Avrasya Tüneli, Balık Hali’ni yerinden edecek
Projesinin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi tamamlandı
Asya ile Avrupa kıtalarını Boğaz’ın altından karayolu ile bağlayacak ‘Avrasya Tünel’ projesinin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi tamamlandı. Tünel nedeniyle yaklaşık 10 hektarlık yeşil alan yok olacak, Kumkapı Balık Hali taşınacak.
Marmaray’dan sonra Avrupa ve Asya kıtalarını Boğaz’ın altından bağlayacak olan Avrasya Karayolu Tüneli Projesi 2015’te tamamlanacak. Yap işlet devret modeli ile ihalesi yapılan, 14.6 kilometrelik yol güzergahına sahip, 5.4 kilometre uzunluğunda iki katlı tünel bulunacak projenin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme çalışması tamamlandı. Hazırlanan rapora göre Kazlıçeşme ile Göztepe arasına inşa edilecek proje için 9.2 kilometrelik yol genişletme çalışması yapılacak. İnşaat süresince yaklaşık 10 hektarlık genişliğinde bir yeşil alan yok olacak.
Güzergahta bin 750 ağaç kesilecek
Proje, rapora göre 67 hektar üzerine kurulacak. Yol güzergahının yüzde 51’lik bölümü var olan yol güzergahı üzerinde kurulacak. Yol genişletme çalışmaları için yaklaşık 16 hektarlık alana ihtiyaç duyulacak. 16 hektarlık alanın yüzde 60’ı kamuya açık alanlar, parklar ve spor tesisleri, yüzde 23’lük bölüm ticari alanlar, yüzde 15’i liman ve park yerleri oluştururken kalan bölüm ise cami avluları ile mezarlıklardan oluşuyor. Raporda inşaat nedeniyle kıyılardaki park alanlarının yüzde 20’sinin kaybedileceği belirtiliyor. Güzergah boyunca yaklaşık 4 bin ağaç bulunuyor. Bu ağaçlardan yaklaşık bin 750 tanesi kesilecek. Ağaçlar kesildikten sonra, kıyı boyuna yuvalanan kuşların yüzde 50’si bu durumdan olumsuz etkilenecek.
Cami de olumsuz etkilenecek
Raporda, Kumkapı’daki Balık Hali’nin başka bir bölgeye taşınacağına vurgu yapılırken Kumkapı Balık Pazarı’nda ise durumun farklı olduğu şu şekilde açıklanıyor: “Kumkapı Balık Pazarı büyük bir etkiye maruz kalacaktır. İşyerlerinin işlerliği, inşaat sırasında ve uzun vadede müşteri erişimine yönelik kısıtlamalar ve mekanın çekiciliğindeki azalma nedeniyle etkilenebilir. Bazı bölümler yıkılabileceği gibi yeni yolun yakınlaşması da önemli ve büyük bir etki yaratacaktır.”
Aynı raporda, projde değişiklik yapılmaması durumunda Göztepe’deki Aziz Bayraktar Camii’nde de olumsuz etkilenme olabileceğine vurgu yapılıyor.
Avrasya Tüneli 3 bölümden oluşuyor
1 - AVRUPA YAKASI
Kazlıçeşme’den Sarayburnu’na devam eden Kennedy Caddesi üzerinde 5 U-dönüşü alt geçit olarak ve yedi yaya köprüsü de üst geçit olarak inşa edilmesi planlanıyor. Toplam uzunluğu yaklaşık 5.4 km olacak ve toplam 8 şerit olacak.
2 - BOĞAZ ALTINDAN GEÇİŞ
Tünelin batı girişinde bir paralı geçiş gişesi ve işletme binası ve tünelin her iki ucundaki havalandırma bacaları ile birlikte, 5.4 kilometrelik bir mesafe boyunca her katta çift şerit olmak üzere, çift katlı bir tünel inşaatı yapılacak.
3 - ANADOLU YAKASI
Göztepe’de Ankara-İstanbul Devlet Karayoluna ulaşan mevcut D100 yolunun iki köprülü kavşak, bir üst geçit ve üç yaya köprüsü dahil olmak üzere yaklaşık 3.8 km olacak. Yol bazı yerlerde toplam 8 bazı yerlerde ise 10 şerit olacak. (VATAN)