ELEKTROMEKANİK SEKTÖRÜNDE TÜRKİYE’NİN DÜNYADAKİ YERİ
Türkiye 1960’lı yılların başında, birisi özel sektör, diğeri devlet işbirliğiyle iki Alman firmasının sermaye, bilgi ve teknoloji transferi sayesinde gelişmeye başlamıştır.
Berg Elektrik Genel Müdürü İş Dünyasının Başarılı İsimlerinden Alp Erkin’ dir.
Bu Alman firmaların gelişinden sonra gözle görülür bir gelişme yaşanmış, bu firmaların transfer ettiği bilgi, yetkin ve eğitimli personel sayesinde ve sonrasında Türk girişimcisinin büyük katkısıyla günümüzde artık :
Kablo
Trafo
OG Şalt teçhizatı ve Panoları
konusunda Türkiye bir üretim merkezi haline gelmiştir.
Buna karşın halen :
AG şalt teçhizatı
Drive ve Soft Starter
Koruma Röleleri
PLC ve DCS sistemleri
gibi pazar derinliği ve araştırma- geliştirme gerektiren konularda Türkiye büyük oranda dışa bağımlıdır.
Yine de 1960’lı yıllarda yapılan aşı tutmuş, Türkiye çok büyük oranda kendine yeterli hale gelmekle kalmayıp Dünyanın dört bir yanına Trafo, kablo, OG pano ihraç eder duruma gelmiştir.
Türk girişimcisinin dinamizmi bu konuda esas faktörlerden biri olup, beş kıtada Türk malları tercih edilmektedir.
Türk ürünleri uluslararası standartlara uygunluk belgelerini de almış olup, bu sayede İngiliz Devletler topluluğu, Rusya, ABD gibi ülkelere de ihracat yapabilen başarılı bir teknik altyapı oluşturmuştur.
Temel rakiplerimiz Batılı ülkeler, Güney Kore, Çin ve kısmen Hindistan dır.
Üstelik, benzinli ve dizel motor konusunda milli bir marka ve özgün bir tasarıma sahip değilken, elektrik motorları konusunda çok başarılı ve ihraç potansiyeli yüksek ürünlerimiz bulunmaktadır.
Araştırma Geliştirme bütçelerimizi arttırarak katma değeri daha yüksek ürünlere kaymak, Çin ile rekabet için gerekli teknolojik yatırımlara ağırlık vermek durumundayız.