Berlin’den felsefeci ve terapist Dr. Ufuk Yaltıraklı’nın sunduğu Felsefe ve Varoluş Estetiği başlıklı çok ilginç bir felsefe sunumu izledik.
Caddebostan Kültür Merkezi’nde, 24 Kasım Cuma günü, Kadıköy Kültür Sanat Derneği organizasyonunda, Filozof Foucault hakkında, Berlin’den felsefeci ve terapist Dr. Ufuk Yaltıraklı’nın sunduğu Felsefe ve Varoluş Estetiği başlıklı çok ilginç bir felsefe sunumu izledik.
Kadıköy Kültür Sanat Derneği Sunumun birinci bölümü felsefenin ne denli yaşamımızın içinde olduğuna dairdi ve antik çağın ‘kendilik kaygısı’nın felsefenin konusunu oluşturmasından yola çıkan Dr.Yaltıraklı sözü Foucault’un bu çağdaki ‘kendilik pratikleri’nden hareketle konuyu öznenin nasıl inşa edildiğine getirerek modern toplumdaki özne ve öznelik deneyimleriyle bir karşılaştırmasını yaptı. Özellikle ‘hakikat oyunlarıyla inşa edilen öznenin iktidar ilişkileriyle olan bağı Dr. Ufuk Yaltıraklı’nın usta retoriğiyle birleşerek katılımcılara unutulmaz bir felsefe şöleni izleme fırsatı verdi. Programın modaratörlüğünü başarı ile yapan Kadıköy Kültür Sanat Derneği Başkan Yardımcısı Nesibe Müsevitoğlu’nu bu güzel felsefe akşamı için kutlamak gerek.
Dr. Ufuk Yaltıraklı Hakkında:
Dr. Ufuk Yaltıraklı İstanbul Üniversitesi’nde felsefe, psikoloji ve sosyoloji öğreniminin ardından doktorasını tamamlayıp Berlin’de iki büyük üniversitesitede (Freie Universiteat Berlin – Humbolt Universiteat zu Berlin) yıllarca dersler vermiştir. Daha sonra Nürnberg-Erlangen Friedrich-Alexander Üniversitesi‘nde de beş sene öğretim üyesi olarak çalışmıştır.
Daha sonra felsefe ile insanın ruh sağlığını nasıl birleştirebilirim sorusunu kafasına takarak yine Berlin’de dört sene sürecek bir terapi eğitimi almaya karar vermiş.
Dr. Ufuk Yaltıraklı amacının felsefeyi sadece felsefeciler arasında mektuplaşma ve çoğunluğun anlamadığı bir dil olmaktan çıkartılması gerektiğini savunan bir felsefeci.
Doğu Batı toplumu ayırımı yapmadan, her toplumun mutlaka anlaşılır bir felsefe eğitimi ve uğraşısıyla kendisini dönüştürmesinin yaşadığımız çağda kaçınılmaz bir hal aldığını sürekli vurgulayan Dr. Yaltıraklı terapi seanslarında da felsefeden yararlanılması gerektiğine inanan terapistlerden.
Bu temelden hareketle, özellikle felsefenin insan yaşamındaki önemine ağırlık verdiği felsefe toplantılarının amacı (10 seneyi aşan ‚Berlin Felsefe Akşamları‘ ve 3 senedir İstanbul toplantıları) sistemik terapiyi Varoluşçu Psikoterpi’nin felsefi geri planıyla birleştirerek felsefeyi yaşama sokmayı, sağlıklı bir ruh yapısı için gerekli olan ‘iyi yaşam’ anlayışını terapi çalışmalarına kazandırmayı hedeflemiştir.