Deniz Baykal’ın genel başkanlığı döneminde “Demokratik Açılım” konusundaki görüşlerini almak için randevu istemiş, ancak Baykal’ın “kamera kaydı şartı” nedeniyle görüşme gerçekleşmemişti. Erdoğan, 2010 Mayıs ayında Genel Başkan olmasının ardından Kılıçdaroğlu’nu 15 Temmuz 2010’da terör sorunuyla ilgili ziyaret etmiş, ancak görüşmeden uzlaşma çıkmamıştı. Erdoğan ve Kılıçdaroğlu, bu görüşmeden iki yıl sonra yine terör gündemiyle bir araya gelecek. 2 yıl önceki görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz Ekim ayında Erdoğan’a annesi Tenzile Erdoğan’ın vefatının ardından İstanbul’da taziye ziyaretinde bulunmuştu. CHP lideri son olarak ise geçtiğimiz Aralık ayında sindirim sistemiyle ilgili bir operasyon geçiren Erdoğan’a AKP Genel Merkezi’nde geçmiş olsun ziyaretinde bulunmuştu. Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan ile görüşmeden önce CHP Genel Merkezi’nde MYK toplantısına başkanlık edecek. Toplantıda Erdoğan’a iletilecek öneriler değerlendirilecek, partilerle kurulacak temas hakkında görüş alışverişinde bulunulacak.
CHP MASAYA NELERİ GETİRECEK?
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugün Başbakan’la yapacağı görüşmenin ardından MHP ve BDP’nin de kabul etmesiyle bir komisyon kurma kararı çıkarsa, CHP’nin masaya koyacağı önerilerin ne olacağı konusunda, daha önce hazırlanan çeşitli raporlar ipuçları veriyor.
CHP’nin Kürt politikalarında etkin ismi Sezgin Tanrıkulu’nun da yürüttüğü çalışmalar sonucu 8 temel başlıktan oluşan bir rapor da 2011’in Kasım ayında PM’ye sunulmuştu. Türkiye’nin Kürt kimlikli vatandaşlarının “homojen” ve “tekçi bir yapıya” sahip olmadığı belirtilen raporlarda, Kürt vatandaşların taleplerinin BDP gibi partilerin önceliği olsa da CHP açısından bu konuların ele alınmasına engel olamayacağı kaydediliyor.
Raporda, “Kürt kimlikli vatandaşların siyasal ve kültürel konularda ortaklaştığı talepleri” şu maddelerde ele alındı:
1- Eşit anayasal vatandaşlık /Yeni ve demokratik bir anayasa.
2- Hakikatlerin araştırılması / Faili meçhullerin açığa çıkarılması.
3- Temsilde adalet ve siyasal yaşama (kendi kimliği ile) katılım /Seçim barajı ve siyasi partiler yasası.
4- Ana dil sorunu/Ana dilin öğretilmesi ve eğitimi/Ana dilde eğitim.
5- Düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü.
6- Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve yetki ve sorumluluklarında karar alma iradelerinin/özerkliklerinin genişletilmesi.
7- Köy koruculuğunun kaldırılması.
8- Şiddet, terör ve çatışma ortamının sona erdirilmesi.
Hürriyet
Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2012, 11:10
Hürriyet