100 Bin Sözleşmeliye Memurluk Yolu Açıldı

100 Bin sözleşmeli personel memur kadrosuna alınmasını öngören torba yasa TBMM'de yasalaştı.

100 Bin Sözleşmeliye Memurluk Yolu Açıldı
100 Bin Sözleşmeliye Memurluk Yolu Açıldı

100 Bin sözleşmeli personel memur kadrosuna alınmasını öngören torba yasa TBMM'de yasalaştı.

Sürücü belgelerinden 100 bin sözleşmeli personelin kadroya alınmasına, şehit yakını, gazi, muhtar ve köy korucularına yeni haklardan meraların geçici yerleşime açılmasına kadar 80 kanunda düzenlemeyi içeren "Torba Kanun" teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Meclis Genel Kurulu'nda, 100 bin sözleşmeli personelin kadroya geçmesini öngören Torba Teklif olarak adlandırılan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

-Torba Yasa, Meclis Genel Kurulu'nda 10 günlük maraton sonrasında kabul edildi. Meclis Genel Kurulu'nda yapılan oylamada teklif 285 oyla kabul edildi.

Harp malulleri ile nakdi tazminat ve aylık bağlanmasına ilişkin kanun kapsamında olan ancak hayatını kaybedenlerin yakınlarına 2, malul olanlara 1 istihdam hakkı getirildi.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna göre, muhtarların aldığı 460 liralık ödenek tutarını, Bakanlar Kurulu 875 liraya kadar çıkarmaya yetkili olacak.

55 yaşını doldurduğu için görevleriyle ilişkileri kesilen köy korucularının en düşük aylıkları, 383,96 liradan 652,72 liraya; en yüksek aylık miktarı ise 614,33 liradan 883,10 liraya yükseltildi.

Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamına, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Teşkilatında bulunan patlayıcı maddelerin incelenmesi, muhafazası, nakli, imha edilmesi ve zararsız hale getirilmesi işlemlerinde görevlendirilenler de eklendi.

Patlayıcı maddelerin imhası, nakli, depolanması sırasında hayatını kaybedenler ile malul olanlara aylık bağlanacak.

Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'a göre, aylık bağlananlara sosyal güvenlik kurumlarınca malullük halinin meydana geldiği tarihe kadar olan kendi sigortalılığı nedeniyle ödenmekte olan gelir veya aylıkların toplamı, öğrenim durumuna göre belirlenecek giriş derece ve kademesi ile 30 yıl fiili hizmet süresi esas alınarak hesaplanacak vazife malullüğü aylığının yüzde 25 arttırımlı tutarından az olamayacak. Bu şekilde belirlenen gelir veya aylıklar, ilgili sigortalılık halindeki aylık artışları dikkate alınarak arttırılacak.

Yapılan değişikliklerden, 1 Ocak 2012 tarihinden sonra meydana gelen ölüm, malullük veya yaralanmalar sebebiyle bu kapsama girenler de yararlanabilecek.

Bakanlık kapatacak

Gerçek kişi veya özel hukuk tüzel kişilerine ait sosyal hizmet kuruluşunda yapılan kontrol ve denetim sonucunda, bu kuruluşların açılışına, çalışma şartlarına, yönetimine, hizmetin etkin sunumuna ilişkin olarak yönetmelikle belirlenen koşullara göre eksiklik veya aykırılığın tespiti halinde, il müdürü tarafından 16 yaşından büyükler için her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının 10 katından 50 katına kadar idari para cezası verilecek. Kuruluşa, 1 yıl içinde 5 defa idari para cezası uygulanırsa, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kapatılacak.

Kanun kapsamında gerçek kişi veya özel hukuk tüzel kişilerince açılan sosyal hizmet kuruluşlarında hizmet verilen kişilere yönelik tehdit veya baskı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren, fiziksel, cinsel, tıbbi, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar veren her türlü tutum ve davranışın gerçekleşmesi halinde bu tutum ve davranışların engellenmesine yönelik gerekli tedbirleri almayan kurucu veya sorumlu müdüre, dört yüz günden az olmamak üzere adli para cezası verilecek.

Sosyal hizmet kuruluşları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından şu hususlardan birinin tespit edilmesi halinde kapatılacak:

-Kurucu veya sorumlu müdürün kuruluşta hizmet verilen kişilere yönelik tehdit veya baskı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren, fiziksel, cinsel, tıbbi, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar veren eylemlerden dolayı cezalandırılmasına karar verilmiş olması.

-Kurucu veya sorumlu müdürün birinci fıkra hükümleri uyarınca cezalandırılmasına karar verilmiş olması.

-Kuruluşun açılış izin onayı olmadan hizmete başlaması.

-Kuruluşun izinsiz olarak nakil veya devir işleminin yapılması.

-Kuruluşun açılış işlemleri esnasındaki ibraz edilen belge ve beyanların gerçeği yansıtmadığının sonradan ortaya çıkması.

-Faizsiz kredi

Harp ve vazife malulü olmaları nedeniyle aylık bağlananlara, bir konut ile sınırlı olmak kaydıyla Toplu Konut İdaresi'nce faizsiz olarak kredi verilebilecek. Harp veya vazife malullerinden hayatını kaybedenlerin eşleri ve çocukları ile harp ya da vazife malullüğü aylığı almaktayken faizsiz kredi haklarından yararlanamadan hayatını kaybedenlerin eşleri ve çocukları, yine bir konut ile sınırlı olmak üzere aynı imkandan yararlanbilecek.

Harp ya da vazife malulü sayılanlardan görev ya da sınıf değiştirerek çalışmaya devam edenler de faizsiz kredi imkanını kullanabilecek.

Terör eyleminin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması ya da bertaraf edilmesinin sağlanmasında yardımcı olanlardan, bu faaliyetlerinden dolayı hayatlarını kaybettikleri, yaralandıkları ya da satak kaldıklarının Nakdi Tazminat Komisyonu tarafından tespitinde ortaya çıkan farklılıkların giderilmesi için SGK'ya inceleme yetkisi verilecek.

Harp malulleri ile nakdi tazminat ve aylık bağlanmasına ilişkin kanun kapsamında olan ancak hayatını kaybedenlerin yakınlarına 2, malul olanlara 1 istihdam hakkı; vazife malulu sayılan TSK, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın er ve erbaşlar da dahil askeri personeli ile emniyet teşkilatının vazife malullerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına 2, malul olanlara 1 istihdam hakkı; bu kurumlar dışındaki vazife malullerinden hayatını kaybedenlerin yakınları ve malul olanlara 1 istihdam hakkı verilecek. Aylık bağlanan terör mağdurları da 1 istihdam hakkından faydalanabilecek.

Terörle Mücadele Kanunu kapsamında 45 yaşını doldurduğu için istihdam hakkından yararlanamayacak olanlara, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde İçişleri Bakanlığı'na müracaat etmeleri şartıyla istisna getirilecek.

-Ücretsiz seyahat kapsamı genişliyor-

Gazi, vazife vazife malulü sayılarak aylık bağlananların kendileri, eşleri, evli olmayan 25 yaşını doldurmamış olan çocukları, anne ve babaları; harp veya vazife malulü sayılanlardan sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam edenler ile vazife malulü sayılarak aylık bağlananlar, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi ve şehirlerarası hatlarından, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanacak.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında çalışmaya başlamaları nedeniyle ödenmekte olan aylıkları kesilenlerin kendileri ile eşleri, evli olmayan ve 25 yaşını doldurmamış çocukları, anne ve babaları; harp veya vazife malulü sayılacak şekilde hayatını kaybedenlerin ya da aynı kapsamda aylık almaktayken hayatını kaybedenlerin eşleri, evli olmayan ve 25 yaşını doldurmamış olan çocukları, anne ve babaları; engelliler için sağlık kurulu raporuyla yüzde 40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri, ağır engellilerin kendileri ile birlikte birden fazla olmamak üzere birlikte yolculuk ettikleri refakatçileri de bu imkandan faydalanacak.

-Yüzde 50 indirim

Türk vatandaşı olan 65 yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise yüzde 50 indirimli olarak yararlanacak.

Bu fıkrada belirtilen kurum ve kuruluşlar, belediyeler, belediyeler tarafından kurulan şirketler, birlikler, müessese ve işletmeler altmış ila 65 yaş arasında bulunan kişilerin toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli olarak yararlanmasını sağlayabilecek.

Bazı harp ve vazife malulleri ile aylıkları kesilenlerin su ve elektrik ücretlerinde indirim uygulanması öngörülüyor.

Yetim aylığı alan ve ücretsiz seyahat hakkı olanlardan bu aylıkları almaya devam ettikleri müddetçe ücretsiz seyahat hakları saklı tutulacak.

Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanunu kapsamında aylık bağlama kriteri olarak çalışma gücü kaybı oranı yüzde 40 ve üzerinde olması şartı getirilecek.

Vazife malulü kamu görevlilerinden hayatını kaybedenlerin ana babalarına aylık bağlamada aranan muhtaçlık şartı kaldırılacak. Bu kapsamda hayatını kaybedenlerin ana veya babasına bağlanan aylığın toplamı, 16 yaşından büyükler için tespit edilen bir aylık asgari ücretin net tutarından az olmayacak.

Vazife malulü kamu görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına veya malul olanların kendilerine bağlanan aylıklarda intibak yapılmak sureti ile iyileştirmeye gidilecek.

Harp Malulleri, terörle mücadele ile güvenlik ve asayiş hizmetleri kapsamında hayatını kaybedenlerin yakınlarına veya malul olanların kendilerine ödenen ek ödeme ve eğitim ve öğretim yardımı, bu kapsam dışındaki vazife malullerine de ödenecek.

Harp veya vazife malulü sayılanlardan veya ilgili mevzuatına göre aylık bağlanan malullerden, görev veya sınıf değiştirerek çalışmaya devam edenlere de ek ödeme ve eğitim öğretim yardımı yapılabilecek. Özel eğitim okullarında eğitim alanlar da eğitim öğretim yardımından yaralanabilecek.

-İş Güvenliği Uzmanı tanımı genişletildi-

Büyükşehir belediyeleri hariç olmak üzere, belediyeler tarafından spora verilecek desteğin sınırı, bir önce yıl genel bütçe vergi gelirlerinden belediyeler için tahakkuk edecek miktarın binde 7'sinden binde 12'sine çıkarıldı.

İş Güvenliği Uzmanı'nın tanımı da değiştirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarındaki müfettişler, şehir plancısı, peyzaj mimarı, iç mimar gibi meslek mensuplarının ve fen bilimlerinde temel eğitim almış olan biyologlar da iş güvenliği uzmanı olabilecek.

Yolcu taşımacılığında yetki belgesinin yenilenmesinde veya kaybında, belge ücretinin yüzde beşi alınacak.

Bakanlar Kurulu'nun, muhtarların 460 liralık ödenek tutarını 875 liraya kadar çıkarmaya yetkili olmasına ilişkin hüküm 15 Ocak 2014 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak.

Vazife ve harp malullerinin haklarını genişleten düzenlemeler ise önümüzdeki aydan itibaren geçerli olmak üzere 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe girecek.

Çalışmaya devam eden malullerin, maluliyet aylığı kesilmeyerek iki aylığı birden alma ve sonraki çalışmalarından dolayı emekliye ayrılabilme imkanı sağlanacak.

Görev nedeniyle hayatını kaybeden kamu görevlilerinin anne ve babasına aylık bağlamada aranan muhtaçlık şartı kaldırıldı. Aylık alamayan anne ve babalara aylık bağlanma imkanı getirildi.

-Görüşmeler 11 gün sürdü

Görüşmelerine 3 Temmuz Çarşamba günü başlanan teklif, 11 gün süren, 110 saati aşkın yoğun mesainin ardından yasalaştı.

"Torba teklif" Meclis'e 76 madde olarak sunulmuştu, ancak komisyonda ve Genel Kurul'da eklenen maddelerle birllikte 174 madde olarak kanunlaştı.

Teklifin görüşmelerinde muhalefet çok sayıda önerge verdi. CHP 126, MHP 141 önerge verirken, BDP'nin önerge sayısı ise 55 oldu.

Görüşmelerde, zaman zaman ilginç durumlar da yaşandı. CHP ve MHP'nin teklif üzerinde verdiği bazı önergeler; salonda AK Parti milletvekillerinin sayısının az olması nedeniyle muhalefetin oylarıyla kabul edildi.

Bir madde de AK Partili milletvekillerinin yanlışlıkla "hayır" oyu vermesiyle reddedildi.

Güncelleme Tarihi: 12 Temmuz 2013, 18:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER