Türkiye’nin ilk geri dönüştürülmüş şişesi

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA’nın Sıfır Atık Mavi projesine destekte bulunuyor.

Türkiye’nin ilk geri dönüştürülmüş şişesi
 Türkiye’nin ilk geri dönüştürülmüş şişesi

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA’nın Sıfır Atık Mavi projesine destekte bulunuyor.

Türkiye’nin ilk ve tek yüzde 50’si geri dönüştürülmüş malzemeden oluşan çevre dostu su şişesini üreten Hayat Su, bu ürün ile beraber DenizTemiz Derneği/ TURMEPA’nın Sıfır Atık Mavi projesine destekte bulunuyor.

Hayat Su Pazarlama Direktörü Gökçe Kunt, “Hayat Su olarak Türkiye’de ilk kez geri dönüştürülmüş plastikten şişe üreten marka olarak dünyamız için anlamlı bir adım atıyoruz, denizlerimize sahip çıkıyoruz” dedi. Hayat Su’yun sürdürülebilir bir dünya için 2025 taahhütlerini açıkladığı lansmanda UNDP Türkiye "Sudaki Yaşam Savunucusu", milli sporcu Şahika Ercümen ile son yıllarda odağına gezegeni beslemeyi alan FAO Türkiye "Sıfır Atık Sıfır Açlık" proje destekçisi, beslenme uzmanı Dilara Koçak İstanbul Boğazı’nda yaptıkları dalışla denizlerdeki kirliliğe ve geri dönüşümün önemine dikkat çekti.

Hayat Su bir ilke imza attı ve Türkiye’nin ilk ve tek yüzde 50’si geri dönüştürülmüş malzemeden oluşan su şişesini tüketicilerle buluşturdu. Geri dönüşüm yolculuğundaki ilk adımı simgeleyen 500 ml’lik ürünün lansmanı ile birlikte Hayat Su, DenizTemiz Derneği/ TURMEPA’nın Sıfır Atık Mavi projesine destek sağlayacak. Denizlerdeki kirliliği ve dünya için geri dönüşümün önemini vurgulayan Hayat Su Pazarlama Direktörü Gökçe Kunt, “Türkiye’nin ilk şişe su üreticilerinden biri olarak, Türkiye’de sürdürülebilirlik adına harekete geçen ilk su markası olmaya karar verdik. Türkiye’de ilk kez geri dönüştürülmüş plastikten su şişesi üreten marka olarak dünyamız için anlamlı bir adım atıyoruz. Bugün Türkiye’yle tanıştırdığımız 500 ml’lik yüzde 50’si geri dönüştürülmüş Hayat Çevre Dostu şişelerimizin yanı sıra, 2025’e kadar portföyümüzdeki tüm pet şişelerin geri dönüştürülmüş plastik içereceğinin haberini veriyoruz. Amacımız kullandığımız pet oranının ortalama yüzde 50’sinin geri dönüştürülmüş olmasını sağlamak” dedi.

GERİ DÖNÜŞÜM İÇİN KAPSAMLI PLAN

Geri dönüşüm konusunda sürdürebilir adımlar atmak için uzun süredir çalıştıklarını anlatan Kunt, “Hayat Su olarak bugün 2025 taahhütlerimizi açıklamaktan mutluluk duyuyoruz. İlk adımını yüzde 50’si geri dönüştürülmüş plastikten ürettiğimiz şişelerimizle attığımız bu yolculukta, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘Sıfır Atık projesi’ başta olmak üzere en etkin resmi atık toplama ve geri dönüşüm sistemlerine destek olmak, yerel yönetimlerle iş birliği yaparak, daha fazla plastiğin geri dönüştürülmesini sağlamak, toplumsal bilinci artırmak amacıyla eğitim kurumları ile iş birliği yapmak gibi çok daha kapsamlı çalışmalara imza atacağımızın sözünü veriyoruz. ‘Hayat geri dönüşümde’ diyerek herkesi de bu farkındalık yarışına davet ediyoruz” dedi.

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA’YA DESTEK

Geri dönüşüm yolculuğunda değerli kuruluşlarla iş birlikleri yaptıklarına dikkat çeken Hayat Su Kıdemli Marka Müdürü Selcen Tokgöz, çevre dostu şişenin lanse edilmesiyle birlikte DenizTemiz Derneği/ TURMEPA’nın Sıfır Atık Mavi projesine de destekte bulunacaklarını dile getirdi. Özellikle pandemi döneminde maske ve eldiven atıklarının denizlerde yarattığı kirliliğe dikkat çeken Tokgöz, “Karantina günlerinde hepimiz sağlığımızın, doğal güzelliklerin önemini daha iyi anladık. Bizler evlerimizdeyken kendisini yenileyen denizlerimizde, normalleşme günleriyle birlikte üzücü görüntülerle de karşılaştık. Biz Hayat Su olarak 2025’e kadar hedeflerimizi belirledik. Herkesi bu farkındalık yarışında bize katılmaya davet ediyoruz” dedi.

“GELECEK İÇİN UMUTLUYUZ”

Geri dönüşüm yolculuğunda Türkiye’de bir ilke imza atan Hayat Su’ya teşekkür ederek sözlerine başlayan DenizTemiz Derneği/ TURMEPA’nın Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu, “İnsanlık bu zamana kadar kişi başına 1 ton plastik üretti ve üretilen plastiklerin üçte birini sadece bir kez kullanıp attık. Yalnızca yüzde 15’ini geri dönüştürdük. Oysaki plastiğin geri dönüşümü hayati bir önem taşıyor. Çünkü 1 milyon ton plastiği geri dönüştürmek, 1 milyon aracın trafikten alınmasıyla aynı etkiyi yaratıyor. Denizlere ise her yıl 8 milyon tondan fazla plastik atılıyor. Okyanuslarda şu an 150 milyon tondan fazla plastik bulunuyor. Bu atıkları azaltmak bizim elimizde, kullandığımız plastikleri geri dönüşüme kazandırarak doğa için önemli bir adım atabiliriz. Bu kapsamda Hayat Su’yun Türkiye’de bir ilk olarak dönüştürülmüş su şişesini lanse etmesi bizi gelecek için umutlandırdı. Hayat Su’ya, DenizTemiz Derneği/ TURMEPA’nın Sıfır Atık Mavi Projesi’ne verdiği desteğin yanı sıra, bu konudaki öncü tavrından dolayı ayrıca teşekkür ederim. Dilerim bu proje başka kurum ve insanlara da örnek olur.” ifadelerini kullandı.

ŞAHİKA ERCÜMEN: DENİZLERE İHTİYACIMIZ VAR

Lansmanda, UNDP Türkiye tarafından “Sudaki yaşam savunucusu” seçilen rekortmen milli sporcu Şahika Ercümen ile Sıfır Atık Sıfır Açlık programı destekçisi ve beslenme uzmanı Dilara Koçak, Turyol-2 teknesinde gerçekleştirilen etkinlik kapsamında İstanbul Boğazı’nda bir dalış gerçekleştirdi. Bu dalış ile denizlerdeki kirliliğe ve geri dönüşümün önemine vurgu yapmak istediklerini dile getiren Şahika Ercümen, “Okyanus ve denizler gezegenimizin yüzde 70’ini oluşturuyor. Çoğumuzun su yüzeyinde gördüğü atıklar, denizsel atıkların sadece yüzde 15’ini oluştururken, deniz çöplerinin yüzde 80'i deniz tabanında bulunuyor. Denizlerdeki yaşamı ciddi şekilde etkileyen bu kirlilik dünyamızın sürdürülebilirliğini tehdit ediyor. Bunun önüne geçmek ve plastik kullanımını azaltmak adına bugün çok önemli bir adım atıyoruz. Plastik kullanım oranını yüzde 50 düşürmeyi hedefleyen Hayat Su’yun bu çalışmasını çok değerli buluyor ve destekliyorum” dedi.

DİLARA KOÇAK: GEZEGENİ İYİ BESLEMEK HEPİMİZİN SORUMLULUĞU

Hava hasta, su hasta, toprak hasta söylemiyle bilgi ve tecrübesini iklim krizi, açlık ve atık konusunda farkındalık yaratmak amacıyla kitlelerle paylaşan aktivist beslenme uzmanı Koçak dalışta Şahika Ercümen'e eşlik ederek, “Bugün kirlettiğimiz denizler, yarınlarımızı ve geleceğin beslenmesini etkiliyor. Biliyoruz ki deniz ve okyanuslardaki çöplerin yüzde 73’ünden fazlasını plastikler oluşturuyor. Bu nedenle Hayat Su’yun plastik kullanımını sınırlandırma taahhüdünü çok kıymetli buluyor ve destekliyorum” ifadesini kullandı.


İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER