Endonezya'da timsahların insanlara saldırma olasılığı arttı.

Endonezya'da timsah saldırılarında Son on yılda bu tür 1.000'den fazla olay meydana geldi ve 486 ölümle sonuçlandı.

Endonezya'da timsahların insanlara saldırma olasılığı arttı.

Endonezya'da timsahların insanlara saldırma olasılığı arttı.

Endonezya'da timsah saldırılarında Son on yılda bu tür 1.000'den fazla olay meydana geldi ve 486 ölümle sonuçlandı.

Endonezya'da timsah saldırıları giderek büyüyen bir sorun haline geliyor. Son on yılda bu tür 1.000'den fazla olay meydana geldi ve 486 ölümle sonuçlandı. Bunun küresel akıllı telefon kullanımıyla nasıl bir ilişkisi var? Cevabın oldukça basit olduğu ortaya çıktı: Bunun nedeni, üretimleri için gerekli olan yasa dışı kalay madenciliğidir.

Charles Darwin Üniversitesi'nden Brandon Michael Sidlo'nun araştırmasına göre, timsah saldırılarının ana nedeni yasadışı kalay madenlerinin kapatılması ve daha sonra suyla dolması. Su, insan faaliyetleri nedeniyle ana besin kaynaklarının azalması nedeniyle yiyecek aramak için gelen timsahları kendine çekiyor. Reedus bu konuyu The Conversation'a atıfta bulunarak yazıyor.

Güneydoğu Sumatra'da bulunan Bangka Belitung Adaları, timsah saldırılarının başlıca sıcak noktalarıdır. Bölge ekonomisinde önemli bir faktör olan büyük kalay rezervleri bulunmaktadır. Bu adalar yaklaşık 1,5 milyon insana ev sahipliği yapıyor.

Bildiğiniz gibi akıllı telefonların üretimi için kalay gereklidir. Endonezya bu elementin Çin'den sonra ikinci büyük üreticisidir. Çoğu Bangka-Belitung Adaları'nda çıkarılıyor.

Daha önce adalardaki kalay madenciliği merkezi yetkililer tarafından kontrol ediliyordu. Ancak 1998 yılında ülkenin demokratikleşmesinden sonra bu sektör bölgesel yönetimin kontrolü altına girdi. Özel kişilere kalay madenciliğine izin verdi. Sonuç olarak yasadışı kalay madenciliği önemli ölçüde arttı.

Bu nedenle adalardaki biyolojik çeşitliliğin büyük kısmı yok edildi. Buna ek olarak, madenciler kalay aramak için timsahların yaşam alanlarını daha sık istila ediyor.

Büyük ölçekli kalay madenciliği adalardaki manzarayı değiştirerek aya benzemesine neden oluyor. Birçok hayvan ya terk edilmeye ya da ölmeye zorlanıyor. Endüstriyel atıklar suyu kirleterek daha az balık oluşmasına neden olur. Timsahlar, köpekler ve insanlar da dahil olmak üzere yeni besin kaynakları aramaya başlar.

Dolayısıyla Endonezya'da timsah saldırılarındaki artış yasadışı kalay madenciliğinin kaçınılmaz bir sonucudur. Bu tür faaliyetlerin yaygın olduğu adalarda son 10 yılda yaklaşık 100 sürüngen saldırısı rapor edildi ve bu saldırılar 41 kişinin ölümüyle sonuçlandı. Aynı dönemde, Avustralya Queensland'de aynı dönemde trajik sonucu olan yalnızca 5, trajik sonucu olmayan 14 saldırı yaşandı.
 

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER