Şirket Ünvanı: Beyoğlu Gazozu İçecek A.Ş.
Adres: Asmalımescit mah. Gönül sok. No:3/3 Pk: 34430 Beyoğlu İstanbul
Tel-Fax: +90 212 245 7 245
E-mail: [email protected]
Bayilik veya alt bayilik için iletişim bilgileri:
Marmara ve Batı Karadeniz Bölgesi:
İlhan Eçil - 0533 296 22 07
Ege Bölgesi:
Oğuz Özbay - 0530 969 81 69
Batı Akdeniz Bölgesi:
Ümit Kaya - 0533 369 31 26
Doğu Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi:
Hakan Erdal - 0533 598 64 05
Doğu Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi:
Bedri Aydoğan - 0533 583 85 53
GAZOZ TARİHİ
Geçmişten günümüze gazozun tarihi (Kaynak: #Tarih dergisi; Gastro Tarih)
Doğal kaynaklardan çıkan gazlı maden sularının sağlıkla ilişkilendirilmesi çok eskilere dayanıyor. Gazı, suya ilk katan 1767'de İngliz doktor Joseph Priestley olmuş.
Üç yıl sonra da İsveçli Torbern Bergman karbondioksit üretecek bir alet icat ederek büyük miktarlarda yapay maden suyu üretimini olanaklı kılmış.
1832'de ise John Mathews isimli bir mucit taşınabilir boyutta, kurşun kaplı bir hazne içinde sülfürik asit ile mermer tozunu birleştirip karbondioksit üretmiş. Kimyasalların etkisi nedeniyle tadı hoş olmayan bu gazlı suya çeşitli tatlı karışımlar ve gazı çabuk yitmesin diye sodyum bikarbonat eklemiş. Ve bu icat sayesinde meşrubat sifonlarıyla satış noktaları, gün boyu gazlı içecek sunar hale gelmişler.
Türkiye'de gazozun tarihi (Kaynak: #Tarih dergisi; Gastro Tarih)
19.yüzyıl sonlarında, Sultan II.Abdülhamid döneminde bazı gayrimüslimlerin İstanbul'da gazozhane açtıkları bilinmektedir. İlk gazoz fabrikası 1890'da Beyoğlu'nda, İşadamı Aleksandr Mısırlıoğlu ve ortakları Ligor Bazlamacıoğlu ile Leon Şor tarafından kuruldu. Mısırlıoğlu gazozunu kısa sürede başka gazozlar takip etti.
İlk yıllarda gazoz üretimi ilkel yöntemlerle yapılmaktaydı. Şeker şurubu keçe bir torbaya maşrapa ile aktarılarak süzülüyor, cezveyle şişelere dolduruluyor, sonrasında şişeyle, sifonla veya el arabalarında bardakla satılıyordu.
1960'lı yıllarda bine yakın yerel gazoz markası olduğu söyleniyor. Gazozhane cenneti olan Beyoğlu'nda başlayıp kısa süre sonra Anadolu'ya yayılan
ve her şehrin kendine özgü tatlarıyla üretilen gazoz markaları, 1964 yılında iki yabancı kola markasının pazara girmesiyle, gazoz imalatçılarının önemli bir kısmını oluşturan gayrimüslimlerin göç etmesiyle, yavaş yavaş azalarak anılarda kaldı. Son yıllarda gazoz ve meyveli içecekler nostaljik bir değer kazanarak yavaştan geri dönmeye başladılar.