SU TESİSATI, ATAŞEHİR
EFTAL TÜRK
Yenisahra Mah. fatih Cad. Öğütveren Sok. No 6 ATAŞEHİR
TEL. : 0538 359 98 840538 359 98 84
TEL. : 0216 324 00 500216 324 00 50
SIHHİ TESİSAT,
KALRİFER,
KAT KALORİFERİ,
DOĞALGAZ TESİSATI,
DEKORASYON,
TADİLAT İŞLERİ,
MONTAJ,
BAKIM
ATAŞEHİR SU TESİSATI, BÖLGELERİMİZ
Aşık Veysel Su Tesisatçısı,
Atatürk Su Tesisatçısı,
Barbaros Su Tesisatçısı,
Esatpaşa Su Tesisatçısı,
Ferhatpaşa Su Tesisatçısı,
Fetih Su Tesisatçısı,
İçerenköy Su Tesisatçısı,
İnönü Su Tesisatçısı,
Kayışdağı Su Tesisatçısı,
Küçükbakkalköy Su Tesisatçısı,
Mevlana Su Tesisatçısı,
Mimar Sinan Su Tesisatçısı,
Mustafa Kemal Su Tesisatçısı,
Örnek Su Tesisatçısı,
Yeni Çamlıca Su Tesisatçısı,
Yenişehir Su Tesisatçısı,
Yenisahra Su Tesisatçısı
ANADOLU YAKASI SU TESİSATI BÖLGELERİMİZ
Koşuyolu Su Tesisatçısı,
Kadıköy Su Tesisatçısı,
Acıbadem Su Tesisatçısı,
Üsküdar Su Tesisatçısı,
Ümraniye Su Tesisatçısı,
Bostancı Su Tesisatçısı,
Pendik Su Tesisatçısı,
Maltepe Su Tesisatçısı,
Kartal Su Tesisatçısı,
Ataşehir Su Tesisatçısı,
Beykoz Su Tesisatçısı,
Çekmeköy Su Tesisatçısı,
Sancaktepe Su Tesisatçısı,
Sultanbeyli Su Tesisatçısı,
Tuzla Su Tesisatçısı,
Kozyatağı Su Tesisatçısı,
Suadiye Su Tesisatçısı,
Göztepe Su Tesisatçısı,
Yenisahra Su Tesisatçısı,
Kaynarca Su Tesisatçısı,
Dudullu Su Tesisatçısı,
Kayışdağı Su Tesisatçısı,
Kavacık Su Tesisatçısı,
Bulgurlu Su Tesisatçısı,
Moda Su Tesisatçısı,
Altunizade Su Tesisatçısı,
İçerenköy Su Tesisatçısı,
Küçükyalı Su Tesisatçısı,
Çengelköy Su Tesisatçısı,
Çamlıca Su Tesisatçısı,
Fikirtepe Su Tesisatçısı,
Hasanpaşa Su Tesisatçısı,
Fenerbahçe Su Tesisatçısı,
Altıyol Su Tesisatçısı,
Sarıgazi Su Tesisatçısı,
Samandıra Su Tesisatçısı,
Harmantepe Su Tesisatçısı,
Anadolu Yakası Su Tesisatçısı,
Güzelyalı Su Tesisatçısı,
Sahil Yolu Su Tesisatçısı,
Anadolu Kadıköy Su Tesisatçısı,
Kaynarca Su Tesisatçısı,
Anadolu Ataşehir Su Tesisatçısı,
Acarlar Mah. Su Tesisatçısısı,
Acarkent Sitesi Su Tesisatçısı,
Kısıklı Mah. Su Tesisatçısı,
Çamlık Mah. Su Tesisatçısı,
Göksu Evleri Su Tesisatçısı,
Tepeüstü Mah. Su Tesisatçısı,
Armağan Evleri Su Tesisatçısı,
Soyak Sitesi Su Tesisatçısı,
Yenişehir Su Tesisatçısı,
Ataşehir Örnek Mah. Su Tesisatçısı,
Esatpaşa Mah. Su Tesisatçısı,
Ferhatpaşa Mah. Su Tesisatçısı,
İdealtepe Su Tesisatçısı,
Zümrütevler Su Tesisatçısı,
Çakmak Mah. Su Tesisatçısı
SU TESİSATI, İSTANBUL BÖLGELERİMİZ
Ataşehir Su tesisatı
Aksaray tesisatçı,
Ataköy Tesisatçı,
Avcılar Tesisat,
Bağcılar Tesisatçı,
Bahçelievler Tesisat,
Bahçeşehir Tesisatçı,
Bakırköy Tesisatçı,
Başakşehir Tesisatçı,
Bayrampaşa Tesisatçı,
Bebek Tesisatçı,
Beylikdüzü Tesisatçı,
Beyoğlu Tesisatçı,
Esenler Tesisatçı,
Esenyurt Tesisatçı,
Etiler Tesisatçı,
Eyüp Tesisatçı,
Fatih Tesisatçı,
Gaziosmanpaşa Tesisatçı,
Halkalı Tesisatçı,
İkitelli Tesisatçı,
Kağıthane Tesisat,
Küçükçekmece Tesisatçı,
Merter Tesisat,
Nişantaşı Tesisatçı,
Şişli Tesisatçı,
Su Kaçağı Tespiti,
Tıkanıklık Açma,
Yeşilköy Tesisatçı,
Yeşilköy Tesisatçı,
Zeytinburnu Tesisatçı,
Su Tesisatı Nasıl Döşenir?
Evlerin tamamlanması için yapılan, iç tesisatlardan biri de “temiz su tesisatı” veya “sıhhi tesisatı” döşemesidir. Tesisat işlemi, sıcak ve soğuk su tesisatı olarak iki ana bölümden oluşur. Tesisat, su sayacı (kullanılan su miktarını ölçen alet) ile başlar. Su sayacından önce bir vana, sayaçtan sonra da bir musluk konulur. Vana gerektiği zaman gelen suyu kesmekte, musluğun bir arızası durumunda vanayı kapattıktan sonra tesisatın suyunu boşaltmakta kullanılır. Döşeme için ya plastik borular ya da boruların çabuk zarar görmemesi, uzun vadede kullanışlı olması açısından ftings ve kolektör galvanizli borular kullanılır.
Sayaçtan sonra besleme boruları; sızdırmazlık yapmasın diye anahtarla bir seferde sıkılmalıdır. Gerektiği zaman suyun sayaç yönünde boşaltmak amacıyla yatay borulara eğim verilmelidir. Daire sayınına göre boru çapları değişir. Daire sayısı arttıkça boru çaplarda artar.(Örneğin, 7-13 daireye kadar 1-1/4 inç, 20 daireden sonra 2 inç.) Dışarda görünecek borular mutlaka kelepçelenmelidir. Toprak altında kalacak borularda ise, bulunduğu yere göre 100 cm derinlikte gömülmelidir. Ayrıca bölgede ağır vasıtaların geçme durumunu da göz ardı etmemek gereklidir. Döşemeyi gerçekleştirirken sıcak ve soğuk borular aynı anda döşendiğinden bakış yönüne göre soğuk su borusu sağ yönde, sıcak su borusu ise sağ yönde takılır. Özellikle banyolarda buna çok dikkat edilir.
Suyu binaya taşıyan dağıtım boruları, tavandan asılarak duvardan veya bodrumdan başlanarak döşenir. Döşenecek dağıtım ve kolon boruları açıktan geçirilerek her kolon vanalarıyla ayrı ayrı kapatılır. Kolonlar, binanın iç duvarlarına döşenir. Dağıtım borularında bağlantılar kısa ve düz şekilde yapılmalıdır. Kolon ve dağıtım boruları ayrı renklere de boyanabilir; sıcak su- kırmızı, soğuk su-mavi renkte olabilir.
Herhangi bir patlak veya hasar durumu için, vanaları bağımsız olarak kapatabilecek şekilde yerleştirilmelidir. Banyo, çamaşır makinesi, lavabo muslukları temiz su giriş çapları 1/2 inç olmalıdır.
Tesisat döşemesi yapıldıktan sonra basınç testine geçilir. Tesisata test yapılmadan bütün çıkışlar kapatılır. Tesisata su basılarak havası alınır. En az 1,5 katı basınç uygulanarak basınç sabitlenir. Cihazdaki manometreden 30 dakika sonra, sondaki basınç değerine bakılarak düşme olup olmadığı kontrol edilir. Eğer basınçta düşme varsa kaçak var demektir. Gerekli tamirattan sonra tekrar teste tabi tutulur.Eğer dorun çıkmadıysa tesisat tamamlanmış olur.
Su tesisatçılığı hakkında herşey ?
Su Tesisati Nasil Dosenir?, aşağıda yazılmış dekorasyon yazısı ile, Su Tesisati Nasil Dosenir? hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
Suyu dağıtmak kirli suyu atmak gibi işlevlerde sıkça rastlaştığımız tesisat sözcüğü, öncelikle ne demektir tesisat? Nasıl olmalıdır? Su tesisati nasıl döşenir? Bunlara tek tek döneceğiz ilk önce yapılan her işe önem vermeliyiz, bu işte ciddiyet ve önem arz ettiği için özenli davranılmalıdır. Dediğim gibi tesisat ne demektir? Bu sorunun bir çok yanıtı bulunmaktadır. Sözlük anlamı ile “işin sağlanmasına yardım eden araçların uygun yerlere döşenmesi ve ya döşenen bu araçların tümü, döşem, donanım.”
Su tesisatı nasıl döşenir?
Atıkların, pis suların boşaltılması tesisat işlevlerinden olmalıdır. Bunlardan başka mutlaka bir denetleyici musluğun olması gerekir. Sıhhı tesisat malzemeleri; Rezervuar, klozet, banyo teknesi ve bidedir.
Günümüzün önemli sorunlarından olan tesisat ve alt yapı ustalık gerektiren önemli işlerdendir. En önemlilerinden birisi de su tesisatının döşenmesi olmuştur. Bunun için konut içi tesisatlarda yapılanlar en iyileri olmalıdır. Bu işlerin yapım aşamalarında emek, bütçe, ustalık alt yapı önemli unsurlardandır.
Bu açıklamadan sonra bir soru daha karşımıza çıkıyor su tesisatı nasıl olmalıdır? Sıklıkla kullandığımız su tesisatları sağlam, iyi yapılmış, sızdırma ihtimali olmayan, özenle döşenmiş ve sürekli bakım gerektirecek aksaklıkları olmayan bir mekanizma gibi çalışmalıdır. Konuyu biraz daha açacak olursak tesisat önemli bir yer alır. Yapılan ve ya yapılacak tesisat bize güven vermelidir.
Su tesisatı
Her yapının sıhhi tesisatı, üç temel işlevi karşılamalıdır. Besin tüketimine (yemek pişirmek, içmek) yönelik ve günlük tüketimde kullanılan (çamaşır yıkamak ve temizlenmek) suyun sağlanması ve konut içinde kullanılmak için dağıtılması; organik atıklar, deterjanlar, bazı eriyikler vb., “pis suyun” boşaltılması. Bazı durumlarda, sıhhi tesisatın özel işlevleri olabilir. Bir kuyudan,kaynaktan, suyun alınması; pis suların toplandığı fosseptik çukurlar ve biyolojik işlemlerle pis suların toprağın derinliklerine dağılması; içme suyu tesisatı; suyun, içilir nitelik taşıması, mekanik filtre tesisatı, tesisatın hazne, boru gibi parçaların polifosfatlar aracılığıyla, kimyasal açıdan korunması.
Konut İçi Tesisat
İç bölümlerde gelişen bu sistem, iki ihtiyaca cevap verir. Suyu, konut içi noktalara dağıtmak; pis suyu boşaltmak. Teknik terminolojide “temiz su”, konuta çeşitli amaçlarda kullanılmak için ulaştırılan, içilebilir nitelikte sudur; kullanıldıktan sonra boşaltılan, konut dışına ulaştırılan, su ise “pis su” diye tanımlanır. Çok konutlu dairelerde ise, bir kolon sistemi vardır. Temiz su, borularla dairelere ve daire içine ulaşır, buradan da pis sular dikey borularla akıtılır. Her dairede, bir giriş noktası vardır. Suyun akıtıldığı her noktada, pis suların boşaltıldığı kolona bağlanan, bir boru vardır. Çatı düzeyinde, en üst bölümden farklı bir biçimde, bir baca ya da açıklık aracılığıyla, dışarıya bağlantılıdır; bu bağlantı, sifonun düzgün çalışması ve boşaltılan atıkların, taşkınlık yapıp geri çıkmasının, önüne geçebilmek için, pis suların akıtılmasının temel öğesi olan hava ve gazın boşaltılması için kaçınılmazdır.
Genellikle, temiz su tesisatında su, doğrudan doğruya daireleri besleyen kolonlardan akmaz. Zeminde toplanır, hidrofor dediğimiz sistem ile yeterli basınçla dairelere ulaştırılır. Hidrofor, elektrik enerjisi ile çalışır. Elektrik kesintisinde su da akmaz.
Musluk ve Bataryalar
Bir sıhhi tesisat (lavabo, banyo teknesi, bide, klozet) üstünde, mutlaka, su akışını denetlemek için bir musluk bulunmalı, bu musluk, biçimi nasıl olursa olsun, su akışını düzenlemelidir. Piyasada, zevkinize ve kesenize uygun, bir çok modelleri olan bataryalar mevcuttur. Zaman içersinde contalar sorun çıkartabilir, bu durumda contalar değiştirilir.
Bazı bataryalar, estetik olarak güzel olmalarına karşın, tamir anında sorun çıkartabilir (duvara gömük modeller), bunun için, mümkünse duvarın dışına monte edilen modeller seçilmelidir. Aksi takdirde duvarlarınız, fayanslarınız kırılabilir.
Sifonlar
Her sıhhi tesisat gereçlerinin hemen altına, kötü kokuların ve gazların, yapı içine sızıntısını önlemek amacı ile bir sifon, yani suyu boşaltma borusuna yönelten, sulu subap yerleştirilmiştir. Sifonlar, tamiri gerektiğinde parçalar halinde ayrılabilirler. Sifonların girişinde ; saç, sabun ve atıkları engelleyecek şekilde süzgeçli bir bölüm bulunur. Banyoda sıhhi tesisat gereçlerine bağlanan boşaltma boruları, çoğunlukla duvarların döşemeye yakın yerlerinde ve döşemede sıva altında yer alırlar; kurşundan yapılmış, klozetin altına yerleştirilmiş bir “çatal” da toplanırlar. 30 yıl bakım gerektirmezler.
Sıhhi Tesisat Malzemeleri
Genellikle porselendendir. Tıpkı klozet gibi vida ve takozlarla döşemeye monte edilir. S tipinde sifonu vardır. İki ayrı muslukla beslenir ve genellikle klozetin yanındadır. Üzerine oturularak cinsel organların yıkanması için kullanılır.
Klozet
Piyasada değişik modelleri vardır. Farklı materyallerden üretilir. Döşemeye; alttaki ağız bölümü, döşeme altındaki çatalın üzerine bağlanacak şekilde monte edilmiştir. Klozet kapağını değiştireceğiniz zaman; bir şablon çıkartarak, zevkinize uygun olanı seçmeniz önerilir. Aralarında küçük farklılıklar vardır ve sizi yanıltabilir.
Banyo Teknesi
Porselen kaplı dökümdendir. Değişik ebatlarda bulunur.
Mutfak Lavabosu
Banyo lavabosu ile teknik olarak aynıdır, aynı özellikleri taşır. Tasarımda bazı farklılıkları vardır.
Rezervuar
İçlerinde su seviyesini ayarlamak için şamandıra mevcuttur. Suyun girişini düzenleyen kapama tıpasının, aşınması ve-veya kırılmasında arıza çıkartabilir.
SU TESİSATI
Temiz su tesisatı
Temiz su tesisatı sayaçtan veya bağımsız sistemlerden suyun kaynağından başlayarak kullanma yerlerine kadar olan temiz su boru donanımları ve aygıtları içerir.
Temiz su tesisatı;
• Soğuk su tesisatı
• Sıcak su tesisatı
Olmak üzere iki ana bölümde incelenir.
Bu bölümde suyun depolanmasından basınçlandırılmasına, yumuşatılmasına ve tesisattaki ses yalıtımı detaylı olarak incelenecektir.
Temiz su tesisatları su sayacından itibaren başlar. Su sayacından önceki kısım çoğu zaman belediyeler tarafından yapılmaktadır.Temiz su tesisatında uyulması gereken kurallar şunlardır ;
1- Temiz su tesisatlarında kullanılan borular, ftings ve kolektörler galvanizli olmalıdır. Ya da plastik borular kullanılmalıdır
2- Borular diş açarken;
a- Dişlerin bozulmaması için pafta lokmaları sık sık yağlanmalıdır. Dişler arası talaş temizlenmeli ve kullanılan ftingsler temper döküm olmalıdır.
b- Açılan dişler üzerine teflon veya keten sarılıp sülyan boya ile boyanmalıdır.
c- Sızdırmazlığı sağlamak amacıyla maşon ve benzeri parçalar anahtarla bir sefer tutularak sıkılmalıdır. Aksi takdirde Galvaniz dökülür.
3- Gerekirse temiz su tesisatlarında sayaç yönünde su boşaltılması sağlamak amacıyla yatay borulara %1 eğim verilmelidir.
4- Açıktan döşenen borular mutlaka kelepçelenmelidir. Boru ekseninin duvardan açıklığı 3 inç ’e kadar 4cm, 3 inç ve daha büyük borularda 5–6 cm olmalıdır.
5- Bina dışında toprak altına döşenecek borularda donmaya karşı önlem almak için bölgesine göre 60 – 80 – 100 cm derinlikte gömülerek izolasyon yapılmalıdır. Ayıca ağır vasıta geçecek yerlerde gerekli önlem alınmalıdır.
6- Kolektör yapımında kaynak kullanılmamalıdır. Eğer kullanılması zorunlu ise yeniden galvanizlenme işlemi gerçekleştirilmelidir.
7- Ülkemizde genelde borular duvar içi tesisat olarak döşendiğinden yağlı boya ile boyanıp yağlı kâğıtlarla sarılıp gerekirse ziftlenmelidir.
8- Sıcak ve soğuk su boruları aynı zamanda döşendiği için bakış yönünde soğuk su borusu sağ tarafa sıcak su borusu sol tarafa takılır. Özellikle banyolarda bu konuya dikkat edilmelidir.
9- Tesisat çekildikten sonra mutlaka basınç testi uygulanır. Tesisata test yapılmadan bütün çıkışlar kor tapa kapatılır. Tesisata su basılarak kör tapadan havası alınır. Daha sonra en az işletme basıncının 1,5 katı basınç uygulanarak basınç sabitlenir. Test cihazındaki manometreden 30dk. Sonda basınç değerine bakılarak düşme olup olmadığı kontrol edilir. Eğer basınçta düşme varsa kaçak yeri bulunur. Gerekli tamirattan sonra tekrar teste tabi tutulur.
10- Ana dağıtım ve kolon boruları mümkün olduğunca açıktan geçirilmeli her kolon vanalarıyla ayrı ayrı kapatılabilmeli ve suyu boşaltabilmelidir. Ayrıca ana dağıtım boruları ve kolonlar ayrı renklere boyanabilir.(Sıcak su kırmızı, soğuk su mavi.)
11- Her katın bağımsız olarak kapatılabilecek vanaları olmalıdır.
12- Borular kesinlikle kiriş, kolon gibi taşıyıcı elemanlar delinerek veya kırılarak geçirilmemelidir.
13- Vanalar kolay ulaşılabilecek noktalara yerleştirilmelidir.
14- Birbiriyle yan yana geçecek tesisatlarda terleme göz önünde bulundurulup soğuk su tesisatı alttan geçirilmelidir.
15- Tüm kullanma suyu tesisatı kullanım noktalarına doğru yükselerek çekilmelidir. Sistemde hava yapması önlenmelidir.
2.2 Aygıt ve Donanımların Yerleştirilmesi:
Çeşitli aygıtlara takılacak muslukların ve çeşitli donanımların yüksekliği bunların yapılış şekillerine göre değişsede normal olarak aşağıdaki ölçüde alınabilir. Bu ölçüler döşeme yüzeyinden itibaren verilmiştir.
2.2.2 Aygıtların Yükseklik Değerleri:
Banyo Bataryaları 0,75m
Duş Bataryaları 1,10m
Evye Bataryaları 1,15m
Lavabo Bataryaları 1,05m
Alaturka Helâ 0,20m
Alafranga Helâ 0,25m
Yıkanma Yalağı (Erkek) 1,45m
Yıkanma Yalağı (Bayan) 1,30m
Pisuvara Püskürtme Su Tesisatı 1,20m
2.2.3 Donanımlara Ait Yükseklikler:
Lavabo Üzerindeki Etajer
Lavabo Aynası Alt Kenarı 1,35m
Rezervuar Zincir Yüksekliği 1,35m
Bas Tipi Rezervuar Yüksekliği 1,10m
Helâ Kâğıtlık Alt Kenarı 0,70m
Normal Lavabo Üst Kenarı 0,80m
Bulaşık Tekneleri 0,80m
Çamaşır Tekneleri 0,75m
Sulama Yalakları 0,50m
İlköğretim Ok. Lavabo Üst Kenarı 0,70m
Tesisatta aygıt denilince bütün bataryalar şiber ve ventiller gibi malzemeler anlaşılır. Bu armatörlerin suyun musluklardan yeterli bir basınçta akmasını sağlamak için su akımına küçük bir direnç göstermesi gerekir. Bu bakımdan şiber ve adi musluklar daha uygundur.
2.2.4 Temiz Su Tesisatında Boru Çapı Hesabı:
Temiz su tesisatında boru çapının hesap esası suyun izlediği yol boyunca oluşan basınç kayıplarının belirli bir değerde tutulmasına dayanır. Basınç kayıpları boru malzemesine borudan akan suyun debisine yerel kayıplar yaratan elemanların sayısına su sayacına veya benzeri özel donanımlara bağlıdır. Borudan akan suyun debisi ise borunun beslediği kullanma yerlerinin sayısı ve cinsiyle belirlenir.
2.2.5 Temiz Su Tesisatı Boru Çapı Hesabı (Musluk Birim) Esasına göre:
Lavabo, banyo, duş bataryaları, evye, tuvaletler, çamaşır makinesi muslukları, temiz su giriş çapları ½ inç olmalıdır.
Banyo, tek tuvalet ve mutfaktan oluşan bir dairede ana temiz su girişi boru çapı ¾ inç olmalıdır. Farklı tertipteki dairelerin boru çapı musluk birimi esasına göre hesaplanacaktır. Musluk birimi esasına göre temiz su tüketimi cihazların tipine göre hesaplanır.
2.2.6 Bazı Cihazların MB Esasına Göre Temiz Su Tüketimi:
Lavabo, rezervuar, pisuvar, evye , ½inç musluk : ½ MB
Çamaşır makinesi, su alma yalağı : 1 MB
Banyo, otomatik helâ : 2 MB
Temiz su tüketimine göre boru çapları aşağıdaki tablo göz önünde bulundurularak seçim yapılacaktır.
Musluk Birimi Cinsinden Boru Çapları
0–3 Dahil ½ inç
3–8 Dahil ¾ inç
8–20 Dahil 1 inç
20–35 Dahil 1 – ¼ inç
35–50 Dahil 1 – ½ inç
50 den Fazlası 2 inç
2.2.7 Konutlarda Şehir Şebekesinden Giren Temiz Su Ana Borularının Çapları:
Daire Sayısı Boru Çapları
1–2 Daireye kadar 1 , ¾ inç
3–6 Daireye kadar 1 inç
7–13 Daireye kadar 1 – ¼ inç
14–19 Daireye kadar 1- ½ inç
20–30 Daireye kadar 2 inç
30 ‘dan Fazla İhtiyaç ve şartlara göre
2.2.8 Temiz Su Tesisatının Bölümleri:
temiz su tesisatı
2.3 Temiz Su Tesisatı İki Ana Bölümde İncelenir;
1- Sıcak su tesisatı
2- Soğuk su tesisatı
2.3.1- Sıcak Su Tesisatı:
temiz su tesisatı
Yapılardaki sıcak su tesisatı, aranılan konforu, mevcut ısıtma kaynaklarına, enerji durumuna, hacim ve yer durumuna göre seçilir.
Temel olarak iki ayrı sıcak su sistemi mevcuttur.
2.3.1.1- Bağımsız Sıcak Su Tesisatı:
Bağımsız sıcak su tesislerinde şebeke suyu şofben, termosifon, kombi gibi her daire için bağımsız olarak kurulan su ısıtıcılarında ısıtılır.
2.3.1.2- Merkezi Sıcak Su Tesisatı:
temiz su tesisatı
temiz su tesisatı
Merkezi sıcak su tesislerinde ise sıcak su bir merkezde boylerler vasıtasıyla ısıtılıp ve borularla sisteme dağıtılır. Sisteme doğal veya zorlanmış dolaşımlı sirkülasyon hattı çekilerek batarya sıcak su girişlerinde sıcak su bulunması sağlanır. Eğer sıcak su sirkülasyon hattı 30m’den daha uzunsa sıcak su sirkülasyon hattına biri asil diğeri yedek olmak üzere iki sirkülasyon pompası konur.
temiz su tesisatı
2.3.1.3- Sıcak Su İhtiyacı:
Konutlarda sıcak su sıcaklığı 30 – 60 ºC arasında değişir. Eğer endüstriyel mutfak ve çamaşırhane sisteme yük getiriyorsa bu sıcaklık arttırılabilir. Standart olarak kullanma suyu sıcaklığı 60º C olarak kabul edilir ve hesaplamalarda bu değer esas alınır. Üniversal bir hesap yöntemini belirlemek amacıyla verilen çeşitli standart tüketim değerleri arasında çeşitli kaynaklar arasında farklılıklar gösterilmektedir. Aşağıdaki çizelgede çeşitli kullanım yerleri için farklı kaynaklarda rastlanan en düşük ve en yüksek 60ºC su sıcaklığında saatlik ani su ihtiyaç değerleri verilmiştir.
Tablo: Bazı cihazların mekânlarda ani sıcaklık ihtiyaçları için L/h olarak değerleri;
Bağımsız Ev Apartman Otel İşyeri Okul Fabrika Hastane
Özel Lavabo 7,5 – 9 7,5 – 9 7,5 – 9 7,5 – 9 7,5 – 9 7,5 – 9 7,3 – 9
Genel Lavabo - 15 – 18 30–36 23–27 50–68 40–54 20–27
Banyo 90 – 250 76 – 250 76–250 - 450 - 76–250
Bulaşık Makinesi 40×68 40 – 68 166–760 - 75–450 75–450 160–680
Eviye 35×45 35 – 45 70–136 38–90 35–90 70–90 70–90
Çamaşır Makinesi 70×70 70 – 90 75–126 - - 750–1000 75–126
Duş 136×250 114 – 250 250–340 114–136 250–1000 0,4–1 250–350
Kullanma Eş Faktörü 0 + 3 0 + 3 0–25 0–3 0,4 0,4 0,25
Depolama 0 – 7 1,25 0 – 8 2 1 0,6 0,6
- – - – - – - – - Soğuk Su
- . – . – . – . - Sıcak Su
-.-.-.-.-.-.- Sıcak su sirkülâsyonu
Sistemde kullanılan yerlerin hepsinin aynı anda çalışma olasılığı düşük olduğundan merkezi sistemlerde sıcak su ihtiyacı toplam ani sıcak su ihtiyacının kullanma eş zaman faktörü ile çarpılması ile belirlenir.
2.3.1.4- Boyler Hesabı:
Boyler ısıtıcılarında kazında elde edilen sıcak su kızgın su veya buhar kullanılarak çeşitli ortamlarda kullanılacak olan su ısıtılır.
Genelde Boylerler;
1- Tek cidarlı
2- Çift cidarlı olarak sınıflandırılırlar.
Çift cidarlı boylerde ısıtıcı akışkan 2 cidar arasında kalan dış gömlekte dolanır. Isıtıcı akışkan basıncının düşük olduğu uygulamalarda kullanılır. Tek cidarlı boylerlerde ise eğer ısıtıcı akıştan basıncı yüksek olan buhar veya kızgın su kullanılıyorsa kullanım suyunu ısıtmak için boyler içerisine serpantin döşenir ve kullanım suyu böyle ısınır.
Gerekli boyler hacmi sıcak su ihtiyacı ile belirlenir sıcak su ihtiyacı bir depolama faktörü ile çarpılarak boyler hacmi bulunur. Boyler imalatları standart olduğundan bulunan hacme en yakın standart boyler seçilir. Isıtma devresi hesabında belirlenen depo hacmi suyu kadar iki saatte 10ºC – 60º C sıcaklığa kadar ısıtılacağı esas alınmalıdır.
Buna göre ev ve apartmanlarda ısıtıcı kapasitesi;
Q= Mss x C x (tç – tg) formülüyle bulunur.
2
Q= Isıtıcı kapasitesi
Mss= Boyler hacmi
C= Suyun özgül ısısı
(tç – tg ) = Su giriş (60ºC) ve çıkış (10ºC) sıcaklığı
2.3.1.5- Sıcak Su Tesisatında Boru Çapı Hesabı;
Bağımsız sıcak su tesisatında sıcak su boruları için hesaba gerek yoktur. Kullanacakları batarya çaplarına göre tesisat çekilir. Merkezi sıcak su sistemlerinde sıcak su boruları YB veya MB yardımı ile hesaplanabilir.
Boylerli binalarda sıcak su boru şebekesine paralel olarak sirkülasyon boruları döşenir. Sıcak su tesisat borularına paralel olarak döşenecek sirkülasyon boru çapları aşağıdaki tabloda verilmiştir.
Tablo: Sıcak Su Boru Çapına Bağlı Olarak Sirkülasyon Boru Çapları
Sıcak Su Tesisat Boru Çapı Sirkülasyon Boru Çapı
2 “ 11/2 “
11/2 “ 11/24“
11/4“ 1”
1” ¾ “
¾ “ ¾ “
2.3.2- Soğuk Su Tesisat:
TEMİZ SU TESİSATI
Yapılardaki soğuk su tesisatı, aranılan konforu, mevcut hacim ve yer durumuna göre seçilir.
2.3.2.1 Temiz Suyun Depolanması ve Basınçlandırılması:
Şebeke suyu kesilmelerine karşı temiz su tesisatlarında en az 24 saatlik suyun depolanması istenir. Ayrıca yangın suyu rezerve olarak ta bir miktar suyun depolanması gerekir. Depolanacak su miktarını belirleyebilmek için önce temiz su tüketiminin belirlenmesi gerekir. Aşağıdaki çizelgede su tüketimi değerleri verilmiştir.
Günlük Ortalama Su Tüketimi
Cinsi Ortalama Tüketim Lt/kişi
Konutlar Lavabolu 60–80
Duşlu 80–115
Küvetli 120–200
Oteller Duşlu 100
Küvetli 150–200
Hastaneler 200–500
Okullar 5
Çocuk Yuvaları 80–100
Kreşler 100–150
Kışlalar 60–80
Lokantalar 20–100
Bahçe sulama işlerde 1,5 lt/m2
Binek otosu(temizlik) 100 lt(günlük)
Seçilecek su deposunun hacmi yukarıdaki çizelge yardımıyla belirlenerek yangın rezervinde dikkate alınacaktır.
Depolar bakımı kolay yapılacak ve temizlenebilecek yerlere yerleştirilmelidir. İç kısımları korozyona karşı korunmuş olmalı sızdırmaz bir kapakla kapatılmalı ve havalandırma borusu bağlanmalıdır. Taşıma borusunun çapı standart olarak su giriş borusu çapının iki katından az olmamalıdır. Ayrıca depo suyunun gerektiğinde boşaltılabilmesi için boşaltma borusu bağlanmalıdır. Aşağıdaki çizelgede su deposunun boşaltma ve taşıma boru çapları verilmiştir.
Depo hacmi (lt) Taşıma Borusu Çapı Boşaltma borusu çapı
0–2900 1¨ 2–1/2¨
300–3900 1–1/2¨ 2–1/2¨
6000–12000 2¨ 2–1/2¨
1200–1900 2–1/2¨ 2–1/2¨
20000–28000 3¨ 3¨
29000–38000 4¨ 4¨
39000-Fazlası 4¨ 4¨