Sektör
Yayınlama Tarihi 08 Ağustos 2010
BAGLARBAŞI - ÜSKÜDAR ataşehirweb rehberi




İETT BAĞLARBAŞI KÜLTÜR MERKEZİ

Bağlarbaşı Kültür Merkezi İETT’nin ellerinde yükseliyor...

 

 Adında "İstanbul`u taşıyan" asırlık çınar İETT, şehrin hafızasında pek çok ilk’le yer eder. İstanbul’u ve İstanbullu’yu ilk tramvayla, metroyla, otobüsle, havagazıyla tanıştıran İETT, şimdilerde başka bir telaşın içinde. Bu yeni telaşın adı: Bağlarbaşı Kültür Merkezi ve Ulaşım Müzesi.

  

Yapımına 2005 yılının mayıs ayında başlanan 12 bin metrekare kapalı alanlı İETT Bağlarbaşı Kültür Merkezi ve Ulaşım Müzesi”nin ayrıntılarını Genel Müdür Mehmet Öztürk’e sorduk. “Kültür Merkezi, İETT’nin İstanbul’a hediyesidir” diyen Genel Müdür Öztürk, merak edilenleri İETT Web’e anlattı.

 

 

Bağlarbaşı’nda bir kültür merkezi inşa etme fikri nereden doğdu? Burası daha önce ne olarak kullanılıyordu?

Bağlarbaşı’ndaki İETT arazisinde daha önce tramvay deposu bulunuyordu. Burası uzun yıllar tramvay hangarı olarak kullanıldı. 1960’ların sonunda Anadolu yakasından tramvaylar kaldırılınca da otobüs garajına dönüştürüldü. Garajda bir yandan 100 otobüs depolanırken bir yandan da üretim atölyesinde motor yapımı, rektifiye ve parça imalatı işleri yürütülmeye başlandı. 1998 yılında İkitelli garajında Motor Yenileme Fabrikası inşa edilince buradaki çalışmalar oraya taşındı. Bağlarbaşı bir süre boş kaldı. Daha sonra Altunizade Kentsel Planlaması çerçevesinde burada bir kültür merkezi yapımına karar verildi. Zaten bölge, tarihi bir dokuya sahip. Bizim de oradaki atölyemiz ve arkasındaki uzun kule eski eser özelliği taşıyor. Onlar aynen muhafaza ediliyor. Bina İETT Ulaşım Müzesi şeklinde düzenleniyor.  Diğer alanlar da Osmanlı mimarisi örnek alınarak kültür merkezi ve otantik malzemelerin satılacağı dükkanlar şeklinde değerlendiriliyor. Çalışmanın projesi ve yapımı tamamen İETT’ye ait.

 

  Yerleşim planında neler yer alıyor?

Yapı; kültür merkezi, sergi alanları ve müze olarak üç ana binadan oluşuyor. Kültür Merkezi’nde 750 kişilik bir konferans salonu, 285 kişilik bir konser salonu, 100`er kişilik iki tiyatro salonu bulunuyor. Salonlardan biri büyük usta Mimar Sinan’ın adını taşıyor. Ulaşım Müzesi olarak oluşturulan alanda İETT tarihinden izler yer alacak. Ayrıca 20 dükkan var. Bu dükkanların iki tanesinde İETT ile ilgili hatıra eşyalar, kitap, CD ve broşürler satışa sunulacak. Bunun dışında da İETT çalışanları için bir lokal ve bir de otopark bulunuyor. 150 araç kapasiteli kapalı otopark o bölge için büyük önem taşıyor. Projede ayrıca iki havuz ve yeşil alanlar yer alıyor.

 

  

  Merkez tamamlandığında İETT’ye maliyeti ne olacak?

Kültür Merkezi’nin İETT’ye anahtar teslimi maliyeti 9.2 Milyon YTL olacak. Şu anda inşaat işlerinin büyük bölümü tamamlanmış durumda. Açılışı mayıs ayı başında yapmayı planlıyoruz. 

 

Kültür Merkezi Anadolu yakası için önemli bir buluşma noktası olacak diyebilir miyiz?

Hem de çok... Çünkü o bölgede bu türlü bir yapı yok. Bir büyük, iki de küçük kubbesi bulunan yapının üst katı Marmara denizi ve Boğaz manzarasına sahip. Bölgenin kültürel ve sosyal hayatına büyük etkisi olacak yapı, Altunizade Kalkındırma Projesi’nin bir parçası aynı zamanda. Yoğun nüfusa sahip bölgede böyle bir merkezin kurulması hem gençler hem aileler için güzel sonuçlar doğuracak. Özellikle çocuklar ve gençler burada pek çok sosyal faaliyete katılabilecek.  

 

 

 

Kültür Merkezi’ne ulaşım da oldukça kolay. Altunizade tarafından gelişte bir alt geçit var. Çevre yollarına çok çabuk ulaşılabiliyor. İETT’nin Altunizade’deki aktarma merkezine de on dakikalık mesafede. Üsküdar’a yakın. Ayrıca gelenler için, kendi otoparkı büyük kolaylık sağlayacak. Misafirler park yönünden bir sıkıntı çekmeyecek.

 

 

Kültür Merkezi sadece Anadolu yakası için değil aynı zamanda İETT için, hatta İstanbul için önemli bir proje...

İstanbul için, Üsküdar için ve tabii ki İETT için çok önemli bir proje. İETT, tarihinde ilk defa böyle bir şey yapıyor. İETT’nin asıl işi ulaşımdır. Bütün imkanlarını ve enerjisini bu işe harcayan köklü bir kurumdur. İETT kadar uzun yaşayan devletler bile azdır. İETT bu anlamda çok sağlam temellere oturmuş bir kurumdur. Dolayısıyla tarihinde pek çok ünlüye gençliklerinde iş imkanı sağlamış bir kuruma da elindeki imkanı bu yönde değerlendirmek yakışırdı. 136 yıllık tarihi ilk’lerle dolu olan İETT, bunu da bir ilk olarak kaydetti ve tarihine ekledi. 

 

 

O zaman her yaştan İstanbullu’nun hafızasında yer eden İETT’nin adının bu kültür merkeziyle daha da perçinleneceğini söyleyebilir miyiz?

Bunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Bağlarbaşı Kültür Merkezi ve Ulaşım Müzesi İETT’nin ellerinde yükseliyor. İETT’nin İstanbul’a bir hediyesidir bu. Geleceğe bırakılacak güzel bir eser. Adında İstanbul’u taşıyan İETT’ye yakışır bir eser.