Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün,Binlerce otomobil ve cip toplatılacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün,Binlerce otomobil ve cip toplatılacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün,Binlerce otomobil ve cip toplatılacak
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bir buçuk yıldır büyük gizlilikle yürütülen ithal oto operasyonunu açıkladı.
Bindiğiniz araba sahte olabilir!... Binlerce otomobil ve cip toplatılacak
Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre, sahte belgelerle binlerce aracın ülkeye getirilip satıldığı tespitini yapan Ergün, şebekelere aracılık eden ya da göz yuman 40 memurun işine son verdi. Firmaları savcılığa vermeye hazırlanan Ergün, vatandaşın kullandığı sahte belgeli binlerce otomobil ve cipin toplatılacağını söyledi. Bakan, çok sayıda otomotiv firmasını yüklü cezaların beklediğini açıkladı.

ÜÇ YOLDAN SAHTECİLİK

Bakan Ergün’ün verdiği bilgilere göre, ithal oto sahteciliği üç farklı yöntemle gerçekleştirilmiş. İşte tespit edilen üç yöntem:

1-Çeşitli ülkelerde kullanılmış eski araçlar, sahte belgelerle Türkiye’ye sıfır araç gibi getirildi.

2- Avrupa ülkelerindeki cipler, Türkiye’ye ‘hafif ticari araç’ belgeleriyle sokuldu. Böylece bu araçlara daha az vergi ödendi.

3- Üretim için gerekli olan ‘tip onay belgeleri’, uluslar arası yetkili kuruluşlar tarafından onaylanmış gibi sahte belge düzenlendi.

BİNLERCE ARAÇ TOPLANACAK

Nihat Ergün, soruşturmada sona yaklaşıldığını belirtti. İncelemenin tamamlanmasının ardından dosyayı yargıya teslim edip ilgili otomobil firmaları hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Aralarında ünlü markaların da bulunduğunu belirten Ergün bu yasadışı yöntemin birçok firma tarafından yapıldığına dair bilgiler olduğunu anlattı. Ergün, "Soruşturma devam ediyor. Suçlu bulunan firmalara getirdikleri otomobillerin tümünü geri toplatma müeyyidesi verilebilir. Firma yetkililerine büyük cezalar kesilebilir. Bütün bunlar soruşturmanın sonunda oluşacak raporlarla netlik kazanacak" diye konuştu.

Toplatılan araçların sorunlu olmayabileceğini vurgulayan Ergün, "Diğer otomobillerden hiç farkı olmayabilir, vatandaşa sıkıntı çıkarmayabilir. Ancak burada önemli olan bu araçların yasa dışı yollarla Türkiye'ye getirilmiş olmasıdır. Bize ulaşan bilgiler, bu yasa dışı yöntemin bir çok firma tarafından yapıldığını gösteriyor. Bu şekilde incelediğimiz çok sayıda firma var. Örneğin bu yolla bir partide 5 bin; bir partide bin otomobil getirilmiş" dedi.

VATANDAŞ NE YAPACAK?

Sahte belgeyle araç getirildiğinden büyük firma yöneticilerinin haberlerinin olmayabileceğini de belirten Ergün, “Bazı şebekeler tarafından bu işlerin yapılmış olma ihtimali de araştırılıyor. Ancak şebekeler getirmiş olsa bile; o firmadan toplatmasını isteyeceğiz. Bu durumda vatandaşa ya parası geri ödenecek ya da yeni bir araç verilecek. Bu vatandaşın değil, firmanın sorunu olacak” dedi. Ergün, sahtecilikle ilgisi olduğu tespit edilen firmaların Türkiye’de satış yetkilerine de son verebileceklerine dikkat çekti.

40 KİŞİLİK DAİRE DAĞITILDI

Ergün, sahtecilik işlerine yardımcı oldukları tespit edilen bakanlığın Otomotiv Dairesi’ndeki 40 memurun tamamının işine son verdiklerini söyledi. Bu kişilerden bazılarının memuriyetine son verdiklerini, bazılarını ise emekli ettiklerini belirten Ergün, “O birimi tamamen kapattım. Gidenlerin yerine bakanlığın farklı birimlerinde çalışan ve otomotiv sektörüne uzak pırıl pırıl genç personel yerleştirdim” dedi.    (Vatan)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER