Tarihi ve kültürel geçmişiyle, kıyısındaki İstanbul Boğazı’yla ve büyüleyen sokaklarıyla Üsküdar, şimdi de dünya şairlerine ilham kaynağı oluyor
Dünyanın 14 farklı ülkesinden 33 şair bir dünya kenti olan İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bir araya geliyor. Üsküdar Belediyesi himayesinde gerçekleşen II. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali 9 Nisan’da başlıyor…
M.Ö 7. yüzyıldan itibaren yerleşim olan ve Orhan Gazi döneminden itibaren Osmanlılar’ın denetiminde olan Üsküdar, barındırdığı tarihle ve kültürel geçmişiyle dünya şairlerine ilham vermeye hazırlanıyor. Dünya’nın 14 farklı ülkesinden gelen 33 şair Üsküdar Belediyesi himayesinde II. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali’nde buluşuyor. Türkiye’den 17 ve Dünya’dan 16 şairin katılımıyla gerçekleşecek olan etkinlik, 9-16 Nisan tarihleri arasında Üsküdar’ın farklı mekânlarında şiirseverlere açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek.
Açılışı 9 Nisan Cumartesi günü saat 20.00’de BKSM (Bağlarbaşı Kültür Sanat Merkezi)’nin Boğaziçi Salonu’nda yapılacak olan festivalde; Türkiye, Arjantin, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Arnavutluk, Ürdün, Kuzey İrlanda, ABD, Fas, Güney Afrika, İzlanda, Makedonya, Macaristan, İngiltere ve Jamaika’dan katılım olacak.
Dünya şairleri şiirlerini gökyüzüne saldı
7 Nisan Perşembe günü Üsküdar Kültür Merkezi’nde yer alan Nevmekan’da gerçekleştirilen basın toplantısında, dünyanın dört bir yanından gelen şairler beyaz balonlara birer dize şiir yazdı ve balonlar; sevgi, barış, kardeşlik ve şiir dolu bir gelecek dileğiyle gökyüzüne bırakıldı. Festivalin açılış konuşması yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar Belediyesi olarak bu yıl da böylesine güzel bir Uluslararası Şiir Festivali’ni hayata geçirmenin kıvancı içerisinde olduklarını belirtti. “Dünyanın dört bir yanından birbirinden önemli şairleri ağırlıyoruz. Her şeyin baş döndürücü bir hızla yaşandığı, hayatın olağanüstü bir süratle ilerlediği, yaşamın bütün inceliklerinin birer birer kaybolduğu tuhaf zamanlara eriştik. Modern hayatın anlamsız yükleri belimizi büküyor. Yaşadığımız dünya bizi gün geçtikçe sadece aklımıza güvenmeye ikna ediyor. Dünya edebiyatının o büyük yazarını, Dostoyevski’yi hatırlayalım. Şöyle diyordu: ‘Her şeyin akla uygun olması düpedüz çılgınlıktır.’ Genelde kültür ve sanatın bütün alanları, özellikle şiir, bana kalırsa bir direniş hattı oluşturmaktadır.” dedi.
Festival Koordinatörü İsmail Kılıçarslan, II. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali ile ilgili olarak “Geçtiğimiz yıl büyük bir başarı ile düzenlediğimiz bu önemli etkinlik ile 30 bin insanı şiirle buluşturduk. Bu yıl ‘iyi ki şiir var’ diyerek aslında ülkemizin ve dünyamızın yaşadığı sıkıntılı sürece şiirle itiraz etmeyi; iyiye, güzele doğru bir direniş hattı kurmayı planlıyoruz. İyi ki şiir var, iyi ki hala kalbimiz var” dedi.
Toplantıya katılan Suriyeli şairlerden Mahmoud Eltavil; “Türkçe’yi bugüne kadar öğrenmediğim için üzgünüm. Aramızda bir dil engeli var ama yazdığım şiirler bu dil engelini aşmamı sağladı. Sizler de şiir festivalini düzenleyerek bu engelin aşılmasına öncü oldunuz. Türkiye'nin, ümmetin hakiki stratejik derinliğini teşkil ettiğine inanıyorum. O yüzden burada bulunmak bizim için çok önemli. Bu festivalin, umulduğu gibi verimli geçmesini temenni ediyorum” dedi
Ammar Rajab Tabbab ise, “Öncelikle bir özür dilemek istiyorum. 3 yıldır Türkiye'de bulunmama rağmen Türkçe öğrenmedim. Bunda hiç şüphesiz ülkeme dönme umudumu her zaman korumamın da etkisi var. Bu beni biraz engelledi. Bir minnet duygumu dile getirmek istiyorum. Biz ülkemizde kürsülere çıkıp konuşmaktan engellendik. Türkiye'deki kürsüler bize açıldı. Burada sahip çıkıldı. Burada her ihtiyacımızı özgürce dile getirebiliyoruz. Bir teşekkür ifade etmek istiyorum Üsküdar Belediyesi'ne. Ben Türkiye'de, Üsküdar'da 3 yıldır ikamet ediyorum. Daha önce belediyeyle bu şekilde tanışmamıştım. Belediye beni Suriyeli bir insan olarak, Suriyeli bir şair olarak, bir dava sahibi olarak buraya davet etti. O yüzden de ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.
Açılış Ürdünlü Şair Hisham Bustani’nin Şiir Performansı ile başlayacak
Bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Festival’de ilk şiir okumasını Arap edebiyatının en etkili yeni yazarlarından Ürdünlü Hisham Bustani yapacak. Festivalin açılış akşamında Hisham Bustani’nin performansının ardından Suriye halk devrimine avukat, aktivist ve şair kimliğiyle destek veren Ammar Rajab Tabbab, Birleşik Arap Emirlikleri’nin modernist en güçlü şairlerinden biri kabul edilen şair-yönetmen Nucûm el-Gânim, Stalinist rejim döneminde ailesinin muhalefetinden ötürü çocukluğunu ev hapsinde geçirmek zorunda kalan ve Sovyet dönemi sonrası Arnavutluk şiirinin en özgün ve güçlü seslerinden biri kabul edilen Luljeta Lleshanaku, Seamus Heaney’nin övgüyle bahsettiği ve İngiltere’nin en prestijli yayınevi Faber & Faber tarafından da eseri yayımlanan Kuzey İrlandalı şair Nick Laird, aile içi şiddet mağdurları konusunda hassasiyeti ile de bilinen Macar şair Janos Csepregi ve Türkiye’den Mustafa Muharrem, Cevdet Karal, Hayriye Ünal, Baki Ayhan T., Eren Safi, Adem Turan, Sıddık Ertaş şiir okuyacak.
Dünyaca ünlü Rastafaryan reggae şairi Mutabaruka İstanbul’da
1952 yılında Jamaika’da dünyaya gelen Kingston’lı Mutabaruka festivalin renkli isimlerinden. 8 yaşında babasını kaybeden Mutabaruka, Potosi Tepesi’nde kendi elleriyle yaptığı evde ailesiyle yaşıyor. 30 yıldan fazladır sanatla iç içe olan Mutabaruka edebiyatın yanında kendi grubuyla birlikte Jamaika’nın sevilen müziği reggae yapıyor. National Centre for Youth Development (NCYD) ve Mandeville Rotarakt Kulübü tarafından onurlandırılan şair Amerika, İngiltere ve Jamaika’da akademik düzeyde ders veriyor. Sanatçının Ele aldığı konular arasında cinsiyetçilik, politika, ayrımcılık, yoksulluk, ırk ve özellikle de din önemli bir yer tutuyor. Mutabaruka 16 Nisan Cuma günü saat 20.00’de Kapanış Programı’nda yer alacak.
Festival programı farklı mekanlarda birleşerek devam edecek
Festival’de 10 Nisan Pazar günü saat 16.00’da Üsküdar’da sanat ve fikir mekanı olarak anılan Nevmekan’da, 20.00’de Validebağ Korusu’nda şiir okuması yapılacak.
11 Nisan’da saat 10.00’da Medeniyet Üniversitesi’nde, saat 14.00’te Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde, saat 17.00’de Kuzguncuk’ta dünya şairleri tarafından şiir okuması yapılacak. Aynı günün akşamı saat 20.00’de Festival Başkanı Arif Ay şiir okuması yapacak.
12 Nisan’da saat 10.00’da Tenzile Erdoğan İmam Hatip Lisesi’nde, saat 14.00’te 29 Mayıs Üniversitesi’nde, saat 17.00’de Çengelköy Çınaraltı Çay Bahçesi’nde şiir okuması yapılacak. Aynı günün akşamı saat 20.00’de Genç Şairler Atölyesi BKSM Avrasya Salonu’nda yapılacak.
13 Nisan’da saat 10.00’da Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi’nde, 14.00’te Haydarpaşa Lisesi’nde okuma yapılacak. Aynı günün akşamı saat 19.30’da Beylerbeyi İskelesi’nde ‘Serdar Tuncer’le Müzikli Türk Şiiri Tarihi’ programı gerçekleştirilecek. Programda Türk Şiir tarihinden söz edilecek ve müzik eşliğinde şiir okuması yapılacak.
14 Nisan’da saat 10.00’de Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde, saat 14.00’te Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü’nde, 18.00’de Hacı Selim Ağa Kütüphanesi önünde ve 20.00’de BKSM Avrasya Salonu’nda şiir okuması yapılacak.
15 Nisan’da saat 10.00’da Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde, saat 14.00’te Biltek Koleji’nde, 17.00’de Burhan Felek Köşkü’nde, 20.00’de ‘Bi Şiir Ateşle’ ismiyle yapılacak programda BKSM Avrasya Salonu’nda şiir okuması yapılacak.
16 Nisan Cumartesi Festival’in son günü BKSM Boğaziçi Salonu’nda saat 20.00’de yapılacak kapanışta Türkiye’den ve dünyadan şairler şiir okuması yapacak. Etkinlik kapsamında festivalin ağır toplarından Jamaikalı Mutabaruka, Güney Afrika’nın en önemli performans şairlerinden Lebo Mashile, mizah ve ironiyi güçlü bir şekilde kullanan ve ses şiir performanslarıyla da bilinen İzlandalı Eirikur Örn Norddahl, İngiltere’nin en önemli genç şairlerinden T.S. Eliot ödüllü Jen Hadfield, Türk edebiyatına katkıları küçümsenmeyecek Nazım Hikmet Şiir Ödüllü Amerikan şair Mel Kenne, Arap edebiyatının en önemli temsilcilerinden ve 21 şiir kitabı bulunan Faslı Mohammed Bennis, Suriyeli muhalif şair Mahmoud Eltawil, Arjantin’den yazar, şair, çevirmen Jona Burghardt, Türkçe şiirler yazan Alman şair-fotoğrafçı Achim Wagner ve Makedonya’nın en etkili genç şairlerinden biri olan Gjoko Zdraveski okumalar yapacak.
Üsküdar Şiir Ödülleri’nin takdim edildiği kapanış töreninin ardından Dilek Türkan konseri ile Festival’e nokta konacak.
II. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali ve şairler hakkında ayrıntılı bilgi:
www.uskudarsiirfestivali.com ’ten ve +90 (216) 531 30 00 numaralı telefondan alınabiliyor.
Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2016, 18:50