“İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Fuarı”nın yedincisi, 28 Kasım-01 Aralık’ta, İstanbul Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşti.
“7. İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Expo” ve “5. Dünya Helal Zirvesi”, İslam Ülkeleri Standartları ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC), İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) iş birliğinde ve Discover Events organizasyonunda 28 Kasım-01 Aralık tarihleri arasında gerçekleşti. İstanbul Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezinde gerçekleşen etkinlik, B2B’ler açısından en verimli yıllarından birini yaşadı. “Tüm Nesiller için Helal: ‘Ailenin ve Gençliğin Önemi’ ‘ Sağlıklı Yaşam İçin Helal’in Önemi’ ‘’ temaları ile gerçekleşen iki dev etkinlikte genç start-up’lar yatırımcılarına fikirlerini sunma, ulusal ve uluslararası aşçılar da helal kavramına uyan gıdalarla yapılmış yemeklerle yarışma imkanı buldu.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) faaliyetleri kapsamında düzenlenen tek helal fuarı olan “İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Fuarı”nın yedincisi, 28 Kasım-01 Aralık’ta, İstanbul Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. 5.Dünya Helal Zirvesi ve 7. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Fuarı'nın bu yıl 40 Bin’e yakın ziyaretçisi oldu; 75’ten fazla ülkeden delegasyon katılımı gerçekleşti. 50 ülke ürünleriyle ve stantlarıyla Helal Expo Fuarı'nda ve profesyonel zirve katılımcılarıyla Helal Zirvesi’ndeki yerini aldı. Bu yıl 10 ülkeden 270 aşçının katılımıyla Uluslararası Aşçılar Kupası’nın da gerçekleştiği etkinlikte, farklı kategorilerde ödüller dağıtıldı. Yedi bölgeden 40 ilin mutfağının da tanıtıldığı Dünya Helal Zirvesi Uluslararası Aşçılar Şampiyonası kapsamında, helal gıda standartlarından oluşan lezzetli, rengarenk yemekler yapıldı ve yöresel yemekler tanıtıldı.
Yabancı ülke bakanlarından fuara büyük ilgi!
Organizasyonun düzenleyicisi Discover Events'in Yönetim Kurulu Başkanı ve Dünya Helal Zirvesi Konseyi Başkanı Yunus Ete, fuar hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:
"Geçen yıla oranla bu yıl ki organizasyon büyüyerek devam etti. Bu yıl yüzde 50’nin üzerinde büyüme gerçekleştirdik. Yurt dışı katılım sayısı fazlalaşırken yurtiçi katılım da aynı şekilde artış gösterdi. 50’nin üzerinde ülke stant pavilyonlarıyla Helal Expo’ya katıldı. 75’in üzerinde ülke delegasyonları ile katılım sağlarken bu yıl Nijerya Dışişleri Bakanı, Filistin Ticaret Bakanı, Senegal Ticaret Bakanı, Somali Tarım Bakanı, Tataristan Ticaret Bakanı gibi yabancı bakanın katılımı yüksek düzeyde gerçekleşti. Tataristan Ticaret Bakanı Taliya Minulina ile iyi niyet anlaşması yaptık. İnşallah bu da hayırlara vesile olur.
Önümüzdeki yılki hedefimiz organizasyonun yine büyüyerek devam etmesi, helal konusundaki farkındalığın artması, Türkiye’nin helal pazarı içerisindeki payının daha yukarılara taşınması. Ayrıca ülkemizde zaten helal hassasiyeti dikkate alınarak yapılan üretimin aynı şekilde ihracatımıza da yansıması.”
“Yurt dışıyla franchise anlaşması yapan firmalar oldu; mutluyuz”
Discover Events Yönetim Kurulu Başkanı ve Dünya Helal Zirvesi Konseyi Başkanı Yunus Ete, fuar ve zirvenin İslam Ülkeleri Standartları ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) işbirliği sayesinde belirlenen standartların tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanılması açısından önemli bir etkinlik olduğunu ifade etti.
“Yine bu çerçevede TÜMMİAD işbirliği ile bir start-up alanı oluşturuldu. Bir fikrin dünyayı değiştirebileceğini varsaydık. Bu çerçevede girişimci gençlerimizin helal sektöründe yapmış olduğu faaliyetlerin bir start-up girişimi olarak sunumlarının gerçekleştirilmesi sağlandı. Yatırımcılarla onları buluşturup fikirlerin geleceği için önemli adımlar attık.” diyen Yunus Ete, 7. Helal Fuarı’nın B2B’ler ve ticari ortaklıklar açısından başarısını da şöyle değerlendirdi:
“B2B görüşmeleri çerçevesinde yurtdışından 500’e yakın yatırımcı, yurtiçinden de önemli distribütörler, satın almacılar ve marketlerin katılımı ile önemli görüşmeler yapıldı. B2B’lere ilgi her yıl artarak devam ediyor.
Bu yıl ‘fashion street’ dediğimiz bir alan oluşturduk ve muhafazakar tekstil üzerine faaliyet gösteren firmalara yer verdik. Bu alanda girişimci olan firmalar ciddi anlamda siparişler aldılar. Ticari açıdan verimli adımlar atıldı. Endonezyalı katılımcımız iki büyük anlaşma sağladı. Discover Events olarak biz de önemli teklifler aldık; bu bağlamda 2020’de yurtdışı faaliyetlerimizi artırmaya odaklanacağız.
Tataristan Hükümeti ile yoğurt üretimi yapan Türk katılımcımız güzel bir anlaşma sağladı. Orada ayran üretimine başlayacaklar. Osmanlı Tulumbacısı yurtdışında iki bayilik aldı; diğer bir katılımcı firmamız Safran ise iki ayrı ülkeye inovatif safran ürünlerini ihracat anlaşması sağladı.”
SMIIC Genel Sekreteri İhsan Övüt de yaptığı değerlendirmede, 2019 yılının hem satın almalar hem de katılım anlamında çok verimli geçtiğini, özellikle yabancı katılımcı bakımından herkesin fuardan memnun kaldığı yorumunda bulundu.
Dünya Helal Zirvesi tüm dünyayı birleştirdi
Açılışını Dünya Helal Zirvesi Konseyi Başkan Yardımcısı Emre Ete’nin yaptığı etkinlik, Tataristan Ticaret Bakanı Taliya Minulina, ICDT Temsilcisi Abdelaziz M. Alami, Discover Events Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, T.C. Ticaret Bakanı Yardımcısı Sezai Uçarmak, Uluslararası İslami Fıkıh Akademisi Temsilcisi Dr. İsmail Cebeci ve Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Vaizi Mustafa Sadıkoğlu’nun konuşmaları ile start aldı.
Dünya Helal Zirvesi’nde bu yıl 25 farklı ülkeden 100’e yakın konuşmacı sunumlarını yaptı. Konuşmacıların yanı sıra 75’e yakın farklı ülkeden 9 bin delege konferansları ilgiyle takip etti.
Fuar, bilimsel konferanslarla zenginleşti
5. Dünya Helal Zirvesi'nde, helal sektörüne ilişkin birçok bilimsel konferans düzenlendi. Oturumlarda yurt içi ve yurt dışından konuşmacılar, ortak helal standartlarının önemi, mevcut dünya helal pazarının karşılaştığı zorluklar, fırsatlar ve olası çözümler, İslam ekonomisinde yeni trendler ve helal yaşam tarzı gibi pek çok konuyu değerlendirdi.
Dünya Helal Zirvesi Uluslararası Aşçılar Kupası’nda 10 ülkeden 270 aşçı yarıştı!
Aynı tarihlerde, eş zamanlı Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) ve Discover Events işbirliği ile ikincisi gerçekleştirilen Dünya Helal Zirvesi Uluslararası Aşçılar Kupası kapsamında 10 farklı ülkeden 270 aşçı hünerlerini sergiledi.
HELAL PAZARIYLA İLGİLİ EK BİLGİLER:
"Dünyada 'helal tatil' hizmeti veren tesis sayısı 350 civarında. Bu tesislerin 150’si Türkiye’de. Tahminlere göre helal turizmin parasal büyüklüğü, önümüzdeki 5 yıl içinde 300 milyar Dolara ulaşacak. Türkiye dışında Endonezya ve Malezya’da bazı girişimciler helal şehir oteller kategorisinde ciddi yatırımlar yapıyor.
Türkiye’nin de bu potansiyeli değerlendirerek harekete geçmesi halinde, 2023 yılında 20 milyar Dolarlık turizm gelirine ulaşması öngörülüyor. Helal gıda pazarının artmasında İslam dünyasındaki hızlı nüfus artışının büyük etkisi var. Aynı şekilde hijyen ve sağlıklı olma özellikleri sebebiyle başka inançlardaki insanlar tarafından da helal gıda tercih ediliyor."
Helal Zirvesi Konseyi Başkanı Yunus Ete: “Dünya helal ekonomisi 2017 yılında 4 trilyon Dolar bir hacme sahipken, 2021 yılına kadar 7 trilyon Dolara ulaşması bekleniyor. İslami finansın 3,5 trilyon Dolar hacme ulaşması, gıda ve içecek sektörünün 1,9 trilyon Doları geçmesi, muhafazakar giyimin ise 243 milyar Dolar büyüklüğe ulaşması öngörülüyor. Helal ekonomisinin yakın zaman içerisinde küresel pazarı şekillendirmesi bekleniyor.
Helal gıda pazarı, her yıl yüzde 100 büyüyor. Ülkemiz helal hassasiyetinin yüksek olduğu sayılı ülkelerden. Dünyada her geçen yıl helal konusunda farkındalık artarken ortak standartların varlığının önemi hissediliyor. Türkiye'de ortalama 15 milyar Dolara yaklaşan helal gıda pazarı her yıl yüzde 100 büyüyor. İç pazarın bu yıl yaklaşık 30 milyar Doları bulmasını bekliyoruz. Türkiye ihracat tarafında ise hızlı bir büyüme yaşıyor ki bu da bizim için son derece sevindirici."
DÜNYA İSLAM EKONOMİSİ
1,8 milyar Müslüman: Dünya nüfusunun yüzde 24’ü
İslami finans: 2017-2,438 milyar Dolar
2023-3,809 milyar Dolar
Helal gıda: 2017-1,303 milyar Dolar
2023-1,863 milyar Dolar
Helal turizm: 2017-177 milyar Dolar
2023-274 milyar Dolar
Muhafazakar moda: 2017-270 milyar Dolar
2023-361 milyar Dolar
Helal medya: 2017-209 milyar Dolar
2023-288 milyar Dolar
Helal tıp: 2017-87 milyar Dolar
2023-131 milyar Dolar
Helal kozmetik: 2017-US$61 Bn
2023-US$131 Bn
HELAL GIDA PAZARI KATLANARAK BÜYÜYOR
Dini grup üyelerinin ortalama yaşlarına bakıldığında 23 yaş ortalaması ile Müslümanlar ilk sırada, 26 yaş ortalaması ile Hindular ikinci sırada yer alıyor. Araştırmalara göre dünya nüfusunun ortalama yaşı 28… Hristiyanların yaş ortalaması 30, diğer dünya dinleri üyelerinin yaş ortalaması 32, geleneksel dinlerin üyelerinin yaş ortalaması 33, ateistler ile Budistlerin yaş ortalaması ise 34 olarak hesaplanıyor. Yahudiler, 36 yaş ortalaması ile en yaşlı grup. Bu rakamlar gösteriyor ki dünyada genç nüfus oranı en fazla Müslümanlarda. Aynı şekilde en fazla nüfus artışının yaşandığı ülkeler de İslam ülkeleri. İşte bu tablo, helal gıda pazarını her yıl kartopu gibi büyütüyor. Hijyenik özellikleri nedeniyle helal gıda, başka inançlara mensup tüketiciler tarafından da tercih ediliyor.
HELAL NEREDE NE KADAR TÜKETİLİYOR?
200 milyonun üzerindeki nüfusu ile Endonezya, en çok Müslümanın yaşadığı ülke. Endonezya’yı, 170 civarındaki nüfusu ile Pakistan, 150 milyonluk nüfusu ile Bengladeş, 80 milyonluk nüfusu ile Türkiye, İran ve Mısır takip ediyor. Hindu inancına sahip olan Hindistan’da 150 milyon Müslüman yaşarken, Rusya’dan Amerika’ya, Çin’den Amerika’ya dünyanın birçok ülkesinde de milyonlarca Müslüman yaşıyor. Araştırmalara göre İslam ülkelerindeki ve Müslüman olmayan ülkelerdeki Müslüman nüfusu da çok hızlı artıyor. İşte bu durum, dünyada helal gıda pazarının katlanarak büyümesini beraberinde getiriyor.
Dünyada helal ürünleri tüketen yaklaşık 2 milyar tüketici bulunuyor. Bu nüfusun 950 milyonu Asya’da, 450 milyonu Afrika’da, 350 milyonu Ortadoğu’da,30 milyonu Avrupa’da, 10 milyonu ise Amerika’da yaşıyor. Müslüman olmayan ülkelerde de talep gören helal gıda sektörünün AB ülkelerindeki ekonomik büyüklüğü ise yaklaşık 70 milyar Dolar. Amerika başta olmak üzere Avrupa ülkeleri, Japonya ve Çin gibi birçok ülke bu dev pazardan pay alabilmek için İslam ülkelerinde lobi faaliyetleri yürütüyor. Pazardaki çeşitlilik helal kavramına da yansıyor.