Abdi İpekçi mezarı başında anıldı
36 yıl önce hain bir saldırı sonucu yaşamını yitiren Milliyet Gazetesi'nin efsane Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi, Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı. Anma töreninde İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi, geçen 35 yılda resmi belirsizlik, örtbas etme, cezasızlık olduğunu belirterek, bu bilinmezliklerin önlerinde bir çığ gibi katlana katlana çoğaldığını söyledi.
Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila "Bizler için sadece bir basın şehidi değil, aynı zamanda bir demokrasi şehididir. Türk basınına evrensel basın ilkelerini taşımış ve yerleştirmiş öncü bir meslek büyüğümüzdür" diye konuştu.
Uğradığı hain saldırı sonucu 36 yıl önce yaşamını yitiren Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Abdi İpekçi bugün kabri başında düzenlenen törenle anıldı.
Abdi İpekçi'nin Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen törene kızı Nükhet İpekçi İzet ve damadı Engin İzet'in yanı sıra Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila, Milliyet Gazetesi Yayın Koordinatörü Ercüment Erkul, Milliyet Gazetesi yazarları Doğan Heper, Sami Kohen, Melih Aşık, Tunca Bengin, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, İstanbul Barosu eski başkanlarından Turgut Kazan ile İpekçi'nin meslektaşları ve çok sayıda seveni katıldı.
Abdi İpekçi Kimdir
Abdi İpekçi, gazeteci, yazar. 25 yıl Milliyet Gazetesi genel yayın müdürlüğünü, 20 yıl da başyazarlığını yapan İpekçi, 1 Şubat 1979’da, Mehmet Ali Ağca tarafından düzenlenen bir suikast sonucu hayatını kaybetmişti.
9 Ağustos 1929 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen İpekçi, lise öğrenimini 1948’de Galatasaray Lisesi'nde tamamlamasının ardından, bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne devam etti.
1943 - 1948 seneleri arasında, Kırmızı-Beyaz ve Şut adlı spor dergilerinde yazı ve karikatürleri yayımlanan İpekçi, 1948 - 1949’da Yeni Sabah ve 1950’de de Yeni İstanbul gazetelerinde muhabirlik ve yazı işleri sekreterliği görevlerini üstlendi. 1951'de İstanbul Ekspres Gazetesi’nde yazı işleri müdürlüğü yapan ve 1954'te genel yayın müdürülüğüne başladığı Milliyet Gazetesi'nde, 1959'da başyazar olan İpekçi, yazılarındaki demokratik üslubu, hak ve özgürlükleri savunan tavrı ve tarafsız gazetecilik ve habercilik ilkesi ile basında saygı duyulan bir kişi olarak görülmekteydi.
1959'da Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanlığı, 1960'ta da Basın Şeref Divanı Sekreterliği yapan İpekçi, 1961 - 1970 yılları arasında, TRT'de açık oturum programları düzenledi. 1964'te, Uluslararası Basın Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyeliği'ne seçilen ve 1968'de de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü'nde öğretim görevlisi olarak ders veren İpekçi, daha sonra 1972 senesinde, Türkiye Basın Enstitüsü Başkanı oldu.
1 Şubat 1979 tarihinde, Nişantaşı'nda trafikte yavaşlayan arabasına yanaşan, adından Papa suikastiyle de sözettirmiş, Mehmet Ali Ağca tarafından öldürüldü.
Ölümünden sonra Milliyet Gazetesi’nin, Durum köşesinde yazdığı yazılardan bazıları bir kitapta toplanan İpekçi, Afrika (1955), İhtilalin İçyüzü (1965), İnönü Atatürk'ü Anlatıyor (1968), Liderler Diyor ki (1969), Dünyanın Dört Bucağından (1971) gibi bazı eserlerin altına da imza attı.
Güncelleme Tarihi: 02 Şubat 2015, 11:16
Abdi İpekçi mezarı başında anıldı
36 yıl önce hain bir saldırı sonucu yaşamını yitiren Milliyet Gazetesi'nin efsane Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi, Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı.
YORUM EKLE
1
Ataşehir'de su kesintisi!
2
Whatsapp'tan büyük açık!
3
Konak Belediyespor ile Ataşehir Belediyespor 1 -...
4
HÜSEYİN FİLİZ, “MİLLETİME GÜVENİYORUM”
5
Maltepe'ye kilise yapmaya talibiz
6
Muhtarlar Federasyonu, Başkan Nuhoğlu’nu ziyaret...
7
MetroCity Çocukları Keşif Günlerinde
8
Yunanistan'da tarihi Osmanlı köprüsü yıkıldı
9
“Kentsel Dönüşümle Afetlere Hazır Türkiye“
10
Ataşehir’de Cemevleri ibadethane olarak kabul edildi
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler