SÖZER YAŞMUT, “ANILAR ve MÜZİK”le ANILDI
TÜRK MÜZİĞİNİN İLK ÖZEL KONSERVATUARLARINDAN OLAN BOĞAZİÇİ MUSİKİ VAKFI KURUCUSU ŞEF SÖZER YAŞMUT, GÖKHAN SEZEN’İN MUHTEŞEM KONSERİ İLE ANILDI.
Boğaziçi Musiki Vakfı yöneticileri ve öğrencileri ile Kadıköy Belediyesi Müzik Gönüllüleri; 26 Kasım 2013 akşamı, Kadıköy Evlendirme Salonunda düzenledikleri, “ANILAR ve MÜZİK” programının 67. sinde, Sevilen Türk Müziği Ses Sanatçısı Gökhan Sezen’in katıldığı muhteşem bir konser ile andılar.
Sanatları ile büyük beğeni kazanan sanatçıların halkla buluşturulduğu ve bir belgesel niteliği taşıyan, yapım ve yönetimi Nesibe Müsevitoğlu tarafından yapılan “Anılar ve Müzik” programında, bu defa yaşayan bir sanatçı değil, kısa bir süre önce geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrılan, Müzik adamı Sözer Yaşmut konuk oldu.
Sözer Yaşmut, yaşamından kesitlerin yer aldığı barkovizyon ile tanıtıldıktan sonra, Kadıköy Belediyesi Gönüllü Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Nesibe Müsevitoğlu tarafından program açıldı.
Boğaziçi Musiki Vakfı’nın kurucu başkanı olan Bülent Eray ve Sosyal İşler Komitesi Başkanı Emel Aydınoğlu da, açılışta birer konuşma yaparak, Sözer Yaşmut ve Vakıf hakkında geniş bilgi verdiler. Vakfın ve Sözer Yaşmut’un adının yaşatılması için her türlü fedakarlığı yapacaklarını söyleyen konuşmacılar, kimi zaman duygusal anlar yaşadılar ve yaşattılar.
Nesibe Müsevitoğlu da yaptığı konuşmada; “- Kalbinin güzelliği yüzüne vuran, güler yüzlü bir İstanbul beyefendisi olan Sözer Yaşmut, Türk Müziğine büyük hizmetler yapmıştır. Kurduğu ilk özel Türk Müziği Konservatuarı niteliğinde olan, Boğaziçi Vakfı’nda çok sayıda genç sanatçının yetişmesini sağlamıştır. Kendisini yaşarken “ Anılar ve Müzik” belgesel programlarımdan birinde konuk etmeyi çok istemiştim. Ne yazık ki aramızdan ayrıldıktan sonra, 67. Bu programımda onu konuk etmek bu şekilde nasip oldu. Sözer Yaşmut, 2013 Yılı Mayıs ayında Kadıköy Belediyesi olarak düzenlediğimiz Beste Yarışmasında Jüri Üyesi olarak yer almıştı. Şu anda sanki o gecenin devamında gibi hissediyorum. Ön sırada jüri heyetinin arasında oturduğunu, güler yüzüyle izleyicileri selamladığını görür gibiyim. Sözer Yaşmut’un Şefliğini yaptığı Boğaziçi Musiki Vakfı Türk Müziği Korosu, Kadıköy Belediyesi ve BTH TV olarak düzenlediğimiz yılın en iyi on koro yarışmasında son üç yıl üst üste dereceye girmişti. Bu ödülleri kendisine verme onuruna eriştiğim için kendimi şanslı addediyorum. Türk Müziğine sayısız sanatçı yetiştiren, Kadıköy’ün ilk özel Türk Müziği Konservatuvarı niteliğindeki Vakfın bundan sonra da yaşatılması hepimizin tek dileği. Bu anlamda bana da düşen bir görev olursa, her zaman destek vermeye hazırım.” Dedi.
Boğaziçi Musiki Vakfı Türk Müziği Konservatuarında yetişen; Aydan Serhadlioğlu, Ayfer Akyüzlü, Derya Dilekçi, Duygu Kuş, İnci Türünz, Sevda Barutçu, Tiraje Demirbilek, Ümran Gürer, Süreyya Turgut, hocaları için birer şarkı söyleyerek, anma gecesine katıldılar. Usta saz sanatçıları; Yücel Yüceturanlı (Keman), Akif Ersoy (Ud), Sait Durgun (Kanun), Tanju Erol (Klarnet), İbrahim Ulaş (Ritm) solistlere eşlik ettiler.
Yaşmut’un ailesi, Boğaziçi Vakfı’nın eski ve yeni üyeleri, öğrencileri ve çok sayıda izleyicinin katıldığı gecenin ikinci bölümünde, Türk Müziğinin son yıllarda sevilen sesi Gökhan Sezen muhteşem bir konser verdi.
Gökhan Sezen Sözer Yaşmut’u anma gecesinde olmaktan büyük onur duyduğunu ifade etti ve “- Değerli Hocam burada olsaydı, sahne ile kulis arasında mekik dokuyor olur, sahne düzeninden müziğe kadar her konu ile en ince detayına kadar ilgileniyor olurdu. Bu gün ne yazık ki burada değil, O müziksiz yapamazdı. O gittiği yerde de boş durmuyordur. Mutlaka aramızdan ayrılan, Türk Müziğinin diğer usta sanatçıları ile çoktan bir müzik okulu açmış ya da bir sanat organizasyonu yapmıştır. Mekanı cennet olsun. ” Dedi. İzleyiciler tarafından büyük beğeni kazanan konserin sonunda resim çektirmek isteyen hayranlarının izdihamı nedeni ile sanatçı zor anlar yaşadı.
Gökhan Sezen’in muhteşem konserinin ardından, Bülent Eray ve Nilgün Aydınoğlu’nun programa katkı verenlere teşekkür plaketleri ve çiçeklerini sundular.
Gökhan Sezen’in Boğaziçi Musiki Vakfı öğrencileri ve Vakıf Üyeleri ile birlikte sahnede söyledikleri final şarkıları ile gece sona erdi.
SÖZER YAŞMUT KİMDİR?
18.Ekim.1938 de Düzce’nin Çilimli Kasabasında doğdu. 3 çocuklu bir ailenin ortanca çocuğudur. Babası Tekel İdaresi’nde memurdu.
1945 yılında Çilimli İlkokulu, 1951 yılında Düzce ortaokulu ve 1957 yılında Bolu Lisesi’ni bitirdi.
1958 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne girdi. Üniversite eğitiminin yanı sıra, 1960 yılında İstanbul Belediye Konservatuarına giren Sözer Yaşmut,Şive Onat, Şefik Gürmeriç, Halil Bedii Yönetgen ve Naime Batanay gibi değerli hocaların öğrencisi oldu.
1965 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi,1967 yılında Belediye Konservatuarı’ndan mezun oldu.
Sabahattin Volkan’dan özel dersler aldı.
Münir Nurettin Selçuk tarafından İcra Heyeti’ne alındı.
1968 de PTT de kısa süreli memuriyetinin ardından, yine 1968 yılında İş Bankası iktisadi Araştırmalar Müdürlüğü’ne girerek
3 yıl burada ekonomist olarak çalıştı.
1972-1973 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İthal Malları Fiyat Tescil ve Tetkik Dairesi’nde fiyat uzmanı olarak görev yaptı.
1972 yılında Boğaziçi Musıki Derneği’ni kurdu.
1975 yılında evlendi. 1976 yılında bir erkek çocuğu oldu.
Yine 1976 yılında profesyonel olarak gazinolarda sahne almaya başladı.
37 yıl önce, ünlü besteci Melahat Pars’ın “Neler çektim şu gönlümden” adlı eserini 45 olarak plağa okudu.
1972 yılında kurmuş olduğu Boğaziçi Musıki Derneğini, 1981 yılında Boğaziçi Musıki Vakfı’na dönüştürdü.
1983 yılında İthal malları Tetkik Dairesi’nden emekli oldu.
İstanbul Teknik Üniversitesi Konservatuarı kurulmadan önce Teknik Üniversite Müzik Kulübü’nü kurdu ve ilk hocası oldu.2 yıl koro şefliğini yürüttü.
Yaşamı boyunca, 7500 ü aşkın öğrenci yetiştiren Sözer Yaşmut, Bahariye İlköğretim , Acıbadem İlköğretim,Faik Reşit Unat İlköğretim okulu, Maltepe Lisesi,Fenerbahçe lisesi, Kadıköy Kız Lisesi, Kadıköy Kız Meslek Lisesi,Hava Harp Okulu’nda müzik öğretmenliği yaptı.
Konserlerinde pek çok sanatçıyı misafir etmiştir.
Kurucusu olduğu ve 6 sınıflı bir okul olan Boğaziçi Musiki Vakfı’nda okutulmak üzere, 6 adet Türk Müziği Nazariyatı, 6 adet Usul ve 6 adet de nota kitabı yazmış olup, bu kitapların tüm basım ve yayım hakkını Boğaziçi Musıki Vakfı’na bırakmıştır.
Ayrıca, halen eğitim verilmekte olan binanın da mülkiyeti ve 2010 yılında yapmış olduğu 40.sanat yılı kutlamalarının tüm gelirleri ,Sözer Yaşmut tarafından Boğaziçi Musıki Vakfına bırakılmıştır.
Sözer Yaşmut kurucusu olduğu Boğaziçi Musıki vakfında, 7.Eylül.2013 tarihine kadar,hocalık ile birlikte , aynı vakfın koro şefliğini de yapmıştır.
Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2013, 11:15
SÖZER YAŞMUT, “ANILAR ve MÜZİK”le ANILDI
Boğaziçi Musiki Vakfı yöneticileri ve öğrencileri ile Kadıköy Belediyesi Müzik Gönüllüleri; 26 Kasım 2013 akşamı, Kadıköy Evlendirme Salonunda düzenledikleri, “ANILAR ve MÜZİK” programının 67. sinde, Sevilen Türk Müziği Ses Sanatçısı Gökhan Sezen’in katıldığı muhteşem bir konser ile andılar.
YORUM EKLE
1
Kılıçdaroğlu İstanbul adayını açıkladı!
2
İSMET ÖZARSLAN, ADAYLIK NETLEŞEN ADAYLARI KUTLADI
3
Olimpiyat ateşi Türklerin anavatanında
4
Lions ve Rotary Kulüpleri Ortak Yardım Dağıttı
5
Saadet Partisi GOP Adayı Bilal Ay, ‘Bizde Görev...
6
Of'da Maça Giriş Bedava, Çıkış Parayla
7
İstanbul'da Taksi durakları göz kamaştıracak
8
ÇANDEF, İstanbul Siyasetine Yön Verecek Çankırılı...
9
İSTANBUL ÇİÇEK AÇTI
10
İstanbul'da Mobil Büfeler Hizmette
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler